Γκιουλέρ: Υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ άλλαξαν στάση – “Υποβάλαμε νέο αίτημα για 6 μαχητικά F-35”

Για αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ αναφορικά με τα F-35 έκανε λόγο ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ, μιλώντας στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας.

“Η αρχική πληρωμή έγινε στο πλαίσιο της πληρωμής προμήθειας Block 70. Θα αγοράσουμε 40 F-16, παραδώσαμε 79 κιτ εκσυγχρονισμού. Αυτή τη στιγμή έχουμε έξι αεροσκάφη F-35 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τώρα που βλέπουν ότι έχουμε αναπτύξει το KAAN, η στάση τους έχει αλλάξει και εκφράζουν την προθυμία τους να τους παραδώσουν. Υποβάλαμε ξανά την πρότασή μας για την απόκτηση των F-35”, ανέφερε στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Γιασάρ Γκιουλέρ.

Η Τουρκία είχε αποπεμφθεί από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 το 2019 μετά την αγορά του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, γεγονός που προκάλεσε σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια μεταξύ των εταίρων του ΝΑΤΟ.

" " " "

Το σύστημα S-400 έχει σχεδιαστεί για να παρακολουθεί και ενδεχομένως να εξουδετερώνει δυτικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών stealth όπως το F-35. Η Ουάσιγκτον υποστήριξε ότι η ενσωμάτωση ενός τέτοιου συστήματος στην αμυντική υποδομή της Τουρκίας θα μπορούσε να εκθέσει ευαίσθητα δεδομένα F-35 στη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών, υπονομεύοντας το τεχνολογικό πλεονέκτημα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Παρά τις προσπάθειες της Άγκυρας να διαβεβαιώσει ότι οι S-400 δεν θα συνδεθούν με άλλα στρατιωτικά συστήματα, η δυσπιστία εντός της Συμμαχίας οδήγησε στον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα, γεγονός που αύξησε επίσης τις εντάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.

Εάν επιβεβαιωθούν τα λεγόμενα του Γιασάρ Γκιουλέρ, λογικά θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει ότι η Τουρκία έχει συμφωνήσει με την πρόταση που φέρονται να έχουν εν τω μεταξύ κάνει οι ΗΠΑ. Δηλαδή, έχει “παγώσει” τους ρωσικούς S-400 σε τουρκικό έδαφος, κάτι που μπορεί να “άνοιγε την πόρτα” για την απόκτηση των έξι F-35A. Ωστόσο, αυτό παραμένει μια υπόθεση και εικασία – δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση τέτοιων ενεργειών.

Η Τουρκία σχεδίαζε αρχικά να αποκτήσει συνολικά 100 μαχητικά F-35 στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο αμερικανικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη και παραγωγή του τζετ. Η Τουρκία ήταν αρχικά ένας από τους κύριους εταίρους του προγράμματος και η χώρα επρόκειτο να λάβει τόσο τα μαχητικά όσο και τα συμβόλαια παραγωγής για μέρη τους. Ωστόσο, μετά την αγορά του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400 το 2017, η Τουρκία αποκλείστηκε από το πρόγραμμα F-35 το 2019, με αποτέλεσμα τη διακοπή των παραδόσεων αεροσκαφών και τον τερματισμό της συμμετοχής της στη διαδικασία παραγωγής.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα