Η δημοσκόπηση της Metron Analysis για τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύτηκε χθες, Πέμπτη (04/07) στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega μπορεί να πει κανείς πως «δείχνει το δρόμο» για τις εξελίξεις στο Κίνημα.

Κατ’ αρχάς καταγράφεται μια τάση αυξημένης συμμετοχής στις εσωκομματικές κάλπες του ΠΑΣΟΚ έναντι της προηγούμενης εκλογής το 2021, όπου σημειωτέον πάνω από 270.000 προσήλθαν στις κάλπες για να ψηφίσουν έναν από τους 6 υποψήφιους.

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ στην αντίληψη της κοινής γνώμης δεν βρίσκεται στους κερδισμένους των ευρωεκλογών.

Συν τοις άλλοις, στην ευρεία μάζα των ψηφοφόρων που δυνητικά θα ψήφιζαν στις εσωκομματικές εκλογές μετά από 100 μέρες περισσότεροι από 4 στους 10 θεωρούν ότι δεν επιβάλλεται εκλογή νέου προέδρου λόγω του αποτελέσματος των ευρωεκλογών.

δημοσκοπηση metron analysis, δημοσκόπηση metron analysis

Η εκλογή νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ

Ξεκινώντας, λοιπόν, από την τάση που καταγράφεται σε μια δεξαμενή νυν και πιθανών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ για αυξημένη συμμετοχή στις εσωκομματικές κάλπες του Οκτωβρίου συγκριτικά με τις εσωκομματικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2021.

«Ναι θα πάω και μάλλον θα πάω» δηλώνει το 37%  με την δεξαμενή των δυνητικών ψηφοφόρων στις εσωκομματικές κάλπες να προέρχεται κυρίως από την «Κεντροαριστερά» 23% , την «Αριστερά» 19%, το «Κέντρο» 13% και μικρά μονοψήφια ποσοστά από την «Κεντροδεξιά» και την «Δεξιά».

δημοσκοπηση metron analysis, δημοσκόπηση metron analysis

Το ΠΑΣΟΚ θεωρείται πιο κερδισμένο από την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Παρά το ποσοστό 12,8% που συγκέντρωσε είναι χαμηλά στην κατάταξη καθώς θετικό ισοζύγιο έχουν Ελληνική Λύση, ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας, Φωνή Λογικής και ΝΙΚΗ.

Η Ελληνική Λύση κυριαρχεί στις εντυπώσεις, με μεγάλη απόσταση από τα υπολοιπα κόμματα, από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Μάχη για τη… δεύτερη δημοσκοπική θέση

Την ίδια στιγμή, πάντως, το ΠΑΣΟΚ δείχνει να πλησιάζει στην πρόθεση ψήφου τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται στο 11,1%, μόλις 0,8% μπροστά από το ΠΑΣΟΚ που έχει 10,3%.

Στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά μεταξύ τους είναι 0,9% με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 13,8% -μία μονάδα κάτω από τις ευρωεκλογές- και το ΠΑΣΟΚ στο 12,9%- 0,1% πάνω από το ποσοστό που έλαβε στις ευρωκελογές.

δημοσκοπηση metron analysis, δημοσκόπηση metron analysis

Πάντως είναι σημαντικό ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αυτή την στιγμή μεγαλύτερα όρια εκλογικής επιρροής, δηλαδή δυνητικούς ψηφοφόρους στις εθνικές εκλογές, από όλα τα κόμματα και ξεπερνά την ΝΔ.

Τα όρια επιρροής του φθάνουν το 48% – αυξημένα κατά 7 μονάδες – έναντι 45% της ΝΔ – που διατηρούνται υψηλά- και 35% του ΣΥΡΙΖΑ, που αυξήθηκε σχετικά.

δημοσκοπηση metron analysis, δημοσκόπηση metron analysis

Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ «χάνει» ψηφοφόρους κυρίως προς τη ΝΔ καθώς οι διαρροές είναι υψηλές συγκριτικά με τα άλλα κόμματα ενώ της ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ περιορίζονται στο 1%.

δημοσκοπηση metron analysis, δημοσκόπηση metron analysis

Η δημοφιλία του Νίκου Ανδρουλάκη

Τέλος, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανάμεσα τους πολιτικούς αρχηγούς είναι στην 4η θέση δημοφιλίας με θετικές γνώμες που αγγίζουν το 30%, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται τρεις μονάδες πιο κάτω. Στο ισοζύγιο θετικών αρνητικών ο κ. Ανδρουλάκης είναι στο μείον 35 και ο κ. Κασσελάκης στο μείον 43.

δημοσκοπηση metron analysis, δημοσκόπηση metron analysis

Η έρευνα της Metron Analysis για το Mega δεν καταγράφει ποσοστά για τους υποψηφίους προέδρους καθώς η διαδικασία είναι ακόμη ανοικτή, αλλά μπορεί κανείς να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα γι΄ αυτήν την φάση. Το κυριότερο είναι πως οι πολλοί υποψήφιοι φαίνεται πως μπορούν να δώσουν πρωτιά στον κ. Ανδρουλάκη, αλλά παράλληλα πως το αποτέλεσμα θα κριθεί στο β’ γύρο.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα