Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ συνέχισε τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής αλλά με πιο ήπιο ρυθμό, αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο επίπεδο του 4,75% με 5%.

Στην προηγούμενη συνεδίαση είχε προχωρήσει σε αύξηση 50 μονάδων βάσης.

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις για την πορεία των επιτοκίων, οι 10 από τους 18 αξιωματούχους της Fed αναμένουν μία ακόμα αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης ώς το τέλος του έτους, στο 5,25%.

Στο 5,25% προέβλεπαν ότι θα φτάσουν τα επιτόκια και τον Δεκέμβριο οι αξιωματούχοι της Fed, αλλά στη σημερινή ανακοίνωση έχει απαλειφθεί η φράση ότι οι «συνεχιζόμενες αυξήσεις» θα είναι κατάλληλες. Η φράση αυτή βρισκόταν σε κάθε ανακοινωθέν από τις 16 Μαρτίου, όταν ξεκίνησε ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων.

Αντίθετα, στο σημερινό ανακοινωθέν τονίζεται ότι «ίσως να είναι κατάλληλη κάποια επιπροσθέτη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία ακόμα αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, ενδεχομένως στην επόμενη συνεδρίαση της Fed.

Μολονότι στο ανακοινωθέν αναφέρεται ότι το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι «υγιές και ανθεκτικό», επισημαίνεται επίσης ότι οι πρόσφατες πιέσεις στις τράπεζες «αναμένεται να οδηγήσουν σε πιο σφιχτές πιστωτικές συνθήκες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να έχουν αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα, τις προσλήψεις και τον πληθωρισμό».

Η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Στο ανακοινωθέν δεν υπάρχει επίσης καμία νύξη ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού έχει κερδηθεί. Το νέο κείμενο δεν περιλαμβάνει τη φράση ότι ο «πληθωρισμός έχει μετριαστεί» και την έχει αντικαταστήσει με τη διαπίστωση ότι ο «πληθωρισμός παραμένει υψηλός».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα