

H Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε σχέδια την Τετάρτη για τον περιορισμό του άδικου ανταγωνισμού από ξένες εταιρείες που στηρίζονται από κολοσσούς όπως η Κίνα και την προστασία ευρωπαϊκών εταιρειών από επιθετικές κινεζικές εξαγορές.
Το μπλοκ των 27 αποσκοπεί στην προστασία των τοπικών βιομηχανιών και τον επαναπατρισμό εφοδιαστικών αλυσίδων μετά το ισχυρό οικονομικό πλήγμα που προκάλεσε η πανδημία.
Η Λευκή Βίβλος που παρουσίασε η Κομισιόν προτείνει να ελέγχονται οι ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη και λαμβάνουν επιδοτήσεις.
Παράλληλα, επιδιώεκει να βάλει μπλόκο στις εξαγορές ευρωπαϊκών εταιρειών από οντότητες που λαμβάνουν μεγάλες κρατικές επιδοτήσεις ή να αναγκάσει τις τελευταίες να προχωρήσουν σε παραχώρηση μονάδων.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ουσιαστικά επεκτείνουν το αυστηρό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις και στις εταιρείες εκτός του μπλοκ.
«Θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο στην επικράτειά μας» ανέφερε η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ σε συνέντευξη τύπου. «Όσον αφορά τις ξένες επιδοτήσεις δεν έχουμε απολύτως κανέναν έλεγχο και διαφάνεια» πρόσθεσε.
Η ίδια τόνισε πάντως ότι η Ε.Ε. παραμένει ανοιχτή για τις ξένες επιχειρήσεις και επισήμανε διπλωματικά ότι «δεν υπάρχει συγκεκριμένη χώρα την οποία έχουμε κατά νου».
Η κινεζική αποστολή στην Ε.Ε. σημείωσε σε ανακοίνωση ότι θα εξετάσει προσεκτικά το έγγραφο και ότι ελπίζει να είναι «αντικειμενικό και δίκαιο για όλους».
«Οι επιδοτήσεις είναι ένα εργαλείο πολιτικής το οποίο χρησιμοποιούν όλες οι χώρες και οι ανεπτυγμένες χώρες όπως αυτές στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ είναι οι κύριοι χρήστες των επιδοτήσεων» πρόσθεσε.
Σχετικά Νέα
Προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία: Η πρόεδρος της Κομισιόν συγχαίρει τον νικητή Νταν – Εξαίρει την επιλογή των Ρουμάνων υπέρ της «ισχυρής Ευρώπης»
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε λίγη ώρα μετά.
Γαλλία: Να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια κατά τρόπο άμεσο, μαζικό κι ανεμπόδιστο στη Γάζα
Η επανέναρξη της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας πρέπει να γίνει κατά.
Το Ισραήλ θα επιτρέψει την είσοδο τροφίμων στη Γάζα μετά από δύο μήνες – Την ίδια ώρα εντείνονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις
Το Ισραήλ θα επιτρέψει την είσοδο ενός «βασικού ποσού» τροφίμων στη Λωρίδα της Γάζας,.
Τραμπ: Eυχόμαστε στον Τζο Μπάιντεν ταχεία και επιτυχή ανάρρωση
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε χθες Κυριακή πως «θλίβεται» μετά τη.