Η Γκεορκγίεβα του ΔΝΤ δεν αναμένει παγκόσμια ύφεση το 2023

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε πως δεν αναμένει μια ύφεση στην παγκόσμια οικονομία για το 2023, σε συνέντευξη της στο France 24.

Η διοικήτρια του Ταμείου ανέφερε πως παρ’ όλο που το 2023 αναμένεται να είναι μια «δύσκολη χρονιά», με την ανάπτυξη της οικονομίας να επιβραδύνεται περαιτέρω, παράγοντας όπως η αναθετική αγορά εργασίας, η καταναλωτική δαπάνη, η άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό στην Κίνα και τα σημάδια για υποχώρηση του πληθωρισμού παρέχουν μια καλύτερη εικόνα για την παγκόσμιας οικονομία.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή η Βουλγάρα αξιωματούχος είπε πως παρ’ όλο που οι προοπτικές της οικονομίας δεν είναι τόσο άσχημες όσο αυτές που θεωρούνταν πριν από μερικούς μήνες, «αυτό δεν σημαίνει πως το λιγότερο κακό είναι καλό. Πρέπει να παραμείνουμε προσεχτικοί».

Μιλώντας για την Ευρώπη, η Γκεορκγίεβα τόνισε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία συνιστά «τεράστιο ρίσκο» για την οικονομική εμπιστοσύνη, ιδιαίτερα στην ΕΕ.

Σε αναφορά της για την Κίνα, η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ότι το επανάνοιγμα της χώρας με την άρση των μέτρων για τον κορονοϊό αναμένεται να τονώσει την παγκόσμια ανάπτυξη. Παράλληλα, είπε πως το Ταμείο εκτιμά πως το κινεζικό ΑΕΠ θα «τρέξει» με ρυθμό 2,7%, ενώ το 2022 είχε κινηθεί κάτω από το εν λόγω ποσοστό για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα