

Η Γερμανία, η Ισπανία και η Νότια Αφρική εξέφρασαν σήμερα τη στήριξή τους σε ένα σχέδιο επιβολής παγκόσμιου φόρου στους πιο πλούσιους, το οποίο πρότεινε η Βραζιλία με την ευκαιρία της ανάληψης από τη χώρα της προεδρίας της G20, ενώ η Γαλλία έχει ήδη δηλώσει ότι συμφωνεί.
Σε επιστολή τους που δημοσιεύθηκε από πολλά μέσα ενημέρωσης – ανάμεσα στα οποία το Der Spiegel (Γερμανία) και η El Pais (Ισπανία)—πέντε υπουργοί των τριών αυτών χωρών αλλά και της Βραζιλίας διαβεβαιώνουν ότι αυτή η πρωτοβουλία θα αποτελούσε “σημαντικό βήμα” στην παγκόσμια μάχη “κατά των ανισοτήτων”.
“Οι δύο τελευταίες δεκαετίες σημαδεύτηκαν από σημαντική αύξηση των ανισοτήτων στις περισσότερες χώρες, με την απόκλιση μεταξύ των εισοδημάτων του 10% των πιο πλούσιων και του 50% των πιο φτωχών να έχει σχεδόν διπλασιαστεί”, υπογραμμίζουν οι υπουργοί.
Μια κατάσταση που “βλάπτει την οικονομική ανάπτυξη” και αποδεικνύεται ότι “διαβρώνει τη δημοκρατία”, συνεχίζει η επιστολή, την οποία υπογράφουν μεταξύ άλλων η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Μαρία Χεσούς Μοντέρο, η Γερμανίδα υπουργός Ανάπτυξης Σβένια Σούλτσε και ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Οικονομικών Ίνοχ Γκοντογκουάνα.
Στην επιστολή τους οι υπουργοί καταγγέλλουν “τα επίμονα κενά” στο διεθνές δημοσιονομικό σύστημα, το οποίο επιτρέπει στους πιο πλούσιους να μειώσουν σημαντικά τη φορολόγησή τους: κατά μέσο όρο “ο φόρος εισοδημάτων” που καταβάλλουν οι δισεκατομμυριούχοι δεν ξεπερνά το “0,5%” της περιουσίας τους, εξηγούν.
Η θέσπιση “συντονισμένης, παγκόσμιας, ελάχιστης παρακράτησης φόρου στους δισεκατομμυριούχους” θα επέτρεπε να αντιμετωπιστούν τα κενά αυτά και θα προσέφερε στις κυβερνήσεις τα μέσα “για να επενδύσουν σε κοινωνικά αγαθά, όπως η υγεία, η παιδεία” ή το “περιβάλλον”, προσθέτουν.
Για τον λόγο αυτό οι υπουργοί δηλώνουν ότι στηρίζουν ένθερμα την πρωτοβουλία της Βραζιλίας για μια “διεθνή, συμπεριληπτική, δίκαιη και αποτελεσματική δημοσιονομική συνεργασία”. “Έχει έρθει η ώρα η διεθνής κοινότητα να λάβει σοβαρά υπόψη της τη μάχη κατά των ανισοτήτων και τη χρηματοδότηση των παγκόσμιων δημόσιων αγαθών”, καταλήγουν.
Η Μπραζίλια, που έχει από τον Δεκέμβριο την εναλλασσόμενη προεδρία της G20, έχει αναγάγει την παγκόσμια φορολόγηση των πιο πλούσιων σε μία από τις προτεραιότητές της.
Η Βραζιλία εμπνεύστηκε από το έργο του Γάλλου οικονομολόγου Γκαμπριέλ Ζικμάν, σύμφωνα με τον οποίο, αν οι 3.000 δισεκατομμυριούχοι του κόσμου κατέβαλλαν τουλάχιστον το αντίστοιχο του 2% της περιουσίας τους σε φόρους, θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν επιπλέον 250 δισεκ. δολάρια.
Σχετικά Νέα
ΗΠΑ: Εκτός λειτουργίας το μετρό του Σαν Φρανσίσκο λόγω βλάβης στο πληροφοριακό σύστημα
Το σύστημα που διαχειρίζεται το μετρό του Σαν Φρανσίσκο τέθηκε αιφνιδίως εκτός λειτουργίας το.
Γάζα: Ad hoc επιτροπή του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι μπορεί να εκτυλίσσεται «μια άλλη Νάκμπα» στα παλαιστινιακά εδάφη
Ο κόσμος μπορεί να είναι μάρτυρας «μιας άλλης Νάκμπα» στα παλαιστινιακά εδάφη, προειδοποίησε ειδική.
Σουηδία: Παραιτήθηκε ο νέος σύμβουλος εθνικής ασφαλείας εξαιτίας παλαιότερων φωτογραφιών του σε ιστότοπο γνωριμιών
O νέος σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφαλείας της Σουηδίας παραιτήθηκε σήμερα, μόλις μία ημέρα.
Σικελία: Δύτης έχασε τη ζωή του κατά την ανέλκυση της θαλαμηγού «Bayesian»
Τραγωδία με έναν νεκρό δύτη κατά τις εργασίες ανέλκυσης του «Bayesian», της θαλαμηγού που.