

Παράγοντας σταθερότητας με δυνατή οικονομία, στρατό και ενεργή πολυδιάστατη διπλωματία. Αυτός, είναι ο ξεκάθαρος ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή, τόνισε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος.
Aναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική, σε συνέντευξή του στο militaire και τον δημοσιογράφο Πάρη Καρβουνόπουλο, ο Π. Γερουλάνος εξήγησε:
«Πώς γίνεσαι παράγοντας σταθερότητας σε μια περιοχή; Γίνεσαι, καταρχάς, όταν έχεις δυνατή οικονομία, διπλωματία και στρατό. Αυτά, είναι 3 πράγματα που αν ένα από αυτά χάσει τη δύναμή του, αμέσως, η χώρα αποδυναμώνεται και η διαπραγματευτική της δύναμη γίνεται μικρότερη. Αλλά, γίνεσαι κυρίως, ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας, με πολυδιάστατη και ενεργή διπλωματία. Αν παρατηρήσετε, σε όλη μας την ιστορία, η Ελλάδα ευδοκιμεί όταν είναι γέφυρα και μαραζώνει όταν είναι σύνορο. Ευδοκιμεί, όταν μπορεί να μιλήσει και με τους Παλαιστίνιους και με τους Ισραηλινούς και με τους Ρώσους και με τους Ουκρανούς. Μαραζώνει, κάθε φορά που τη βάζουν να αποφασίσει «με ποιον είσαι και με ποιον δεν είσαι».
Και, συμπλήρωσε:
«Προφανώς, πολύ σωστά, καταδικάσαμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πολύ σωστά, καταδικάσαμε τις τρομοκρατικές ενέργειες απέναντι στο Ισραήλ, όπως καταδικάζουμε και αυτήν την υπέρμετρη αντίδραση απέναντι σε αυτό το οποίο συνέβη, από τη μεριά του Ισραήλ. Το θέμα, όμως, δεν είναι μόνο να καταδικάζεις, δεν είναι μόνο να ταμπουρώνεσαι πίσω από μια θέση και να μένεις σε αυτήν. Πρέπει, η Ελλάδα να έχει ενεργή πολιτική και να παίζει ρόλο σε αυτές τις περιοχές. Η δύναμή μας είναι ότι μιλάμε σε όλους, ότι όλοι μάς μιλάνε, ότι όλοι μάς εμπιστεύονται».
Ο κος Γερουλάνος επέκρινε την Κυβέρνηση για τις επιλογές της, λέγοντας πως η χώρα μας, με τον κο Μητσοτάκη στο τιμόνι, έχει απωλέσει τον ρόλο που έπαιζε διαχρονικά:
«Ο κος Μητσοτάκης έχει απωλέσει αυτόν τον ρόλο. Έχει αποφασίσει ότι θα είμαστε μια δύναμη, η οποία θα εκπροσωπεί την Αμερική σε όλες της τις διαμάχες. Αυτό δεν είναι καλό ούτε για εμάς, ούτε για την Αμερική. Θυμάμαι, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε εξωτερική πολιτική, στην Κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, η δύναμη της Ελλάδας και η δύναμή της απέναντι στην Αμερική, ήταν το γεγονός ότι παίζαμε ρόλο στα Βαλκάνια, ότι παίζαμε ρόλο στη Μέση Ανατολή. Ότι παίζαμε ρόλο μέχρι και στην Ασία, με τις πρωτοβουλίες που έπαιρνε η Ελλάδα».
Σχετικά Νέα
Ο πρωθυπουργός παρακολούθησε την πρώτη Ανάσταση στην Τήνο
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία της πρώτης Αναστάσεως στον Ιερό Ναό.
Μ.Aργυρού: Ψήφος εμπιστοσύνης στην πορεία της ελληνικής οικονομίας η αναβάθμιση της S&P
Το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας αναβαθμίστηκε στην κατηγορία ΒΒΒ από τον οίκο αξιολόγησης Standard.
Στα Ιεροσόλυμα ο υφ. Υπ.Εξ. Γιάννης Λοβέρδος για το Άγιο Φως – Τι ώρα θα φτάσει στην Ελλάδα
Στα Ιεροσόλυμα βρίσκεται σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Λοβέρδος, προκειμένου να παραστεί στην Τελετή Αφής.
Σ. Παπασταύρου: Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός απεικονίζει τις ζώνες όπου θα αναπτυχθούν και οι έρευνες για υδρογονάνθρακες
Ο χάρτης που αποτυπώνει τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό αποτυπώνει για πρώτη φορά σε επίσημο ρυθμιστικό κείμενο.