H Νέα Υόρκη καταργεί τις πλαστικές σακούλες

Μετά την Καλιφόρνια, η Νέα Υόρκη είναι η δεύτερη πολιτεία που καταργεί τη χρήση της πλαστικής σακούλας.

Σύμφωνα με το Associated Press, οι οικολογικές οργανώσεις εκτιμούν ότι οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης χρησιμοποιούν κατά προσέγγιση 23 δισεκατομμύρια σακούλες το χρόνο.

Προκειμένου να περιοριστεί αυτή πηγή απορριμμάτων, το νομοθετικό σώμα της Νέας Υόρκης επέβαλε απαγόρευση σε διαπολιτειακό επίπεδο στα περισσότερα είδη σακούλας μίας χρήσης από τα καταστήματα λιανικής πώλησης.

Η ιδέα προτάθηκε αρχικά από τον Κυβερνήτη Άντριου Κουόμο, κάνοντας τη Νέα Υόρκη τη δεύτερη πολιτεία που καταργεί τις πλαστικές σακούλες μετά την Καλιφόρνια.

Την ίδια στιγμή, ανάλογη απαγόρευση πρόκειται να εφαρμοστεί στην πολιτεία της Χαβάης, απαγόρευση που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον ερχόμενο Μάρτιο.

Έτσι, θ’ απαγορεύεται στα καταστήματα να παρέχουν στους πελάτες σακούλες μίας χρήσεως, καθώς είναι μη βιοδιασπώμενες και επιφέρουν καταστροφικά αποτελέσματα στην άγρια ζωή και το περιβάλλον.

Η απαγόρευση αναμένεται ν’ αποτελέσει τμήμα του νομοσχεδίου του προϋπολογισμού της πόλης της Νέας Υόρκης, ενώ θα προβλέπονται εξαιρέσεις, όπως είναι οι σακούλες τροφίμων για φαγητό-πακέτο, σακούλες για τη συσκευασία αλλαντικών και κρεατικών, σακούλες για τη μεταφορά προϊόντων χονδρικής πώλησης, όπως είναι η ένδυση, οι εφημερίδες και οι σακούλες προς χονδρική πώληση.

Θα περιλαμβάνεται επιπλέον όρος, σύμφωνα με τον οποίο οι πολιτείες θα επιλέγουν την καταβολή αντιτίμου ύψους πέντε σεντ για χάρτινες σακούλες, ποσό το οποίο θα προορίζεται για τον Ταμείο Περιβαλλοντικής Προστασίας, καθώς και ένα ειδικό ταμείο για την προμήθεια επαναχρησιμοποιούμενων σακουλών για τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με διαπίστωση του κ. Κουόμο, οι πλαστικές σακούλες έχουν επιβαρύνει το περιβάλλον και έχουν αποφράξει τους υδαταγωγούς της πόλης της Νέας Υόρκης.

Συνεπώς, το σχέδιο που αποφασίστηκε στην πόλη Άλμπανι της Νέας Υόρκης, προστατεύει τους φυσικούς πόρους για τις επόμενες γενιές.

Ο Τοντ Καμίνσκι, γερουσιαστής με το κόμμα των Δημοκρατικών, δήλωσε πως πιστεύει, ότι έπειτα από λίγο καιρό θ’ ανατρέχουμε στην προηγούμενη κατάσταση διερωτώμενοι γιατί η συγκεκριμένη απαγόρευση δεν είχε εφαρμοστεί πολύ νωρίτερα.

Δήλωσε ευχαριστημένος με το γεγονός ότι η Νέα Υόρκη είναι πρωτοπόρος ως μία από τις πρώτες μεγάλες πολιτείες που απαγορεύουν τη χρήση της πλαστικής σακούλας.

Ακόμη, πολλές πολιτείες πρόσφατα έχουν πραγματοποιήσει μέτρα προς την θέση εκτός νόμου των πλαστικών προϊόντων ενώ οι νομοθέτες της Χαβάης έχουν προτείνει ορισμένα νομοσχέδια τα οποία προβλέπουν σκληρή γραμμή ως προς τη χρήση πλαστικών στη βιομηχανία της εστίασης, ενώ παράλληλα στην πολιτεία Μέρυλαντ ενδέχεται να γίνει η πρώτη περιοχή σ’ ολόκληρη την Αμερική η οποία θ’ απαγορεύσει εντελώς τις συσκευασίες τροφίμων που περιέχουν πολυστυρένιο.

Το πολυστυρένιο είναι ένας αρωματικός υδρογονάνθρακας που χρησιμοποιείται ως υλικό συσκευασίας και δεν ανακυκλώνεται.

Μπορεί ν’ απελευθερώσει στυρόλιο στα τρόφιμα, ένα υλικό επικίνδυνο για την υγεία του εγκεφάλου, την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος καθώς και επιβλαβές για την αναπαραγωγική υγεία των γυναικών.

Πηγή: Thinkinghumanity (Άρθρο της Katerina Papakyriakopoulou)

Σχετικά Νέα