Γιατί ο Γ. Στουρνάρας συστήνει δημοσιονομική εγκράτεια

Ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και δη του οικονομικού επιτελείου, ο Γιάννης Στουρνάρας έστειλε μήνυμα για την ανάγκη τήρησης μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής. Με τη δημοσιονομική βαθμίδα να είναι πλέον ορατή και για την Ελλάδα, οι χειρισμοί πρέπει είναι προσεκτικοί και λεπτοί.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης είναι ξεκάθαρες ως προς τι περιμένουν από την Ελλάδα, προκειμένου να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα και να αποδώσουν την επενδυτική βαθμίδα. Ζητούν να αποφύγει τις δημοσιονομικές υπερβολές και να συνεχιστεί ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων, όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί απέναντι στους θεσμούς.

Υπό αυτό το πρίσμα, που δεν αφορά μόνο την εικόνα προς έξω, αλλά και την εσωτερική δημοσιονομική-εσωτερική διαχείριση, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ζητά εγκράτεια και σύνεση. Τα μηνύματα του Γιάννη Στουρνάρα που εκφράζονται στην Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική που κατατέθηκε στη Βουλή, δεν σχετίζονται μόνο με τις άμεσες ή επικείμενες  εξελίξεις, αλλά με την μακροπρόθεσμη προοπτική της οικονομίας.

Γι’ αυτό ο κεντρικός τραπεζίτης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο αν δεν τιθασευτεί θα αποτελέσει μεγάλο τροχοπέδη στην αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδος. Το 2022 αποτέλεσε χρονιά  έντονης ανησυχίας , καθώς το έλλειμμα «έσπασε» το  φράγμα των 20 δισ.ευρώ. Οι εισαγωγές «κάλπασαν» τη χρονιά που πέρασε και υποσκέλισαν την πολύ καλή πορεία που είχαν οι εξαγωγές, οι οποίες κινήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ. Η κατάσταση έχει συμμαζευτεί αρκετά τους πρώτους μήνες του 2023, ωστόσο, δεν επιτρέπεται εφησυχασμός.

Μεταρρυθμίσεις και ευρωπαϊκοί πόροι

Στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων η ΤτΕ συστήνει να συνεχιστεί η προσπάθεια προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση πρέπει να πατήσει γκάζι το επόμενο διάστημα, προκειμένου να προχωρήσει το πλήθος έργων και μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Αν δεν το πετύχει μέσα στα ορισθέντα χρονοδιαγράμματα, τότε θα βρεθεί στη άκρως δυσάρεστη θέση να χάσει τα κονδύλια, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για το Εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης.

Να θυμίσουμε ότι το πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελείται από 68 μεταρρυθμίσεις και 106 επενδύσεις που υποστηρίζονται από 17,4 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. σε δάνεια (σε σταθερές τιμές 2018), ποσό που αντιπροσωπεύει το 14,5 % του ΑΕΠ το 2022.

«Καμπανάκι» για το ιδιωτικό χρέος

Σημείο αναφοράς των επισημάνσεων του Γιάννη Στουρνάρα και της ΤτΕ είναι τα «κόκκινα δάνεια» και η πορεία του ιδιωτικού χρέους. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων, παρά την αξιοσημείωτη αποκλιμάκωσή του, παραμένει σημαντικά υψηλότερος από το μέσο όρο των τραπεζών της ευρωζώνης. Παράλληλα, συνολικά το ιδιωτικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και επηρεάζει αρνητικά τη δυνατότητα νέου δανεισμού και υλοποίησης επενδυτικών δράσεων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα