Γιατί αμφισβητούνται τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Κίνα

Καθώς ο κορονοϊός σαρώνει την Κίνα, πολλές χώρες και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητούν από το Πεκίνο να δημοσιοποιήσει περισσότερα στοιχεία για την πανδημία. Κάποιες μάλιστα εξ αυτών υποστηρίζουν ότι οι αριθμοί που δίνουν οι κινεζικές αρχές στη δημοσιότητα είναι άνευ σημασίας.

Χωρίς βασικά στοιχεία, όπως είναι ο αριθμός των θανάτων, των μολύνσεων και των βαριά νοσούντων, αρκετές χώρες έχουν επαναφέρει τα υποχρεωτικά τεστ στους ταξιδιώτες από την Κίνα. Το Πεκίνο απαντά ότι τα μέτρα βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και απειλεί με αντίμετρα.

Ο φόβος που υπάρχει διεθνώς είναι η πιθανή ανάδυση κάποιας νέας μετάλλαξης που μπορεί να μεταδοθεί σε άλλες χώρες. Οι παραλλαγές «Δέλτα» και «Όμικρον» του κορονοϊού προέκυψαν από περιοχές όπου υπήρχε μεγάλος κρουσμάτων.

Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές δημοσιεύουν καθημερινά τον αριθμό νέων κρουσμάτων, σοβαρών περιπτώσεων και θανάτων, αλλά αυτοί οι αριθμοί περιλαμβάνουν μόνο επίσημα επιβεβαιωμένα κρούσματα και χρησιμοποιούν έναν πολύ στενό ορισμό των θανάτων που σχετίζονται με τον COVID.

Την Πέμπτη, ο απολογισμός σε εθνικό επίπεδο ήταν 9.548 νέα κρούσματα και πέντε θάνατοι, αλλά οι αρχές σε κάποιες περιφέρειες δημοσιεύουν πολύ υψηλότερες εκτιμήσεις μόνο για τις περιοχές τους. Η Ζετζιάνγκ, μια επαρχία στην ανατολική Κίνα, δήλωσε την Τρίτη ότι έχει περίπου 1 εκατομμύριο ημερήσια κρούσματα.

Από την αρχή της πανδημίας, η Κίνα έχει δημοσιοποιήσει στοιχεία για 4.144 κρούσματα με το GISAID, μια παγκόσμια πλατφόρμα για δεδομένα κορονοϊού. Αυτό είναι μόνο το 0,04% του αναφερόμενου αριθμού κρουσμάτων -ποσοστό 100 φορές μικρότερο από τις ΗΠΑ και σχεδόν τέσσερις φορές μικρότερο από τη γειτονική Μογγολία.

Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι μοιράζονται πληροφορίες, αναφέροντας τα στοιχεία που δόθηκαν στο GISAID και τις συναντήσεις με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Αλλά οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ έχουν επανειλημμένα ζητήσει περισσότερα και για νοσηλεία, εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας και θανάτους. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους εξέφρασε ανησυχία αυτή την εβδομάδα για τον κίνδυνο για τη ζωή στην Κίνα.

Η κινεζική κυβέρνηση συχνά δεν δημοσιοποιεί πληροφορίες στην κινεζική γνώμη, οι οποίες μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο για το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης απέφευγαν τις αναφορές για απότομη αύξηση των αποτεφρώσεων, ενώ κυβερνητικά στελέχη κατηγόρησαν τα ξένα ΜΜΕ ότι υπερβάλλουν και συκοφαντούν την Κίνα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα