Η απομάκρυνση της μείωσης των επιτοκίων μειώνει την ελκυστικότητα του χρυσού

Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές του χρυσού την Τετάρτη, καθώς η διαφαινόμενη καθυστέρηση στη μείωση των επιτοκίων “θολώνει” τη λάμψη και την ελκυστικότητα του μετάλλου που δεν προσφέρει αποδόσεις όπως άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε εχθές ότι τα τελευταία απογοητευτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν πως η Federal Reserve χρειάζεται περισσότερο χρόνο πριν μπορέσει να μειώσει τα επιτόκια, κάτι που σημαίνει ότι ο χρυσός θα πρέπει να περιμένει κι άλλο πριν λάβει ώθηση από τη μείωση των επιτοκιακών αποδόσεων.

Ωστόσο, οι γεωπολιτικές εντάσεις και ο φόβος για γενίκευση της κρίσης στη Μέση Ανατολή βοήθησαν τις τιμές του μετάλλου να κρατηθούν κοντά στα ιστορικά υψηλά επίπεδα όπου σκαρφάλωσαν την προηγούμενη εβδομάδα, αφού σε περιόδους έντασης ο χρυσός θεωρείται πάντοτε ένα “ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές.

Έτσι, η τιμή σποτ του χρυσού υποχώρησε μόλις κατά 0,2% και διαμορφώθηκε στα 2.376,39 δολάρια η ουγγιά, παραμένοντας σε “οπτική επαφή” με τα 2,431,29 δολάρια όπου ανήλθε την Παρασκευή.

Ελαφρώς μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό, που υποχώρησαν κατά 0,8%, στα 2.388,4 δολάρια η ουγγιά.

“Η γεωπολιτική αβεβαιότητα συνεχίζει να προσφέρει στήριξη στον χρυσό και εάν υπάρξει κάποια κλιμάκωση της κατάστασης, τότε οι τιμές θα μπορούσαν να κινηθούν προς το επίπεδο των 2.500 δολαρίων”, σημειώνει ο Phillip Streible, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην Blue Line Futures.

Όπως εξηγεί, “οι τιμές του χρυσού θα μειωθούν μόνο εάν οι κεντρικές τράπεζες σταματήσουν να αγοράζουν ή εάν οι επενδυτές δείξουν και πάλι διάθεση ανάληψης κινδύνου”.

Σε αντίθεση με τον χρυσό, η τιμή σποτ για το ασήμι ενισχύθηκε κατά 1,1% και ανήλθε στα 28,39 δολάρια η ουγγιά, εν μέσω εκτιμήσεων για αύξηση της ζήτησης κατά 2% λόγω της αυξημένης βιομηχανικής χρήσης του και της μείωσης κατά 1% της συνολικής προσφοράς, σύμφωνα με το Silver Institute

Όσον αφορά τα υπόλοιπα μέταλλα, η τιμή σποτ για την πλατίνα υποχώρησε κατά 1,5% με την ουγγιά να τιμολογείται στα 942,79 δολάρια, ενώ η τιμή σποτ για το παλλάδιο ενισχύθηκε κατά 1,4% και ανήλθε στα 1.027,56 δολάρια η ουγγιά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα