

Στη βασική εκτίμηση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η έκθεση του Γραφείου του Προϋπολογισμού της Βουλής προβλέπει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2.5%, το 2024, υπό προϋποθέσεις, ενώ για τον πληθωρισμό γίνεται λόγος για θα κινηθεί στο 2,9%.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση για το δ΄ τρίμηνο του 2023 καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη υψηλού ρυθμού ανάπτυξης, είναι η επιτάχυνση του ρυθμού των επενδύσεων και της διοχέτευσης πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης – επιχορηγήσεις και δάνεια – ύψους 3,6 δισ. ευρώ που προγραμματίζονται για το 2024. Για αυτό και παρουσιάζονται εναλλακτικά σενάρια που προβλέπουν τα εξής:
- Αν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης απορροφηθούν από την πραγματική οικονομία κατά το 50%, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ για το 2024 θα διαμορφωθεί στο 2,7%.
- Αν το ποσοστό της απορρόφησης φτάσει στο 75% του συνόλου τους, ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ αυξάνεται στο 2,9%, που είναι η πρόβλεψη που περιλαμβάνεται στον Προϋπολογισμό του 2024.
- Με πλήρη διοχέτευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στην πραγματική οικονομία ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 3,2%
Σύμφωνα με την εκτίμηση του Γραφείου, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ το 2024 είναι εφικτός υπό την προϋπόθεση της αποφυγής έκτακτων δημοσιονομικών παρεμβάσεων και της απαρέγκλιτης τήρησης των στόχων του προϋπολογισμού.
Το Γραφείο θεωρεί ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε όποιες υπέρμετρες αυξήσεις ονομαστικών μισθών. Ειδικότερα οι αυξήσεις θα πρέπει να είναι ανάλογες των δυνατοτήτων της οικονομίας ώστε να μην υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα της, ενώ σημειώνει πως η πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 6,4% βρίσκεται οριακά μέσα στις δυνατότητες της οικονομίας.
Αυτό θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο η οικονομία επιτύχει έναν ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης μέσα στο 2024. Διαφορετικά είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να εμποδίσει την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, προειδοποιεί.
Σχετικά Νέα
ΗΠΑ και Ευρώπη ολοκληρώνουν πρόταση για εκεχειρία 30 ημερών στην Ουκρανία
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαίοι σύμμαχοι τους ολοκληρώνουν μια πρόταση για εκεχειρία 30.
Μετά τη συμφωνία με τη Βρετανία, η Ευρώπη πιέζει τον Τραμπ για 0% δασμούς
Αποφασισμένοι να πιέσουν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να λήξει ανώδυνα το θέμα.
Μήνυμα στον Τραμπ η εκλογή του νέου Πάπα;
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούνται διαχρονικά υπερβολικά ισχυρές, στρατιωτικά, διπλωματικά, ακόμη και πολιτιστικά, ώστε ένας.
Πάπας Λέων ο 14ος: Το πρώτο στίγμα του νέου ποντίφικα στο Βατικανό
Τρεις ψηφοφορίες στο Κονκλάβιο είχαν προηγηθεί, χωρίς να υπάρξει συμφωνία για νέο Πάπα και.