Το νέο κοινοβούλιο της Γεωργίας, το οποίο εξελέγη στα τέλη Οκτωβρίου μετά τις βουλευτικές εκλογές που επικρίθηκαν για νοθεία από την αντιπολίτευση, συνεδρίασε σήμερα για πρώτη φορά, μολονότι το Συνταγματικό Δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγε η πρόεδρος, δεν έχει ακόμα αποφανθεί σχετικά με την εγκυρότητα της ψηφοφορίας.
Η πολιτική κρίση συνεχίζεται ένα μήνα μετά την ψηφοφορία της 26ης Οκτωβρίου, την οποία επισήμως κέρδισε το κόμμα Γεωργιανό Όνειρο, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2012. Αυτή η πρώην σοβιετική δημοκρατία ακροβατεί εδώ και χρόνια ανάμεσα στη βούληση να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη βούληση να διατηρήσει τους δεσμούς της με τη Μόσχα.
Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος συγκεντρώθηκαν στις 12:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας) για την εναρκτήρια συνεδρίαση, την οποία μποϊκοτάρει η αντιπολίτευση, η οποία θεωρεί τη σύγκληση του σώματος παράνομη και ανακοίνωσε πως θέλει να οργανώσει μια μεγάλη διαδήλωση στην πρωτεύουσα Τμπιλίσι.
Η πρόεδρος Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, η οποία επικρίνει την κυβέρνηση, όμως δεν διαθέτει παρά περιορισμένες εξουσίες, χαρακτήρισε “αντισυνταγματική” αυτή τη σύνοδο του κοινοβουλίου, υποστηρίζοντας ότι “εκλογική νοθεία έχει υπονομεύσει τη νομιμότητά του”.
“Αρνήθηκα να συγκαλέσω την πρώτη σύνοδο και το Σύνταγμα δεν αναγνωρίζει σε κανέναν άλλο το δικαίωμα να το πράξει”, έγραψε στο Facebook.
Play Video
Μετά την ψηφοφορία, η φιλοδυτική αντιπολίτευση εξακολουθεί να καταγγέλλει νοθεία και η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζητήσει να διεξαχθούν έρευνες γι’ αυτές τις κατηγορίες για “παρατυπίες”.
Η Σαλομέ Ζουραμπισβίλι ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο να ακυρώσει τη νίκη του κυβερνώντος κόμματος, μια διαδικασία που έχει πάντως λίγες πιθανότητες να φέρει αποτέλεσμα. Το εν λόγω δικαστήριο έχει στη διάθεσή του, σύμφωνα με το νόμο, ένα μήνα για να ανακοινώσει την απόφασή του.
Σύμφωνα με τον ειδικό στο συνταγματικό δίκαιο Βαχούστι Μεναμπντέ, “το νέο κοινοβούλιο δεν μπορεί να συνεδριάσει όσο το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν έχει εκδώσει την απόφασή του για την προσφυγή που κατατέθηκε από την (Σαλομέ) Ζουραμπισβίλι”.
Στην άλλη πλευρά, το Γεωργιανό Όνειρο, το οποίο κατηγορείται από την αντιπολίτευση για αυταρχική φιλορωσική εκτροπή, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σημαντική λαϊκή υποστήριξη που έλαβε. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Εκλογικής Επιτροπής, το κόμμα αυτό κέρδισε 89 από τις 150 έδρες του κοινοβουλίου.
Διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται την περασμένη νύχτα μπροστά από το κοινοβούλιο έπειτα από έκκληση της αντιπολίτευσης, εγκαθιστώντας σκηνές και μπλοκάροντας την κυκλοφορία κατά μήκος της κύριας αρτηρίας του Τμπιλίσι.
Χιλιάδες Γεωργιανοί είχαν ήδη βγει στους δρόμους τις τελευταίες εβδομάδες για να διαμαρτυρηθούν, χωρίς ωστόσο κανένα αποτέλεσμα.
Οι βουλευτές πρόκειται σήμερα να επιβεβαιώσουν στα καθήκοντά του τον πρωθυπουργό Ιρακλί Κομπαχιτζέ, παρά τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης που βλέπει σ’ αυτόν τη μαριονέτα του δισεκατομμυριούχου Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, ο οποίος θεωρείται πως συνδέεται με τη Ρωσία.
Ο Κομπαχιτζέ ανακοίνωσε σήμερα πως μόνο μερικοί υπουργοί θα αντικατασταθούν στην κυβέρνησή του και, σε ένα ξεκάθαρο σήμα προς τις Βρυξέλλες, διόρισε την Μάκα Μποσορισβίλι, την πρώην πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την ένταξη στην ΕΕ, ως υπουργό Εξωτερικών.
Πρόκειται να ανακοινωθεί επίσης η ημερομηνία των επόμενων προεδρικών εκλογών. Η Ζουραμπισβίλι εξελέγη το 2018 για θητεία έξι ετών.
Οι εξουσίες του προέδρου στη Γεωργία είναι πολύ περιορισμένες και επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας είναι ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναδεικνύεται από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί από τριακόσια μέλη ενός σώματος εκλεκτόρων που αποτελείται από βουλευτές και αντιπροσώπους περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων, και όχι πλέον με καθολική ψηφοφορία, όπως προβλέπεται από τη συνταγματική αναθεώρηση που έγινε το 2017.
Οι Βρυξέλλες αναμένεται ότι θα παρακολουθήσουν πολύ στενά αυτή την ψηφοφορία, καθώς η Γεωργία εξακολουθεί να επιθυμεί επισήμως να ενταχθεί στην ΕΕ, ένας στόχο που περιλαμβάνεται στο Σύνταγμα της χώρας, μολονότι η αντιπολίτευση κατηγορεί το Γεωργιανό Όνειρο ότι υπονομεύει τις προσπάθειες αυτές και ότι στρέφει τη χώρα προς τη Μόσχα, η οποία βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ έχει δηλώσει πως η ψηφοφορία της 26ης Οκτωβρίου πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο “έρευνας”.
Τους τελευταίους μήνες, οι Βρυξέλλες είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένα το Τμπιλίσι εξηγώντας ότι η συνέχεια της διαδικασίας για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, η οποία έχει σήμερα παγώσει, θα καθορισθεί από τις βουλευτικές εκλογές.
Σχετικά Νέα
-
Fed: Σταθερή η αμερικανική οικονομία τον Νοέμβριο
Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με σταθερό ρυθμό τον Νοέμβριο αλλά οι προσλήψεις κατέβασαν ταχύτητα.
-
Νιγηρία: Τουλάχιστον 12 νεκροί από έκρηξη βόμβας στην πολιτεία Ζάμφαρα
Βομβιστική επίθεση που αποδίδεται σε συμμορία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 12 ανθρώπους και.
-
Η νορβηγική δικαιοσύνη απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης ακροδεξιού εξτρεμιστή
Ένα νορβηγικό δικαστήριο ανακοίνωσε σήμερα πως ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ δεν θα αποφυλακιστεί νωρίτερα,.
-
Γαλλία: Η ριζοσπαστική Αριστερά καλεί τον Μακρόν να παραιτηθεί – Ζητά πρόωρες εκλογές
Το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς «Ανυπότακτη Γαλλία» (LFI) ζήτησε απόψε την παραίτηση του προέδρου.