Γεωπολιτικές εντάσεις και ανησυχίες εφοδιασμού ώθησαν 1% υψηλότερα το αργό

Κέρδη της τάξης του 1% κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή μαίνονται και την ίδια ώρα οι επενδυτές “βλέπουν” ενδείξεις περιορισμού της προσφοράς.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό που αφορούν παραδόσεις το προσεχές διάστημα διαπραγματεύονται με υψηλότερο premium σε σύγκριση με τα πιο μακροπόθεσμης παράδοσης συμβόλαια εδώ και πολλούς μήνες, εξέλιξη που θεωρείται ένδειξη περιορισμένης εφοδιαστικής δυνατότητας.

Ωστόσο, η βασική ανησυχία των επενδυτών επί του παρόντος είναι οι κλιμακούμενες επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης, που υποστηρίζονται από το Ιράν, εναντίον πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα και τα στενά Μπαμπ αλ-Μαντάμπ, που έχουν οδηγήσει αρκετές εταιρείες να επιλέξουν τη μακρύτερη διαδρομή του περίπλου της Αφρικής, εξέλιξη που αυξάνει τόσο το κόστος όσο και τον χρόνο των ταξιδιών. Σημειώνεται ότι από την Παρασκευή έως σήμερα τουλάχιστον τέσσερα πλοία έχουν δεχθεί επιθέσεις από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους.

Έτσι, σήμερα, το συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου για το αμερικανικό αργό, τύπου West Texas Intermediate, ενισχύθηκε κατά 87 σεντς ή 1,1% και έκλεισε στα 77,91 δολάρια το βαρέλι, στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Αντίστοιχα, το συμβόλαιο πετρελαίου τύπου Brent, παράδοσης Απριλίου, σημείωσε άνοδο κατά 69 σεντς ή 0,8% και ολοκλήρωσε την ημέρα στα 83,03 δολάρια το βαρέλι.

“Άλμα” άνω του 11% για το φυσικό αέριο στις ΗΠΑ
Εν τω μεταξύ, ισχυρή άνοδο κατέγραψε την Τετάρτη το φυσικό αέριο στις ΗΠΑ, μετά την κίνηση της Chesapeake Energy να περικόψει τις εκτιμήσεις της για την μελλοντική παραγωγή της, ανακάμπτοντας από το χαμηλό 3,5 ετών που σημείωσε στη χθεσινή συνεδρίαση.

Στην έκθεσή της για τα κέρδη δ’ τριμήνου, η Chesapeake Energy ανέφερε ότι η παραγωγή της φέτος αναμένεται να διαμορφωθεί στα 2,65 έως 2,75 δισ. κυβικά πόδια την ημέρα (bcf/d). Σημειώνεται ότι η Chesapeake παρήγαγε το 2023 όγκο ισοδύναμο με 3,43 bcf/d, το 98% του οποίου ήταν φυσικό αέριο.

Παρά το σημερινό “άλμα” πάντως οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν κατά 15,6% χαμηλότερα τον Φεβρουάριο, ενώ έχουν υποχωρήσει σχεδόν κατά 30% από την αρχή του έτους “λόγω της αυξανόμενης εγχώριας παραγωγής φυσικού αερίου, των επιπέδων αποθήκευσης άνω του μέσου όρου και της πρόβλεψης για θερμοκρασία υψηλότερη της κανονικής μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου”, σημειώνει ο Lu Ming Pang, ανώτερος αναλυτής της Rystad Energy.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα