Γιατί οι αγορές φοβούνται την Γαλλία και τη Λεπέν

Την προηγούμενη εβδομάδα, με αποκορύφωμα την Παρασκευή (14/6), οι πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία έφεραν σφοδρή αναταραχή στις αγορές και κατέδειξαν τη μεγάλη ανησυχία για ενδεχόμενη νίκη της Λεπέν στις επερχόμενες πρόωρες εκλογές. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διένυσαν τη χειρότερη εβδομάδα τους το 2024, με ντόμινο ρευστοποιήσεων σε μετοχές -κυρίως τραπεζικές- αλλά και ομόλογα.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος 

Η Ευρώπη φοβάται ότι νίκη της Λεπέν στις εκλογές θα δρομολογήσει αλλαγές επί τα χείρω στη γαλλική οικονομία, θα επιφέρει τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της, εξέλιξη άκρως δραματική και… απευκταία για όλη την Ήπειρο. Η επιβεβαίωση του εν λόγω σεναρίου που δεν δίστασε να το διατυπώσει ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ, σηματοδοτεί ένα συστημικό κίνδυνο που όμοιό του δεν έχει αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν χώρες, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιρλανδία με δημοσιονομικά προβλήματα που ανάγκασαν την ΕΕ να λάβει αναγκαστικά μέτρα στήριξης, προκειμένου να αποφευχθούν καταστροφικές ρωγμές στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. H Γαλλία, όμως, είναι μια τελείως διαφορετική κατηγορία… Πρόκειται για τη δεύτερη πιο ισχυρή οικονομία της Ευρώπης με τεράστια επιρροή στα ευρωπαϊκά οικονομικά δρώμενα, κάτι που σημαίνει ότι αν εξοκείλει δημοσιονομικά και βρεθεί σε… κίνδυνο – παρασύροντας μαζί και την υπόλοιπη Ευρώπη- τότε θα απαιτηθεί να «εφευρεθεί» και δεύτερος ESM, για να διασωθεί η κατάσταση!

Γιγαντιαία ελλείμματα και αύξηση του χρέους

Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, οι αγορές, εκφράσουν την έντονη ανησυχία τους. Και όλα αυτά την ώρα και τα αμιγώς μακροοικοκονομικά στοιχεία που αφορούν τη Γαλλία είναι απογοητευτικά και «φουντώνουν» περισσότερο το προβληματισμό στο Παρίσι αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με γιγαντιαία ελλείμματα καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για το φορτίο χρέους της. Ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να διαχειριστεί μια χώρα όπου το χρέος ανέρχεται στο 110% του ΑΕΠ και το δημοσιονομικό έλλειμμα υπερβαίνει το 5%. Θα πρέπει επίσης να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του 2025 τον Οκτώβριο.

Προειδοποιήσεις από τους οίκους αξιολόγησης

Την ίδια στιγμή οι οίκοι αξιολόγησης στέλνουν ηχηρά προειδοποιητικά μηνύματα προς το Παρίσι. Η Standard & Poor’s υποβάθμισε το αξιόχρεο της Γαλλίας, επικαλούμενη το υψηλό δημόσιο χρέος και των συνεχιζόμενων δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Ο οίκος Moody’s προειδοποίησε ότι η απόφαση του Μακρόν να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές είναι πιστωτικά αρνητική για τη γαλλική οικονομία. Σε ανακοίνωσή της, η Moody’s εξηγεί ότι «αυτές οι πρόωρες εκλογές αυξάνουν τους κινδύνους για τη δημοσιονομική προσαρμογή» και τις περιγράφει ως «πιστωτικά αρνητικές» για την αξιολόγηση Aa2 της χώρας. Σύμφωνα με τον οίκο, «μία πιθανή πολιτική αστάθεια ενέχει πιστωτικό κίνδυνο, δεδομένης της απαιτητικής δημοσιονομικής κατάστασης που θα κληρονομήσει η επόμενη κυβέρνηση», ενώ εκτιμάται ότι οι μέχρι τώρα «σταθερές» προοπτικές για την αξιολόγηση της Γαλλίας θα μπορούσαν να μετατραπούν σε «αρνητικές» εάν το χρέος της επιδεινωθεί περαιτέρω.

Ο οίκος προσθέτει, ότι «εάν εξασθενίσει η προσήλωση της χώρας στη δημοσιονομική εξυγίανση, θα επιδεινωθούν οι πιστωτικές πιέσεις».

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα