Η επιτυχημένη έξοδος στις αγορές και η ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

Κάποτε, στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, οι πόρτες των αγορών ήταν ερμητικά κλειστές για την Ελλάδα. Τα επιτόκια είχαν εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη, κάνοντας απαγορευτική οποιαδήποτε σκέψη για έξοδο προς δανεισμό, με τους επενδυτές να γυρνούν επιδεικτικά την πλάτη τους στην ελληνική οικονομία. Μέσα από τη μνημονιακή διαδρομή και κατόπιν αφού η χώρα βγήκε από αυτή τη δύσκολη περίοδο, η κατάσταση άρχισε να αλλάζει προς το καλύτερο.

Η Ελλάδα μπορούσε να δανείζεται πιο φθηνά, ωστόσο τα ομόλογά της συνέχιζαν να βρίσκονται στην τελευταία βαθμίδα, αυτή των junk. Μέχρι που ήρθε η επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που αποτελεί τον ορισμό του game changer για την ελληνική οικονομία, κάτι που επιβεβαιώθηκε και χθες, με την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου.

Η ανταπόκριση των επενδυτών στην έκδοση, την πρώτη του ελληνικού δημοσίου για το 2024, ήταν εντυπωσιακή. Οι προσφορές που κατατέθηκαν ξεπέρασαν τα 35 δισ.ευρώ, γεγονός που αποδεικνύει με τον πιο έμπρακτο τρόπο τη ψήφο εμπιστοσύνης που δίνουν αγορές και επενδυτές στην ελληνική οικονομία. Ηταν η μεγαλύτερη προσφορά κεφαλαίων σε ελληνικά assets που συνοδεύτηκε από ένα σχετικά χαμηλό επιτόκιο 3,45%, ενώ και το spread ήταν το χαμηλότερο των τελευταίων ετών. Ούτως ή άλλως η Ελλάδα εδώ και αρκετούς μήνες έχει πετύχει το εξής σημαντικό: να δανείζεται πιο φθηνά ακόμη και από χώρες όπως η Ιταλία και τα κρατικά της χρεόγραφα να λογίζονται ως «δελεαστικοί προορισμοί» τους επενδυτές στην αγορά ομολόγων.

Χθες, με την άκρως πετυχημένη έκδοση, το ελληνικό δημόσιο πέτυχε και το εξής: να καλύψει περίπου το 40% του δανειακού του προγράμματος για φέτος το οποίο όπως έχει ανακοινωθεί από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα κυμανθεί στα 10 δισ. ευρώ. Το 2024 θα είναι μία χρονιά άνετης διαχείρισης των χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου, καθώς προβλέπεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα αυξηθεί από 1,1% σε 2,1%. Γι’ αυτό ο ΟΔΔΗΧ και το οικονομικό επιτελείο έθεσαν τον πήχη σχετικά χαμηλά, σε σύγκριση πάντα με τις προηγούμενες χρονιές.

Πού θα αποδοθούν τα 10 δισ.

Αυτό που έχει σημασία και το έχουμε επισημάνει στο παρελθόν, είναι που θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα 10 δισ.ευρώ που θα αντληθούν από τις διεθνείς αγορές. Οι εκδόσεις αυτές εκτιμάται ότι θα μειώσουν την εξάρτηση από τα έντοκα κρατικά ομόλογα κατά περίπου 2 δισ. ευρώ.  Επίσης ο σχεδιασμός του ΟΔΔΗΧ προβλέπει τη μείωση του ανεξόφλητου υπολοίπου των 45 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου κατά 2-3 δισ. ευρώ.

Παράλληλα ο ΟΔΔΗΧ προγραμματίζει την πρόωρη αποπληρωμή του διμερούς δανείου με τις χώρες της Ευρωζώνης (Greek Loan Facility – GLF), υπολογίζοντας συνολικά 12 δισ.ευρώ για πρόωρες αποπληρωμές χρέους.

Οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου αφορούν 5,463 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση ομολόγων που λήγουν, 4,8 δισ. ευρώ για αποπληρωμή τόκων και άλλων επιμέρους υποχρεώσεων, 12 δισ. ευρώ για την οριστική εξόφληση εντόκων γραμματίων και 3,589 δισ. ευρώ για ανάγκες ρευστότητας σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους του 2024, ενώ από το σύνολο των αναγκών αφαιρούνται 6,9 δισ. ευρώ λόγω των εκτιμήσεων για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα