

Σε αμφισβήτηση της συμφωνίας της Ελλάδας με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ προχώρα η Τουρκία μέσω Ρηματικής Διακοίνωσης στον ΟΗΕ.
Όπως μετάδωσε η ΕΡΤ, η Άγκυρα επαναλαμβάνει τις γνωστές της θέσεις, βάζοντας ουσιαστικά το πλαίσιο με το οποίο πιθανόν να προσέλθει σε αυτή τη φάση τουλάχιστον στο τραπέζι των όποιων συζητήσεων, όποτε οι διερευνητικές συνομιλίες θα μπορούσαν να επανεκκινήσουν.
Μέσα από τη Ρηματική Διακοίνωση η Τουρκία:
-Επί τις ουσίας, απορρίπτει την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία στο σύνολό της
-Και επαναφέρει στο προσκήνιο το άκυρο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο.
Επαναλαμβάνει τη γνωστή θέση για νησιά που βρίσκονται στη «λάθος πλευρά» της οριοθετικής γραμμής και εξαφανίζει «ουσιαστικά» Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο και Κρήτη για να συντηρήσει τους ανυπόστατους ισχυρισμούς που αποτέλεσαν τη βάση του παράλογου τουρκο-λιβυκού συμφώνου και «εφηύραν» κοινά «θαλάσσια» σύνορα με τη Λιβύη.
Συγκεκριμένα η Τουρκία υποστηρίζει πως τα λεγόμενα θαλάσσια σύνορα που είναι υπό αμφισβήτηση, είναι το αντικείμενο μελλοντικής συμφωνίας οριοθέτησης μεταξύ της τουρκικής και της αιγυπτιακής ηπειρωτικής ακτής. Ως εκ τούτου, η Δημοκρατία της Τουρκίας διαμαρτύρεται έντονα για την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας και την θεωρεί άκυρη.
Βλέπουμε ότι η Άγκυρα απορρίπτει συνολικά τη Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου και σε καμία περίπτωση δεν θεωρεί ότι κατ’ ελάχιστον λειτουργεί υπέρ της.
Η Συμφωνία μαζί με εκείνη με την Ιταλία, κυρώνεται από τη Βουλή την Τετάρτη, και τη Δευτέρα 24/8 ξεκινάει η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή. Η Αθήνα που διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι διάλογος θα υπάρξει μόνο με έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας, αναμένει να δει τις επόμενες κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν τόσο τις αμέσως επόμενες ώρες μετά τη λήξη της παράνομης τουρκικής NAVTEX όσο και μετά την κύρωση της ελληνο-αιγυπτιακής Συμφωνίας στις 26 του μηνός.
Σχετικά Νέα
«Ένα νέο κεφάλαιο: Η Ελλάδα μεταμορφώνεται σε πράσινη δύναμη»
Η παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση δεν αποτελεί πια απλώς ένα μακρόπνοο όραμα, αλλά μια καθοριστική.
Νέα προκλητική τουρκική τουριστική καμπάνια εξισώνει το ψευδοκράτος με όλη την Κύπρο
Μετά την αμφιλεγόμενη καμπάνια «Turkaegean» που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Ελλάδα, η Τουρκία προσπαθώντας.
Δημοσκόπηση Marc: Σημάδια ανάκαμψης για τη ΝΔ – Πτώση για την Πλεύση Ελευθερίας
Μια νέα εικόνα για το πολιτικό σκηνικό, μετά τις εξελίξεις γύρω από την τραγωδία των Τεμπών, αποτυπώνει η.
Αποκάλυψη για Μπάιντεν: Δεν θυμόταν πότε πέθανε ο γιος του και πότε ήταν αντιπρόεδρος
Νέα ερωτήματα για τη διανοητική διαύγεια του Τζο Μπάιντεν προκαλεί ηχητικό απόσπασμα κατάθεσής του ενώπιον ανακριτή.