

Η Γερμανία έχει ξεκινήσει να γεμίζει την τεράστια εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου Rehden, την οποία εγκατέλειψε ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom, στην προσπάθειά της να θωρακιστεί έναντι του κινδύνου διακοπής της προμήθειας αερίου από τη Μόσχα στο πλαίσιο της εντεινόμενης κόντρας Ρωσίας – Δύσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Αυτό δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της εγκατάστασης που διόρισε το γερμανικό κράτος, όπως μεταδίδει το Reuters.
Το ρωσικό φυσικό αέριο είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη και ειδικότερα τη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, τη Γερμανία. Ωστόσο, η απρόσκοπτη παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση στο πλαίσιο των κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία και την προθεσμία που έχει δώσει το Κρεμλίνο στους αγοραστές για πληρωμές του φυσικού αερίου σε ρούβλια, αίτημα που οι περισσότερες χώρες έχουν απορρίψει.
Η Gazprom, τον προηγούμενο μήνα, αποχώρησε από τη Γερμανία και τη διοίκηση της εκεί θυγατρικής της, η οποία κατείχε και τον μεγαλύτερο χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη, στο Rehden, ως απόρροια του διπλωματικού “πολέμου” Μόσχας – Βρυξελλών.
“Από σήμερα, αποθηκεύονται μικροί όγκοι”, δήλωσε ο Egbert Laege, ο προσωρινός διαχειριστής της εταιρείας που όρισε η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Γερμανίας, κατά την πρώτη του συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters.
“Εργαζόμαστε εντατικά για να βρούμε λύσεις και να διασφαλίσουμε ότι σύντομα θα μπορεί να εισρεύσει πολύ περισσότερο αέριο στην εγκατάσταση αποθήκευσης”, πρόσθεσε ο ίδιος.
Το Rehden έχει χωρητικότητα περίπου 4 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, ωστόσο προμηθεύτηκε μικρές ποσότητες πέρυσι τον χειμώνα. Ο Laege τόνισε ότι είναι σαφές πως η εγκατάσταση θα πρέπει να γεμίσει εν όψει του ερχόμενου χειμώνα.
Επί του παρόντος, η πληρότητα στο χώρο αποθήκευσης διαμορφώνεται μόλις στο 0,6%, ποσοστό που υπολείπεται δραματικά του μέσου όρου του 36% που ισχύει για τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Γερμανία.
Εν τω μεταξύ, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Γερμανίας έχει ανακοινώσει ότι θα έχει υπό τον έλεγχό της την Gazprom Germania μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, επισημαίνοντας ότι έχει επίσης το δικαίωμα να απομακρύνει στελέχη, να προσλάβει νέο προσωπικό και να λέει στη διοίκηση πώς να κινηθεί. Η αρχή δεν έχει ωστόσο αποκαλύψει τι θα γίνει μετά την παρέλευση της ως άνω ημερομηνίας.
“Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τη σταθεροποίηση των δραστηριοτήτων του Ομίλου Gazprom Germania σε αβέβαιους καιρούς”, δήλωσε ο Laege, προσθέτοντας ότι είναι σε τακτική επικοινωνία με το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας, τη ρυθμιστική αρχή δικτύων της χώρας και τους επιχειρηματικούς εταίρους του ομίλου.
“Όλοι αναγνωρίζουν την τεράστια σημασία του Ομίλου Gazprom Germania στην διασφάλιση της προμήθειας φυσικού αερίου. Η εμπιστοσύνη των επιχειρηματικών μας εταίρων είναι ίσως το πιο σημαντικό πλεονέκτημά μας. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να διατηρήσω και να ενισχύσω αυτήν την εμπιστοσύνη”, πρόσθεσε ο διαχειριστής της εταιρείας.
Σχετικά Νέα
Γάζα: Το τελευταίο νοσοκομείο που απέμενε για καρκινοπαθείς είναι εκτός λειτουργίας
Σταμάτησε πλέον να λειτουργεί έπειτα από ισραηλινή επίθεση, το τελευταίο νοσοκομείο στη Λωρίδα της.
Το σύστημα υγείας «καταρρέει» στο Νότιο Σουδάν
Το σύστημα υγείας στο Νότιο Σουδάν, αντιμέτωπο με χρόνια υποχρηματοδότηση και το τελευταίο διάστημα.
Γουιάνα: Επιθέσεις ενόπλων στα σύνορα με τη Βενεζουέλα
Οι αρχές της Γουιάνας έκαναν λόγο την Πέμπτη 15/5, για επιθέσεις «ενόπλων με πολιτικά».
Γάζα: Τουλάχιστον 120 νεκροί από βομβαρδισμούς του Ισραήλ
Η πολιτική προστασία καταμέτρησε 120 νεκρούς την Πέμπτη 15/5, από νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην.