Γερμανικές εκλογές: Πανηγυρίζουν στο στρατόπεδο του Σολτς μετά τα exit poll

Σε πανηγυρισμούς ξέσπασαν οι Σοσιαλδημοκράτες στο κατάμεστο αίθριο του αρχηγείου τους στο Βερολίνο μόλις δόθηκε στη δημοσιότητα το πρώτο exit poll με το κλείσιμο της κάλπης στις γερμανικές εκλογές.

Μόλις εμφανίστηκε ο ΓΓ του SPD Λαρς Κλίνγκμπαϊλ στη γιγαντοοθόνη ξέσπασαν ρυθμικά χειροκροτήματα. «Το SPD επέστρεψε», δήλωσε ο ίδιος περιχαρής. «Το ξέραμε ότι θα είναι αμφίρροπη η κούρσα», αλλά όπως είπε το κόμμα του εξασφάλισε τη λαϊκή εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών στην πρώτη του δήλωση μετά το Exit Poll εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας «Είμαστε μπροστά, θέλουμε τον Σολτς για Καγκελάριο της Γερμανίας».

Σε μια εκστρατεία που κυριάρχησε μεταξύ άλλων το θέμα της κλιματικής αλλαγής, οι αυξήσεις στους φόρους στα παχύτερα πορτοφόλια και άλλα εσωτερικά θέματα, και οι τρεις υποψήφιοι βρέθηκαν κάποια στιγμή στη θέση του φαβορί και η τελευταία δημοσκόπηση πριν τις κάλπες έδειχνε τους Σολτς και Λασετ με απόσταση αναπνοής. Ο συντηρητικός διάδοχος της Μέρκελ στην προεδρία της CDU, Άρμιν Λάσετ δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει το εκλογικό σώμα και στηρίχθηκε στην καγκελάριο για να ενώσει τη βάση των ψηφοφόρων της Χριστιανικής Ένωσης, αλλά και οι έτεροι δύο υποψήφιοι δεν κατάφεραν να ασκήσουν τη γοητεία της Μέρκελ, γεγονός που εξηγεί γιατί η κούρσα ήταν τόσο αμφίρροπη και οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό της επόμενης κυβερνητικής συμμαχίας στο Βερολίνο αναμένονται τόσο απρόβλεπτοι όσο και τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της αναμέτρησης.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα