Η επιστημονική κοινότητα ανησυχεί για την επίδραση του επερχόμενου Ελ Νίνιο στο παγκόσμιο κλίμα

Ένα ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο θα επηρεάσει σημαντικά την παγκόσμια θερμοκρασία και θα προκαλέσει μια σειρά από κλιματικές κρίσεις κατά την περίοδο 2023-24, είναι το ζοφερό συμπέρασμα που καταλήγει μελέτη ερευνητών από το Ινστιτούτο Ατμοσφαιρικής Φυσικής (ΙΑΦ) της Ακαδημίας Επιστημών της Κίνας, η οποία δημοσιεύτηκε στον επιστημονικό ιστότοπο The Innovation Geoscience.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, η τεράστια ποσότητα θερμότητας που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα μοντέλα κυκλοφορίας των αέριων μαζών, να αλλοιώσει τις αλληλεπιδράσεις τροπικών και υποτροπικών ανέμων, τους μουσώνες, ακόμη και τις πολικές δίνες καταλήγοντας στο τέλος σε μια ταχεία αύξηση της Μέση Παγκόσμιας Θερμοκρασίας της επιφάνειας της γης. Η τιμή αυτή εξαρτάται από την παγκόσμια θερμοκρασία ετησίως τόσο στη στεριά, όσο και στη θάλασσα και είναι ένας από τους πιο σημαντικούς δείκτες της μεταβλητότητας του κλίματος και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Στις αρχές του 2023, το ΙΑΦ είχε προβλέψει ότι το Ελ Νίνιο θα εμφανιζόταν φέτος κατά τους φθινοπωρινούς μήνες του βόρειου ημισφαιρίου και μπορεί να διαρκέσει κατά τη διάρκεια ολόκληρου του χειμώνα. Βάσει παλαιότερων αναλύσεων και ιστορικών κλιματικών στοιχείων, η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου αναφέρει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Μέση Παγκόσμια Θερμοκρασία του 2023 να είναι η πιο υψηλή που έχει καταγραφεί από το 1950. Φέτος το Ελ Νίνιο αναμένεται να επηρεάσει κυρίως περιοχές του Κεντρικού-Ανατολικού Ειρηνικού και την Αλάσκα. Όμως το χειμώνα, από τις αρχές του 2024 περίπου, είναι πιθανό οι κλιματικές ανωμαλίες να εμφανιστούν σε ολόκληρες ηπείρους, αυξάνοντας δραματικά τις πιθανότητες για καύσωνες, ξηρασίες και δασικές πυρκαγιές.

Ο καθηγητής Ζενγκ Φέι, συν-συγγραφέας της μελέτης, σημειώνει ότι αν είναι έντονα τα φαινόμενα του Ελ Νίνιο, μπορούν να προκαλέσουν μια πραγματική χιονοστιβάδα κλιματικών κρίσεων, όπως πιο έντονους θαλάσσιους καύσωνες, απώλεια οξυγόνου από τους ωκεανούς, καταστροφή θαλάσσιων οικοσυστημάτων, αύξηση της στάθμης της θάλασσας και μείωση της απόδοσης των καλλιεργειών. Ειδικά για την Κίνα, ανέφερε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει πολλές κλιματικές ανωμαλίες διαφορετικής φύσης ανά περίπτωση. Το βόρειο κομμάτι της χώρας είναι πιθανό να υποστεί εκτεταμένες περιόδους ξηρασίας την επερχόμενη άνοιξη, ενώ αντίθετα ο νότος ενδεχομένως να πρέπει να αντιμετωπίσει ακραίες βροχοπτώσεις και πλημμύρες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα