Η ΕΕ κοντά σε συμβιβαστική λύση για το Καλίνινγκραντ με στόχο την εκτόνωση της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία

Το εμπόριο μέσω της Λιθουανίας προς τον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ θα μπορούσε να επανέλθει στο φυσιολογικό εντός ημερών, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές με γνώση του ζητήματος, καθώς Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βρίσκονται πιο κοντά σε μια συμβιβαστική συμφωνία με το κράτος της Βαλτικής για να εκτονωθεί η ένταση που έχει δημιουργηθεί με τη Μόσχα.

Το Καλίνινγκραντ, το οποίο συνορεύει με κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βασίζεται στους σιδηροδρόμους και τις οδούς μέσω Λιθουανίας για τα περισσότερα αγαθά, έχει αποκοπεί από ορισμένες εμπορικές μεταφορές από τη Ρωσία από τις 17 Ιουνίου, στο πλαίσιο των κυρώσεων που επέβαλαν οι Βρυξέλλες.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βρίσκονται σε συζητήσεις σχετικά με την εξαίρεση της περιοχής από τις κυρώσεις, οι οποίες έχουν πλήξει μέχρι στιγμής προϊόντα όπως ο χάλυβας, ανοίγοντας το δρόμο για μια συμφωνία στις αρχές Ιουλίου, αν η Λιθουανία άρει τις επιφυλάξει της, δήλωσαν οι πηγές υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η αντιπαράθεση για την απομόνωση του Καλίνινγκραντ δοκιμάζει την αποφασιστικότητα της Ευρώπης για την επιβολή των κυρώσεων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τροφοδοτώντας τους φόβους για κλιμάκωση, καθώς άλλοι περιορισμοί ώθησαν τη Ρωσία να αθετήσει το εξωτερικό της χρέος.

Ενώ οι δυτικές δυνάμεις έχουν δεσμευτεί να υπερασπιστούν την Ουκρανία, επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητά τους τόσο στις συνόδους κορυφής της G7 όσο και του ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα, αποδεικνύεται δύσκολο για την Ευρώπη να επιμείνει στις αυστηρές κυρώσεις και παράλληλα να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση με τη Ρωσία.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με την υποστήριξη της Γερμανίας, αναζητούν έναν συμβιβασμό για την επίλυση μιας από τις πολλές αντιπαραθέσεις με τη Μόσχα, δήλωσε μία από τις πηγές.

Αν δεν αποκατασταθεί η παραδοσιακή διαδρομή για τα ρωσικά αγαθά προς το Καλίνινγκραντ, πρώτα μέσω της Λευκορωσίας και στη συνέχεια της Λιθουανίας, το κράτος της Βαλτικής φοβάται ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη για να ανοίξει έναν χερσαίο διάδρομο μέσα από το έδαφός του, ανέφερε μία πηγή.

Η Γερμανία, εν τω μεταξύ, έχει στρατιώτες σταθμευμένους στη Λιθουανία και θα μπορούσε να παρασυρθεί σε μια αντιπαράθεση στο πλευρό των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ, αν δημιουργούνταν κλιμάκωση της κατάστασης.

ΤΟ Βερολίνο εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και θα ήταν ευάλωτο σε οποιαδήποτε μείωση των ροών σε περίπτωση κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης για το Καλίνινγκραντ.

“Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα”, δήλωσε ένα άτομο με άμεση γνώση των συζητήσεων της ΕΕ, περιγράφοντας το Καλίνινγκραντ ως “ιερό” για τη Μόσχα.

“Ο Πούτιν έχει πολύ μεγαλύτερη επιρροή από ό,τι εμείς. Είναι προς το συμφέρον μας να βρούμε έναν συμβιβασμό”, είπε, παραδεχόμενος ότι το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να φανεί άδικο.

Συμβιβαστική συμφωνία
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Λιθουανίας δήλωσε ότι η Λιθουανία θα συνεχίσει να συζητεί με την Κομισιόν σχετικά με την εφαρμογή των κυρώσεων και ότι οποιαδήποτε αλλαγή από το μπλοκ δεν θα πρέπει να ξεχωρίζει το κράτος της Βαλτικής.

“Οι κυρώσεις πρέπει να εφαρμόζονται και οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται δεν θα πρέπει να υπονομεύουν την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της πολιτικής κυρώσεων της ΕΕ”, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

“Καθώς η διέλευση από το Καλίνινγκραντ είναι δυνατή μέσω διαφόρων κρατών μελών της ΕΕ, η εξήγηση της Κομισιόν για τον τρόπο εφαρμογής των κυρώσεων της ΕΕ δεν μπορεί να περιορίζεται στη Λιθουανία”.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν επεσήμανε τη δήλωση από τις 22 Ιουνίου ότι η Λιθουανία εφαρμόζει τους περιορισμούς της ΕΕ και ότι ο εφοδιασμός του Καλίνινγκραντ με βασικά αγαθά παραμένει απρόσκοπτος.

Ένας από τους ανθρώπους που έχουν άμεση γνώση του ζητήματος, δήλωσε ότι αναμένεται να βρεθεί συμβιβαστική συμφωνία έως τις 10 Ιουλίου και ένα δεύτερο άτομο δήλωσε ότι θα μπορούσε να ανακοινωθεί κάτι την επόμενη εβδομάδα.

Ένας συμβιβασμός θα μπορούσε να προβλέπει ότι η διακίνηση εμπορευμάτων μεταξύ της Ρωσίας και του Καλίνινγκραντ θα εξαιρείται από τις κυρώσεις της ΕΕ με το σκεπτικό ότι δεν λογίζεται ως κανονικό διεθνές εμπόριο επειδή ο θύλακας είναι μέρος της Ρωσίας, δήλωσε μία από αυτές τις πηγές.

Αυτός ο συμβιβασμός θα μπορούσε να γίνει μόνο υπό τον όρο ότι τα φορτία που υπόκεινται σε κυρώσεις χρησιμοποιούνται στο Καλίνινγκραντ και δεν εξάγονται μέσω του λιμανιού του, όπου εδρεύει ο ρωσικός στόλος της Βαλτικής.

Αυτό θα ήταν δύσκολο να εξασφαλιστεί και θα μπορούσε να θέσει τη Λιθουανία, η οποία είναι επιφορτισμένη με τον καθορισμό του τελικού προορισμού των εμπορευμάτων, σε πορεία σύγκρουσης με τη Ρωσία, ανέφερε η πηγή.

Ένα άλλο άτομο δήλωσε ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ανθρωπιστικοί λόγοι για να υπάρξει εξαίρεση για το Καλίνινγκραντ, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Βαλτική Θάλασσα.

Είπε, ωστόσο, ότι η Λιθουανία έχει σοβαρές επιφυλάξεις για να προβεί σε κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί παραχώρηση προς τη Μόσχα.

Αλκοόλ και τσιμέντο
Η Λιθουανία είναι τώρα ένας από τους πιο σφοδρούς επικριτές της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και βρίσκεται σε αντιπαράθεση με αξιωματούχους στη Γερμανία και τις Βρυξέλλες που θέλουν να εκτονώσουν τη διαμάχη.

Μέχρι στιγμής, οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας εμποδίζουν τη μεταφορά σιδήρου, χάλυβα και μετάλλων στο Καλίνινγκραντ μέσω κρατών της ΕΕ.

Ο κατάλογος των προϊόντων που υπόκεινται σε κυρώσεις θα επεκταθεί στο τσιμέντο και το αλκοόλ από τις 10 Ιουλίου, στον άνθρακα τον Αύγουστο και στα πετρελαιοειδή προϊόντα, όπως τα καύσιμα, τον Δεκέμβριο. Όταν τεθεί σε εφαρμογή η τελική φάση, θα επιβληθούν κυρώσεις περίπου στο ήμισυ των εμπορευμάτων που αποστέλλονται στο Καλίνινγκραντ από τη Ρωσία.

Δεν απαγορεύονται ούτε οι επιβάτες ούτε τα τρόφιμα και το Καλίνινγκραντ εξακολουθεί να είναι προσβάσιμο αεροπορικώς ή δια θαλάσσης.

Ενώ οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσαν αμέσως σε εφαρμογή κυρώσεις για να περιορίσουν την πρόσβαση της Ρωσίας στη διεθνή χρηματοδότηση και τις πωλήσεις άνθρακα και πετρελαίου, οι κυρώσεις έχουν κάνει ελάχιστα για να πλήξουν τη ρωσική στρατιωτική μηχανή στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, τις τελευταίες εβδομάδες, η Μόσχα μείωσε τις κρίσιμες προμήθειες φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα η Γερμανία να προετοιμάζεται για κατανάλωση με δελτίο και να παρακολουθεί με αυξανόμενη ανησυχία την κλιμακούμενη αντιπαράθεση για το Καλίνινγκραντ.

Το Καλίνινγκραντ, το οποίο έχει πληθυσμό σχεδόν ένα εκατομμύριο κατοίκους, αποκόπηκε από τη Μόσχα όταν η Λιθουανία έγινε ανεξάρτητη κατά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και οι κάτοικοι πρέπει να διέρχονται από το έδαφος της ΕΕ για να φτάσουν στην υπόλοιπη Ρωσία από ξηράς.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι περιορισμοί στην αποστολή αγαθών στο Καλίνινγκραντ αποτελούν μέρος ενός δυτικού πολέμου δι’ αντιπροσώπων και ότι η Ρωσία διαθέτει πολυάριθμους τρόπους για αντίποινα.

“Υπάρχουν πολλές δυνατότητες, ένα σημαντικό μέρος από αυτές είναι οικονομικής φύσης και είναι ικανές να κόψουν το οξυγόνο στους γείτονές μας στη Βαλτική που έχουν προβεί σε εχθρικές ενέργειες”, δήλωσε σε ρωσική εφημερίδα. “Υπάρχει επίσης η δυνατότητα χρήσης ασύμμετρων μέτρων, τα οποία θα προκαλέσουν κρίσιμη κλιμάκωση της σύγκρουσης”, προειδοποίησε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα