

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι απαίτησε σήμερα Τρίτη εγγυήσεις ασφαλείας για όλα τα στρατεύματα της χώρας της που έχουν αναπτυχθεί στο Λίβανο, όπου οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ έχουν δεχθεί πυρά εν μέσω ισραηλινών επιδρομών.
Η Ιταλία έχει αναπτύξει στρατεύματα στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ που είναι γνωστή ως UNIFIL, καθώς και στο πλαίσιο άλλης αποστολής που είναι γνωστή ως MIBIL και εκπαιδεύει τις τοπικές ένοπλες δυνάμεις. Πάνω από 1.000 Ιταλοί στρατιώτες συμμετέχουν στην προσωρινή δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε χθες Δευτέρα ανησυχία, επειδή αρκετές θέσεις των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ δέχθηκαν πυρά στον νότιο Λίβανο και κάλεσε όλα τα μέρη -χωρίς να τα κατονομάσει- να σεβαστούν την ασφάλεια και την προστασία του προσωπικού και των εγκαταστάσεων της UNIFIL.
«Αδικαιολόγητη η στάση του Ισραήλ»
«Πιστεύουμε ότι η στάση των ισραηλινών δυνάμεων είναι εντελώς αδικαιολόγητη», δήλωσε η Μελόνι, κάνοντας λόγο για «κατάφωρη παραβίαση» απόφασης του ΟΗΕ για τον τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.
Σε ομιλία της στην ιταλική Γερουσία, τόνισε ότι οι ενέργειες του Ισραήλ δεν είναι αποδεκτές, ενώ ανέφερε πως έχει εκφράσει αυτή τη θέση στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Ερωτηθείσα αν εξετάζει το ενδεχόμενο επίσκεψης στο Λίβανο, η Μελόνι απάντησε στους δημοσιογράφους: «Ναι».
Ο Νετανιάχου έχει αρνηθεί ότι τα ισραηλινά στρατεύματα στόχευσαν σκόπιμα τις ειρηνευτικές δυνάμεις UNIFIL στον Λίβανο, τονίζοντας πως επιδιώκει να αποσυρθούν οι ειρηνευτικές από τις ζώνες μάχης.
Η Ιταλία διαμαρτυρήθηκε στο Ισραήλ και όπως και οι συμμαχικές της δυνάμεις, καταδίκασε τις επιθέσεις κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων.
Η Μελόνι ανέφερε πάντως ότι η Χεζμπολάχ παραβίασε επίσης την απόφαση του ΟΗΕ και προσπάθησε «να στρατιωτικοποιήσει την περιοχή που υπάγεται στη δικαιοδοσία της UNIFIL», προσθέτοντας ότι η Ιταλία θέλει να ενισχύσει τις δυνατότητες της UNIFIL και των λιβανέζικων ενόπλων δυνάμεων.
Είπε επίσης ότι η Ρώμη δεν έχει ξεχάσει την επίθεση ενόπλων της Χαμάς σε ισραηλινές κοινότητες στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, η οποία πυροδότησε τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, και ότι οι σκέψεις της Ιταλίας είναι με τους περισσότερους από 100 Ισραηλινούς ομήρους που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.
Σχετικά Νέα
Ο πρόεδρος της Σερβίας θεωρεί τιμή την παρουσία του στην στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα – Δεν κατανοεί τις αντιδράσεις από την ΕΕ
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε υπερήφανος που θα παραστεί στην στρατιωτική παρέλαση.
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για απόσχιση της Σερβικής Δημοκρατίας στη Βοσνία Ερζεγοβίνη: «Η πιο σοβαρή κρίση εδώ και δεκαετίες»
Την εξαμηνιαία συνεδρίαση του για τη Βοσνία Ερζεγοβίνη πραγματοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η Άγκυρα κατηγορεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για «προκατειλημμένους και αβάσιμους ισχυρισμούς» κατά της Τουρκίας
Απορρίπτει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών «τις αβάσιμες εκτιμήσεις», όπως χαρακτηρίζει τις αναφορές στην έκθεση.
Η World Central Kitchen σταματά το έργο της στη Λωρίδα της Γάζας καθώς εξαντλούνται οι προμήθειές της
Η φιλανθρωπική οργάνωση World Central Kitchen, που έχει την έδρα της στις ΗΠΑ, σταμάτησε.