Ευρώπη: Πάνω από 2 δισ. για την αντιμετώπιση των καταστροφών

Συγκλονισμένη από τις καταστροφές στην Ελλάδα δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις κοινές της δηλώσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και διαβεβαίωσε πως η Ευρώπη βρίσκεται στο πλευρό της χώρας.

Διαβεβαίωσε παράλληλα πως η Κομισιόν θα κινητοποιήσει όλους τους αναγκαίους πόρους, μέσα από τους οποίους – όπως είπε – η Ελλάδα μπορεί να λάβει συνολικά πάνω από 2 δισ.

«Οι εικόνες από την Καρδίτσα είναι λυπηρές. Οι κάτοικοι υπομένουν την κατάσταση με κουράγιο. Η Ευρώπη βρίσκεται δίπλα στην Ελλάδα και στους Έλληνες. Είμαστε μία Ένωση αλληλεγγύης» είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους η Ευρώπη θα συνδράμει την Ελλάδα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε πως είναι απαραίτητο να γίνουν επενδύσεις αλλά και να λάβει η χώρα άμεση βοήθεια. «Θα είμαστε γρήγοροι και ευέλικτοι» δεσμεύθηκε.

 

Μέτσολα σε Μητσοτάκη: Απόλυτη στήριξη στην Ελλάδα – Το συντομότερο οι αποφάσεις

 

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό πως «η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό σας», εκφράζοντας την απόλυτη αλληλεγγύη και στήριξή της για τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα. «Υπό αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες στεκόμαστε στο πλευρό σας, εκφράζοντας την απόλυτη αλληλεγγύη και στήριξή μας» ανέφερε συγκεκριμένα η πρόεδρος της Ευρωβουλής.

Η κ. Μέτσολα δεσμεύθηκε πως «από πολιτικής άποψης, σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό και πόρους, οποιαδήποτε απόφαση χρειαστεί να ληφθεί από το Κοινοβούλιο θα την λάβουμε το συντομότερο δυνατό. Διότι γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια μεγάλη καταστροφή που συνδέεται με την κλιματική κρίση και απαιτεί πρωτοφανή αποτελεσματικότητα και βοήθεια».

Επιπλέον, όπως είπε, «η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μόνη της στην αντιμετώπιση μίας κατάστασης που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από ολόκληρη την Ευρώπη». «Θέλω να τονίσω ότι στις χειρότερες στιγμές οι Έλληνες πρέπει να δουν το καλύτερο πρόσωπο της Ευρώπης, και αυτό πρέπει να κάνουν οι Επιτροπές του Κοινοβουλίου» τόνισε.