Γκουτέρες: Η εποχή του «παγκόσμιου βρασμού» έχει φτάσει

Η εποχή της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχει τελειώσει και «η εποχή του παγκόσμιου βρασμού έχει φτάσει», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αφού οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι ο Ιούλιος αναμένεται να είναι ο πιο ζεστός μήνας στον κόσμο που έχει καταγραφεί.

«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Είναι τρομακτικό. Και είναι μόνο η αρχή», είπε ο Γκουτέρες. «Είναι ακόμα δυνατό να περιοριστεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5C, πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και να αποφευχθεί η χειρότερη κλιματική αλλαγή. Αλλά μόνο με δραματική, άμεση δράση για το κλίμα».

Τα σχόλια του Γκουτέρες ήρθαν αφού οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν την Πέμπτη ότι οι τελευταίες τρεις εβδομάδες ήταν οι πιο ζεστές από τότε που έχουμε αρχεία. Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυτόν τον μήνα έχουν καταρρίψει ρεκόρ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) και το πρόγραμμα παρατήρησης της Γης Copernicus της ΕΕ.

copernicus

Αλλοι επιστήμονες του κλίματος επιβεβαίωσαν τα ευρήματα. Ο Karsten Haustein στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας διαπίστωσε ότι ο κόσμος ήταν 1,5 C θερμότερος τον Ιούλιο του 2023 σε σχέση με τον μέσο Ιούλιο πριν από την εκβιομηχάνιση.

Ο Haustein πήρε εκτιμήσεις της παγκόσμιας θερμοκρασίας από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας στις ΗΠΑ και διαπίστωσε ότι ο Ιούλιος 2023 ήταν πιθανό να ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ από το 2019 κατά 0,2 βαθμούς Κελσίου.

Ο Zeke Hausfather, επιστήμονας του κλίματος στο αμερικανικό μη κερδοσκοπικό Berkeley Earth, χρησιμοποίησε εργαλεία από Ιάπωνες και Ευρωπαίους μετεωρολόγους για να υπολογίσει ότι το ρεκόρ θα σπάσει κοντά στους 0,3 C.

Η ρύπανση από αέρια του θερμοκηπίου ανέβασε τις θερμοκρασίες και η ανθρωπότητα βίωσε θανατηφόρους καύσωνες σε τρεις ηπείρους αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με μια γρήγορη ανάλυση από το δίκτυο World Weather Attribution που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

copernicus

Η μελέτη, η οποία χρησιμοποίησε καθιερωμένες μεθόδους αλλά δεν είχε ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, διαπίστωσε ότι η ανθρωπότητα βίωσε καύσωνες στη νότια Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Κίνα κατά 2,5 βαθμούς, 2 βαθμούς Κελσίου και 1 βαθμούς Κελσίου θερμότερους αντίστοιχα.

Οι επιστήμονες είπαν ότι τα δύο πρώτα θα ήταν «πρακτικά αδύνατα» εάν οι άνθρωποι δεν είχαν προκαλέσει τις αλλαγές στο κλίμα.

Η Friederike Otto, κλιματολόγος στο Imperial College του Λονδίνου και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Πρέπει να ζούμε με αυτές, και να καταστήσουμε δυνατό στους ανθρώπους να ζουν με αυτές, ακραίες συνθήκες τα καλοκαίρια. Δεν είναι σπάνιο. Και όσο αργότερα σταματήσουμε να καίμε ορυκτά καύσιμα, τόσο πιο συχνά θα γίνονται».

Ο WMO προβλέπει ότι ένα από τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι 1,5 C θερμότερο από ό,τι πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση. Σε αυτό το επίπεδο οι παγκόσμιοι ηγέτες υποσχέθηκαν να προσπαθήσουν να περιορίσουν την παγκόσμια θέρμανση μέχρι το τέλος του αιώνα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα