Γερμανία: Η πρόκληση της γεωπολιτικής και οικονομικής ανάκαμψης

Ισχυρές προκλήσεις και μεγάλα διακυβεύματα για το Βερολίνο και την Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός που θα σχηματιστεί στη Γερμανία, με επικεφαλής τον Φρίντριχ Μερτς της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU).

Η οικονομική ανόρθωση της Γερμανίας και η γεωπολιτική αναβάθμισή του  Βερολίνου αλλά και των Βρυξελλών, εν μέσω της αμερικανικής επέλασης στην Ουκρανία, είναι οι δύο μεγάλοι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί ο νέος Καγκελάριος. Θετικό αναμφίβολα είναι το γεγονός ότι ο σχηματισμός κυβερνητικού συνασπισμού δεν αναμένεται να εξελιχθεί σε δύσκολη εξίσωση, μετά την αποτυχία των Φιλελευθέρων και του BSW να εισέλθουν στη Βουλή. Ο συνασπισμός Χριστιανικής Ένωσης με SPD είναι ο πιο πιθανός και συνάμα αποτελεί το βολικό… σενάριο, καθώς δεν θα σπαταληθεί πολύτιμος χρόνος για διαβουλεύσεις-διαπραγματεύσεις με τα μικρά κόμματα που ενδεχομένως να κρατούσαν για μήνες.

Ένα από τα κεφαλαιώδη ζητήματα που θα κληθεί να ασχοληθεί άμεσα ο νέος Καγκελάριος, είναι η εξωτερική πολιτική και η πολιτική ασφαλείας. Ο Μερτς έχει υποσχεθεί ότι η Γερμανία θα βγει ξανά μπροστά στο παγκόσμιο γεωπολιτικό προσκήνιο και θα διαδραματίσει ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο. Πρώτα, όμως, ο Μερτς πρέπει να πάρει μια σειρά από αποφάσεις που θα αφορούν θέματα όπως η χρηματοδότηση του Κιέβου, η αύξηση των αμυντικών δαπανών της Ευρώπης, η εγκατάσταση ευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία και η αμυντική σχέση με τις ΗΠΑ.

Η γεωπολιτική αναβάθμιση της Γερμανίας είναι κάτι που ενδιαφέρει τα μέγιστα την Ευρώπη, όπως φυσικά και η οικονομική ανάκαμψη του Βερολίνου που βρίσκεται σε υφεσιακή κατάσταση τα τελευταία δύο χρόνια. Η προβληματική εικόνα της γερμανικής οικονομίας αποτελεί τον βασικότερο ανασταλτικό παράγοντα για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη που παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Τα οικονομικά προβλήματα στη Γερμανία κλιμακώθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση που ακολούθησε. Το σοκ από την απότομη αύξηση των τιμών ενέργειας ήταν έντονο για την κραταιά βιομηχανία της, από την οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η πορεία της οικονομίας της.

Οι ελπίδες των επενδυτών για ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας στηρίζονται στο προεκλογικό πρόγραμμα του CDU προχωρήσουν σε άρση του συνταγματικά κατοχυρωμένου “φρένου χρέους”.

Ο Μερτς υποστηρίζει τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 25%, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τον συντελεστή εταιρικής φορολογίας που ισχύει στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, καθώς και τη μείωση του ρυθμιστικού πλαισίου για τις επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν πιο ευέλικτα.

Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα

Θετικές ενδείξεις για τη γερμανική οικονομία που αποτελούν ενθαρρυντικό σημάδι και για την Ευρώπη, προέκυψαν το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα η  γερμανική οικονομία, κατέγραψε άνοδο της δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα τον Φεβρουάριο. Για την ακρίβεια ο σύνθετος δείκτης παραγωγής PMI διαμορφώθηκε στις 51,0 μονάδες τον Ιανουάριο, από 50,5 που είχε έναν μήνα πριν, αναρριχόμενος στο υψηλότερο σημείο το τελευταίο 9μηνο.

Οι εξελίξεις στο γεωπολιτικό μέτωπο της Ουκρανίας και τα σενάρια περί τερματισμού του πολέμου, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη αισθητή βελτίωση του κλίματος στη γερμανική οικονομία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα