HSBC: Στο 6,5% η ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος, στο 2% το 2023

Διατηρεί αμετάβλητη την εκτίμηση της για την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ φέτος στο 6,5% η HSBC Global Research στο πλαίσιο ανάλυσης της συνολικά για την Ευρώπη, ενώ αναθεώρησε καθοδικά την πρόβλεψη της για το επόμενο έτος στο 2,0% από 2,5% προηγουμένως.

Η Ελλάδα συνέχισε τις ισχυρές οικονομικές επιδόσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2022 με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 1,2% από τρίμηνο σε τρίμηνο (7,7% σε ετήσια βάση) και πλέον είναι 5 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το επίπεδο που ήταν πριν την πανδημία, αναφέρει στην ανάλυση της η τράπεζα και προσθέτει:

Η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 2.2% από τρίμηνο σε τρίμηνο, ενώ και η κυβέρνηση είχε θετικό συμβολή (+1,4% από τρίμηνο σε τρίμηνο), αν και οι επενδύσεις έκαναν ένα διάλειμμα (-1,0% από τρίμηνο σε τρίμηνο) μετά από άλμα σχεδόν 30% από το τέλος του 2020.

Αν και οι εξαγωγές (+2,5% τρίμηνο σε τρίμηνο) δεν έφτασαν τις εισαγωγές (+5,8%) το δεύτερο τρίμηνο, η μεγάλη άνοδος αποτυπώνει την επιστροφή των ξένων τουριστών στην Ελλάδα. Η τάση αυτή αναμένεται να ενισχυθεί το τρίτο τρίμηνο.

Τον Ιούλιο, τα έσοδα από ξένους τουρίστες τον Ιούλιο επέστρεψαν στα επίπεδα προ της πανδημίας. Μόνο τον Αύγουστο, οι ταξιδιώτες στα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας ήταν αυξημένοι κατά 34% από το 2021 και περίπου 10% από το 2019, ενώ οι εισερχόμενες τουριστικές ροές αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο (12% σε σύγκριση με την περίοδο πριν την πανδημία).

Η HSBC εκτιμά ότι φέτος ο τουρισμός μπορεί να συμβάλει 4 ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ελλάδας, με περαιτέρω περιθώρια για βελτίωση το επόμενο έτος.

Περιμένει παράλληλα η Ελλάδα να εμφανίσει το υψηλότερο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών από το 2010 φέτος (περίπου 9% του ΑΕΠ), ενώ προειδοποιεί ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις στο μέλλον.

Η HSBC σημειώνει παράλληλα την τεράστια πρόοδο που έχει σημειωθεί στις άμεσες ξένες επενδύσεις από την περίοδο πριν την κρίση χρέους, με νέο ιστορικό υψηλό το προηγούμενο έτος (2,8% του ΑΕΠ) σε σχέση με μόλις 0,2% το 2010.

Όσον αφορά την κατανάλωση, αν και ο πληθωρισμός παρέμεινε πολύ υψηλός τον Αύγουστο (11,2% ο ετήσιος δείκτης), κοντά στο υψηλό πολλών ετών του Ιουνίου στο 11,6%, μέχρι τώρα ο αντίκτυπος από τις πιέσεις στο πραγματικό εισόδημα στην κατανάλωση έχει υπάρξει σχετικά περιορισμένος, με τις λιανικές πωλήσεις να αντέχουν, τις ταξινομήσεις οχημάτων αμετάβλητες από το 2021 και την καταναλωτική εμπιστοσύνη να έχει σταθεροποιηθεί μετά τις αρχικές απώλειες.

Η τουριστική έκρηξη και η ενίσχυση της αγοράς εργασίας (αν και η ανεργία σκαρφάλωσε στο 12,6% τον Αύγουστο μετά το χαμηλό 12 ετών του Ιουνίου στο 12,1%) φαίνεται ότι βοήθησε σε συνδυασμό με τις σημαντικές μισθολογικές αυξήσεις (η κυβέρνηση αύξησε τον κατώτατο μισθό περίπου 10% φέτος) και τη γενναιόδωρη δημοσιονομική στήριξη από την κυβέρνηση.

Ακόμα και έτσι, η τράπεζα περιμένει η κατανάλωση να επιβραδύνει αργότερα φέτος.

Συνολικά, διατηρεί τη πρόβλεψη της για ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 6,5% φέτος, αλλά μειώνει την εκτίμηση για το 2023 στο 2,0% (από 2,5%) και περιμένει ανάπτυξη 1,7% για το 2024, επίσης λόγω της στήριξης από το NextGenerationEU (NGEU) από το οποίο η Ελλάδα μπορεί να πάρει 31 δισ. μέχρι το 2026.

Κίνδυνοι
Η HSBC σημειώνει ότι ο βασικός καθοδικός κίνδυνος στην ανάπτυξη συνδέονται με την ενεργειακή κρίση.

Όπως σημειώνει, η Ελλάδα καιρό τώρα ζητά μια κοινή παρέμβαση της Ε.Ε. στη χονδρική αγορά για το φυσικό αέριο και την κοινή προμήθεια και αποθήκευση για το φυσικό αέριο και το LNG για να μειωθούν οι τιμές και να εξομαλυνθεί η προσφορά, ωστόσο με περιορισμένη επιτυχία μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, η ενεργειακή μετάβαση προσφέρει επίσης μια ευκαιρία, ιδιαίτερα σε όρους επενδύσεων σε ανανεώσιμες, με πιθανή χρηματοδότηση από το σχέδιο RePowerEU της Κομισιόν ύψους 210 δισ.

Η τράπεζα αναφέρεται και στο σκάνδαλο των υποκλοπών, σημειώνει πάντως ότι ο πολιτικός κίνδυνος παραμένει χαμηλός και επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός πρόσφατα απέκλεισε τις πρόωρες εκλογές, με την επόμενη εκλογική αναμέτρηση να σχεδιάζεται για τον επόμενο Μάιο (κοντά στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα