Η γαστρεντερίτιδα ο μεγαλύτερος ορατός κίνδυνος για τους πλημμυροπαθείς τώρα

Η γαστρεντερίτιδα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στις περιοχές που έπληξε η κακοκαιρία Daniel σύμφωνα με όσα εξήγησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. Από ποιες άλλες ασθένειες κινδυνεύουν και τι πρέπει να φοράνε για να προστατευτούν από την επαφή με τα μολυσμένα νερά.

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης, επεσήμανε ότι ο βασικός κίνδυνος σε πρώτη φάση είναι οι γαστρεντερίτιδες, λόγω της επαφής του νερού με μικρόβια από τις αποχετεύσεις.

Στα 46 τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας
Όσον αφορά τα 46 κρούσματα γαστρεντερίτιδας κ. Αγαπηδάκη δήλωσε σήμερα: «Δεν γνωρίζω αν αυτός ο αριθμός είναι πολύ πάνω από το αναμενόμενο για την εποχή γιατί οι γαστρεντερίτιδες έτσι κι αλλιώς υπάρχουν».

Μάλιστα τόνισε ότι οποιαδήποτε επαφή με το μολυσμένο πόσιμο νερό ή με τα λιμνάζοντα ύδατα μέσω του στόματος ή των ματιών. ενέχει τον κίνδυνο μετάδοσης, όχι μόνο η κατανάλωση αλλά και η χρήση για πλύσιμο των δοντιών κλπ.

Οι ασθένειες που μπορεί να εμφανιστούν το επόμενο διάστημα
Φόβος υπάρχει επίσης και για ηπατίτιδες, κυρίως ηπατίτιδα Α και Ε, αν και ευτυχώς δεν έχουν αναφερθεί ακόμη κρούσματα. Για την ηπατίτιδα Α υπάρχει εμβόλιο οπότε λογικά ο περισσότερος κόσμος το έχει κάνει στην παιδική του ηλικία.

Επιπλέον, σε άλλες περιπτώσεις πλημμυρών, έχει αναφερθεί αύξηση των κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης, λόγω του θανάτου τρωκτικών (ποντίκια, αρουραίοι) που αποτελούν φορείς της ασθένειας. Ωστόσο, αυτή η αύξηση δεν αναμένεται να φανεί άμεσα, γιατί ο χρόνος επώασης είναι 7-14 μέρες.

Τι πρέπει να φοράνε οι πολίτες για να προστατευτούν από τα μολυσμένα νερά
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης συμβούλεψε τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών να μην έρχονται σε επαφή με τις λάσπες χωρίς να φοράνε προστατευτικά παπούτσια και αδιάβροχα παντελόνια και να μην έρχονται σε επαφή με τα νεκρά ζώα.

Όσον αφορά τα κουνούπια, τόνισε ότι οι συνθήκες ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των κουνουπιών. Κι επειδή η περιοχή είναι ενδημική για τον ιό του Δυτικού Νείλου, πιθανότατα τις επόμενες ημέρες ή βδομάδες να δούμε αύξηση των κρουσμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι το νερό δεν είναι πόσιμο και ότι για να κάνει κανείς μπάνιο στις περιοχές αυτές πρέπει να το βράσει τουλάχιστον για 3 λεπτά στους 8 βαθμούς αν δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει εμφιαλωμένο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα