Η ανάκαμψη για τις ευρωπαϊκές αγορές ήρθε αργά για να «σώσει» την εβδομάδα

Μικρή… ανάσα πήραν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους δείκτες να καταγράφουν κέρδη μετά από ένα πολυήμερο πτωτικό σερί, δίχως ωστόσο να αλλάζει το συνολικά αρνητικό πρόσημο για την εβδομάδα. Οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία που δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι αρκετά ώστε οι κεντρικές τράπεζες, ξεκινώντας από την ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα, να αποφασίσουν να πατήσουν φρένο στις αυξήσεις των επιτοκίων.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 σημείωσε άνοδο κατά 0,22% στις 454 μονάδες, διακόπτοντας έτσι μια πτωτική τροχιά επτά(!) συνεδριάσεων, που ήταν το μεγαλύτερο πτωτικό σερί του από το Φεβρουάριο του 2018. Συνολικά για την εβδομάδα ο δείκτης έχασε 1%.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX αυξήθηκε ελαφρά κατά 0,14% στις 15.740 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ανέκαμψε σε ποσοστό 0,62% στις 7.240 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,49% με αποτέλεσμα να φτάσει στις 7.478 μονάδες.

Στην περιφέρεια αντιστοίχως ο FTSE MIB στο Μιλάνο βελτιώθηκε σε ποσοστό 0,28% στις 28.233 και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 9.364 μονάδες αυξημένος κατά 0,59%.

Το επενδυτικό κλίμα έχει δοκιμαστεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι αγορές αποτιμούν τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από την Ευρωζώνη και την Κίνα απέναντι στην αργή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σε Ευρώπη και ΗΠΑ, κρίνοντας πως υπάρχουν πλέον μικρότερες πιθανότητες οι κεντρικές τράπεζες να σταματήσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Μόλις χθες τα τελικά στοιχεία για τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρωζώνης για το δεύτερο τρίμηνο έδειξαν πολύ μεγαλύτερη αποδυνάμωση των στοιχείων στο 0,1% αντί της αρχικής εκτίμησης του 0,3%. Την ίδια ώρα, αν και ο πληθωρισμός υποχωρεί, παραμένει σταθερά πάνω από το όριο στόχο του 2% που θέτει η ΕΚΤ.

Στη Γερμανία ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο, που ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, διαμορφώθηκε στο 6,1%, ήτοι ελαφρά χαμηλότερα από το 6,2% του Ιουλίου, αλλά και πάλι σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα και με την ετυμηγορία της Bundesbank.

Παράλληλα ανησυχητικός παράγοντας για τα επίπεδα του πληθωρισμού είναι και η άνοδος των ενεργειακών τιμών. Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου σημείωσαν νέο άλμα σήμερα στα 34 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καθώς οι εργαζόμενοι της Chevron στην Αυστραλία ξεκίνησαν απεργιακές κινητοποιήσεις που εκτιμάται ότι θα περιορίσουν τα επίπεδα προσφοράς παγκοσμίως. Αντιστοίχως, οι τιμές του πετρελαίου έχουν ανέβει στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Νοέμβριο.

Σήμερα η τιμή του Brent ενισχύεται κατά 0,88% στα 90,71 δολάρια το βαρέλι, ήτοι σταθερά πάνω από το όριο των 90 δολαρίων, ενώ και το αμερικανικό WTI κερδίζει 0,82% στα 87,58 δολάρια.

Ανεπαίσθητη άνοδο στα 1.943 δολάρια την ουγγιά παρουσιάζει η τιμή του χρυσού, που περιμένει την ετυμηγορία της Fed για να πάρει κατεύθυνση, με φόντο και την ανεπαίσθητη διόρθωση του δολαρίου.

Πάντως, το αμερικανικό νόμισμα αν και υποχωρεί σήμερα ελαφρά (ο δείκτης δολαρίου χάνει 0,05% στα 105), συμπληρώνει μια ακόμη κερδοφόρα εβδομάδα, την όγδοη στη σειρά που αποτελεί το μεγαλύτερο σε διάρκεια ανοδικό σερί του εδώ και εννέα χρόνια.

Αντιστοίχως για το ευρώ η συνεχής αποδυνάμωση του κατά πάνω από 5% από τα μέσα Ιουλίου ερμηνεύεται ως μια ακόμη επιβεβαίωση του διευρυνόμενου χάσματος ανάμεσα στην αδύναμη ευρωπαϊκή οικονομία και την αμερικανική οικονομία που επιδεικνύει υψηλές αντοχές απέναντι στις συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed. Κάτι που πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι θα φέρει σε δύσκολη θέση την ΕΚΤ και την πρόθεση των γερακιών να συνεχίσουν να εστιάζουν στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, εντείνοντας τη διχογνωμία στους κόλπους της.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα