Η εισαγγελέας αθωώνει τους νεοναζί χρυσαυγίτες

Στη λογική συνέχεια του σκεπτικού της ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής δεν είχε δώσει εντολή για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013, ότι το τάγμα εφόδου που πλαισίωνε τον Γιώργο Ρουπακιά δεν είχε ούτε γνώση ούτε ευθύνη για την πράξη του Ρουπακιά, αλλά και ότι τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής που επιτέθηκαν με μανία εναντίον των αιγύπτιων αλλιεργατών και των μελών του ΠΑΜΕ δεν είχαν δολοφονική πρόθεση, προχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου, υποστηρίζοντας ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι εγκληματική οργάνωση.

Ολοκληρώνοντας την πολύωρη και άκρως προκλητική εισήγησή της, η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου υποστήριξε ότι δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο που να καταδεικνύει ότι υπήρξε σχεδιασμός για την δράση κάποιας εγκληματικής οργάνωσης, ούτε ουδέποτε φαίνεται να δόθηκε εντολή από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής και ειδικότερα από το Νικ. Μιχαλολιάκο για την τέλεση κακουργηματικών πράξεων.

Η κ. Οικονόμου ζήτησε την απαλλαγή από την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης όλων των κατηγορουμένων πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Παράλληλα ζήτησε την απαλλαγή των υπολοίπων κατηγορουμένων από την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

Η εισαγγελέας παρουσίασε τον ορισμό της εγκληματικής οργάνωσης σύμφωνα με τη εθνική αλλά και τη διεθνή νομολογία, σε συνάρτηση με τα όσα προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας, αλλά και τις κατηγορίες που αποδίδονται στους κατηγορούμενους σε σχέση με την σύσταση, τη διεύθυνση και την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αντίστοιχα.

Η εισαγγελέας υποστήριξε οτι οι κατηγορούμενοι στην εκφορά του πολιτικού τους λόγου χρησιμοποίησαν και οξείες εκφράσεις που όμως δεν μπορούν να στοιχειοθετήσουν πρόκληση σε βία, ενώ συμπλήρωσε ότι μόνο οι πράξεις βίας καταδικάζονται και όχι οι βίαιες σκέψεις.

Σχετικά με την δολοφονία Λουκμάν, η κ. Οικονόμου τόνισε ότι το θύμα δεν είχε στοχοποιηθεί από τη Χρυσή Αυγή και ότι η Χρυσή Αυγή δεν είχε καμία ενημέρωση για τη δολοφονία πριν αυτή πραγματοποιηθεί. Αντίστοιχη ήταν και η θέση της για την επίθεση εναντίον του μαθητή Δεμερτζίδη, για την οποία είπε ότι το κίνητρο δεν ήταν πολιτικό ή ιδεολογικό, αλλά προσωπικό και ότι δεν υπήρχε στοχοποίηση του συγκεκριμένου απο τη ΧΑ.

Προκλητική ήταν η εξήγηση που έδωσε για την επίθεση στο στέκι Αντίπνοια, καθώς υποστήριξε ότι η φράση των επιτιθέμενων «έχετε χαιρετίσματα από τη ΧΑ. Θα σας γαμήσουμε», δεν συνοδευόταν από κάποια αναφορά σε οποιονδήποτε βουλευτή του κόμματος.

«Δεν αποδείχτηκε κεντρικός σχεδιασμός επιθέσεων εναντίον πολιτικών αντιπάλων της Χρυσής Αυγής. Πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικα. Από κανένα στοιχειο δεν προέκυψε ότι η ΧΑ γνωριζε ή είχε υποστηριξει βίαιες ενέργειες». Μάλιστα, η Αδαμαντία Οικονόμου επικαλέστηκε δηλώσεις του Ηλία Κασιδιάρη και του Νίκου Μιχαλολιάκου μετά τη δολοφονία Φύσσα, στις οποίες υποστήριζαν ότι η Χρυσή Αυγή «δολοφονήθηκε» εκείνο το βράδυ. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «πράγματι» τότε ξεκίνησε η πτώση του «πολιτικού κόμματος».

Συνεχίζοντας την αναφορά στη δολοφονία Φύσσα τόνισε ότι δεν υπήρχε κανένας κεντρικός σχεδιασμός από την ηγεσία της ΧΑ, ούτε από τον Γραμματέα.

Στη συνέχεια η εισαγγελέας επιχείρησε να αποδομήσει τις καταθέσεις σημαντικών μαρτύρων στην υπόθεση όπως δημοσιογράφοι και βουλευτές υποστηρίζοντας ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για να υποστηριχθούν οι θέσεις τους. Μεταξύ αυτών οι δημοσιογράφοι της Εφημερίδας των Συντακτών Δημήτρης Ψαρράς και Γιάννης Μπασκάκης, η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Κανελλοπούλου και η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

Επικαλείται επίσης το γεγονός ότι αρκετές από τις επιθέσεις σε βάρος αλλοδαπών που κατήγγειλαν κάποιοι μάρτυρες δεν καταγγέλθηκαν από τα θύματα. Απαντώντας στην καταγγελία προστατευόμενων μαρτύρων ότι η εκπαίδευση των μελών περιλάμβανε σφαγές αμνοεριφίων, υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο θα το είχαν διαπιστώσει και καταγγείλει οι ιδιοκτήτες των ζώων.

Η Εισαγγελέας απέρριψε το ναζιστικό καταστατικό που κατέθεσε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς

Η εισαγγελέας, αναφερόμενη στο καθαρά εθνικοσοσιαλιστικό καταστατικό που είχε αποκαλύψει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς και είχε καταθέσει στο δικαστήριο, υποστήριξε ότι δεν επαληθεύτηκε η γνησιότητά του, αφού αφενός οι κατηγορούμενοι δεν αποδέχτηκαν την ύπαρξή του, ενώ ο ίδιος δεν αποκάλυψε κάποια συγκεκριμένη πηγή από την οποία βρήκε το έγγραφο.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι ακόμη και αν επαληθευόνταν η γνησιότητα του εγγράφου, η ισχύς του δεν εντάσσεται στην επίδικη περίοδο, αφού απο το 1992 είχαν αποχωρήσει από την οργάνωση του Νίκου Μιχαλολιάκου οι ακραίοι εθνικοσοσιαλιστές, καθώς η οργάνωση είχε μεταβάλλει την ιδεολογική της ταυτότητα χαρακτηρίζοντάς την «λαϊκό εθνικισμό». Σύμφωνα με τα όσα αποδέχεται η εισαγγελέας, το έγγραφο που λειτουργούσε ως «κανονισμός» ήταν ένα δισέλιδο έγγραφο (πληροφορίες: news247.gr, koutipandoras.gr, efsyn.gr).

Η εισαγγελέας αγόρευσε ανά υπόθεση, όπως άλλωστε έγινε και η εξέταση από το δικαστήριο. Η εισαγγελέας ξεκίνησε από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όπου διαπίστωσε μεν την ανθρωποκτόνο πρόθεση του δράστη Ρουπακιά, αλλά κατά την ίδια «μόνο εικασίες υπάρχουν, δεν αποδεικνύεται οτι υπήρχε σχεδιασμός» για τη δολοφονία του μουσικού. «Οι μαρτυρες κατηγορίας κανουν λόγο για όχλο ατομων και συμπλοκή που έρχεται σε αντίθεση με το “συντεταγμένοι”» υποστήριξε η εισαγγελέας, που στη συνέχεια αγόρευσε για την υπόθεση της επίθεσης στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, την επίθεση στο ΠΑΜΕ, τις κατηγορίες της παράνομης οπλοκατοχής και για τις υπόλοιπες.

Θ. Καμπαγιαννης: Η πρόταση της εισαγγελέως ήταν σκανδαλώδης και πρέπει να σημάνει συναγερμό για κάθε δημοκράτη πολίτη
Ο Θ. Καμπαγιαννης, δικηγόρος πολιτικής αγωγής στη δίκη των νεοναζί, σχολιάζοντας την εισαγγελική πρόταση αναφέρει σε δήλωσή του:

Η πρόταση της εισαγγελέως στη δίκη της Χρυσής Αυγής ήταν σκανδαλώδης και πρέπει να σημάνει συναγερμό για κάθε δημοκράτη πολίτη.

Ήταν τόσο ακραία η πρόταση στο περιεχόμενό της που ένα μόνο μπορεί να είναι το συμπέρασμα: Κύκλοι του βαθέος κράτους – έως και παρακράτους – που τα προηγούμενα χρόνια συγκάλυπταν την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, με προσβάσεις στην Εισαγγελία και σε συνεννόηση με τη ναζιστική συμμορία, επιχειρούν το ξέπλυμα της εγκληματικής οργάνωσης και την ολική επαναφορά της Χρυσής Αυγής στους δρόμους και στο πολιτικό σύστημα. Η εισαγγελέας της έδρας εμφανίστηκε σήμερα ως το ομιλούν εργαλείο αυτού του σχεδιασμού.

Τα θύματα και οι υπερασπιστες τους στεκόμαστε πλέον μόνοι απέναντι στο δικαστήριο χωρίς τη συνδρομή της εισαγγελικής αρχής. Το δικαστήριο είναι αρμόδιο να αποφασίσει.”

Μάγδα Φύσσα: Ξαναμαχαιρώσατε τον Παύλο….
Εξαντλημενη μετά την εισαγγελική πρόταση για τη δολοφονία του γιου της η Μάγδα Φύσσα παρενέβη νωρίτερα στη δίκη αφότου η πρόεδρος ανακοίνωσε ολιγόλεπτη διακοπή της διαδικασίας.

Η κ. Φύσσα θέλησε να απευθυνθεί στην εισαγγελική λειτουργό και φώναξε προς τους δικαστές που ακόμη δεν είχαν σηκωθεί από τις θέσεις τους: «Να κάνω μια ερώτηση στην κυρία εισαγγελέα… Δεν αισθάνομαι καλά και πρέπει να φύγω, αλλά θα ήθελα να την ρωτήσω: Στις 18 του μήνα ο Παύλος κλείνει 75 μήνες νεκρός. Τελικά σήμερα τον ξαναμαχαιρώσατε; Αιμορραγεί η πληγή του. Θα ήθελα να απαντήσει η κ. εισαγγελέας».

Ζήτησε ευνοικές μετατροπές της κατηγορίας για τους κατηγορούμενους στις επιθέσεις κατά των ψαράδων και του ΠΑΜΕ

Μετατροπές των κατηγοριών, ευνοϊκές για τους κατηγορούμενους είχε προτείνει νωρίτερα η εισαγγελέας της έδρας για τις επιθέσεις σε βάρος των Αιγυπτίων ψαράδων, αλλά και σε στελέχη του ΠΑΜΕ.

Η κ. Οικονόμου, συνεχίζοντας την αγόρευσή της, πρότεινε μετατροπή του κατηγορητηρίου για τις δυο αυτές υποθέσεις, που εφόσον υιοθετηθούν από το δικαστήριο, οδηγούν σε μικρότερες ή και καθόλου ποινές για όσους έχουν εμπλακεί στις δύο επιθέσεις.

Σε ό,τι αφορά την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες, το 2012 στο Πέραμα, η εισαγγελέας ζήτησε να μετατραπεί η κατηγορία για τους πέντε κατηγορούμενους στην υπόθεση, από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη από κοινού. Στην επίθεση είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά ένας από τους τέσσερις αλλοδαπούς αλιεργάτες. Κατά την εισαγγελέα οι δράστες δεν ήθελαν να σκοτώσουν γιατί «αν είχαν ανθρωποκτόνο σκοπό θα τον είχαν υλοποιήσει. Θα είχαν επιμείνει, παρά τις εκκλήσεις του παθόντος και θα είχαν ολοκληρώσει το έγκλημα. Θα είχαν φροντίσει οι δράστες να σχεδιάσουν διαφορετικά το εγκληματικό αποτέλεσμα».

Όσον αφορά την επίθεση σε βάρος στελεχών του ΠΑΜΕ, το 2013 στο Πέραμα, η εισαγγελέας ζήτησε και πάλι τη μετατροπή της κατηγορίας για τους τέσσερις κατηγορουμένους στη συγκεκριμένη υπόθεση, από απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε επικίνδυνη και απλή σωματική βλάβη, δηλαδή σε πλημμέλημα. Μάλιστα, όπως επισήμανε, για την απλή σωματική βλάβη θα πρέπει να παύσει υφ’ όρων η ποινική δίωξη, καθώς το αδίκημα τιμωρείται με ποινή έως 2 έτη. Για όσους κριθούν ένοχοι, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή είναι 5 χρόνια.

Κατά την εισαγγελέα, δεν υπήρξε ο απαιτούμενος ανθρωποκτόνος δόλος για τους κατηγορούμενους της επίθεσης, καθώς «αν τον είχαν, θα είχαν πετύχει το σκοπό τους και δεν θα τους σταματούσαν τα άτομα που φώναζαν “αστυνομία” ή το ότι δεν είχαν αρκετό χρόνο». Σύμφωνα με την εισαγγελέα «αν θέλει κανείς να διαπράξει ανθρωποκτονία, το καταφέρνει μέσα σε δευτερόλεπτα».

Για το κακούργημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής το οποίο βαρύνει μερίδα των κατηγορουμένων, ανάμεσά τους ο Νίκος Μιχαλολιάκος, Νίκος Μίχος, ο Ιωάννης Λαγός, κά, από την ομάδα πρώην βουλευτών, η εισαγγελέας ζήτησε, κατά περίπτωση, τη μετατροπή του αδικήματος σε πλημμεληματική παράνομη κατοχή. Ενδεικτικά, για τον Ν. Μιχαλολιάκο πρότεινε μετατροπή του αδικήματος της διακεκριμένης οπλοκατοχής σε παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών, ενώ για τον Ηλία Κασιδιάρη ζήτησε την πλήρη απαλλαγή του. Σκεπτικό της, ότι από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε η παραδοχή της κατηγορίας πως τα όπλα είχαν σκοπό τον εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης.

Η εισαγγελέας θα ολοκληρώσει την αγόρευση της τοποθετούμενη για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης που αποδίδεται σε όλους τους πρώην βουλευτές του κόμματος, αλλά και στην συντριπτική πλειονότητα των κατηγορουμένων.

 

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα