Ι.Κεφαλογιάννης: Ιδρύεται Κοινό Σώμα Πληροφορικής υπαγόμενο στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ

Τη σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής των Ενόπλων Δυνάμεων, υπαγομένου στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ προβλέπει – μεταξύ άλλων – νομοσχέδιο που έχει προωθήσει το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ιωάννης Κεφαλογιάννης, στο χαιρετισμό του στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Ανθεκτικότητα», που διοργάνωσε η Σχολή Εθνικής ‘Αμυνας, σήμερα στο Πολεμικό Μουσείο.

«Για την στελέχωση του Σώματος προβλέπεται η ίδρυση τμήματος Πληροφορικής στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.), η δυνατότητα μετάταξης στο Σώμα εξειδικευμένων στελεχών λοιπών Όπλων κι Σωμάτων, αλλά και δυνατότητες φοίτησης και μετεκπαίδευσης των στελεχών του Σώματος σε αντίστοιχα Τμήματα των ΑΕΙ», γνωστοποίησε επίσης.

Ειδικότερα, ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε σχετικά: «Στόχος αποτελεί η προσαρμογή, η πρόληψη και έγκαιρη αντίδραση των ψηφιακών υποδομών των Ε.Δ. στις προκλήσεις κυβερνοασφάλειας, καθώς και η επίτευξη ενός ενιαίου Δόγματος αξιοποίησης και ενσωμάτωσης της τεχνητής νοημοσύνης στη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων. Το Κοινό Σώμα Πληροφορικής των Ενόπλων Δυνάμεων θα συγκροτείται από τη διεύθυνση Πληροφορικής στο ΓΕΕΘΑ, τη διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/Α6) και από διευθύνσεις, τμήματα, γραφεία πληροφορικής και κέντρα υποστήριξης πληροφορικών συστημάτων και ανάπτυξης λογισμικού στα Γενικά Επιτελεία, στις μείζονες διοικήσεις, στους μείζονες σχηματισμούς, στις λοιπές μονάδες και υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων. Για την στελέχωση του Σώματος προβλέπεται η ίδρυση Τμήματος Πληροφορικής στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.), η δυνατότητα μετάταξης στο Σώμα εξειδικευμένων στελεχών λοιπών Όπλων κι Σωμάτων αλλά και δυνατότητες φοίτησης και μετεκπαίδευσης των στελεχών του Σώματος σε αντίστοιχα Τμήματα των ΑΕΙ. Θα υπάρξουν δύο τμήματα με διαφοροποιημένες αρμοδιότητες υπαγόμενα στη διεύθυνση Πληροφορικής του ΓΕΕΘΑ: Το τμήμα Τεχνητής Νοημοσύνης και το τμήμα Αναλυτικής Δεδομένων, τα οποία θα στελεχώνονται από εξειδικευμένο προσωπικό με συναφείς τίτλους σπουδών και από τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Σκοπός των επικείμενων τμημάτων αποτελεί η ανάπτυξη και ενσωμάτωση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης σε στρατιωτικά συστήματα, η συμβολή στην ανάπτυξη της εθνικής στρατηγικής στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και η ανάπτυξη εφαρμογών με ειδική έμφαση στην ανάλυση δεδομένων, καθώς και η εξαγωγή συμπερασμάτων και γνώσης στον τομέα της εθνικής άμυνας».

Επίσης, ο κ.Κεφαλογιάννης ανέφερε : «Η απόκτηση τεχνογνωσίας στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, η αξιοποίηση της ήδη υπάρχουσας εμπειρίας από προσωπικό των ΕΔ στη διαχείριση και το σχεδιασμό πληροφοριακών συστημάτων, λογισμικού και διαδικτυακών εφαρμογών, η βελτίωση των ήδη υφιστάμενων μηχανισμών κυβερνοασφάλειας και ψηφιακής πλοήγησης, υπό ενιαία διοίκηση και εκπαίδευση, θα μας προσδώσουν σημαντική προστιθέμενη αξία, όντας υπολογίσιμοι και ισότιμοι δρώντες στο σύγχρονο επιχειρησιακό πεδίο. Υπό το πρίσμα αυτό, και με γνώμονα την αναβάθμιση της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας, το Κοινό Σώμα Πληροφορικής θα αποτελέσει τον προπομπό των Ενόπλων Δυνάμεων για την μετάβαση στο κατώφλι της νέας εποχής. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναδειχθεί ως ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία που διαθέτουμε για την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων και τη διασφάλιση της ειρήνης. Είναι μια πρόκληση και μια ευκαιρία που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και μόνο με συνεργασία και αφοσίωση μπορούμε να την αξιοποιήσουμε προς το κοινό καλό», κατέληξε.

Τον υφυπουργό Εθνικής ‘Αμυνας υποδέχθηκε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης και παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευθέριος Κατάρας, ο Αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ο διοικητής της ΣΕΘΑ αντιστράτηγος Aθανάσιος Σαρδέλλης και ο πρόεδρος του ΔΣ του Πολεμικού Μουσείου Αναστάσιος Λιάσκος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα