

Την ανάγκη “να δώσουμε όλοι μαζί” τη μάχη σε αυτό τον “πόλεμο” επεσήμανε από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Μίλησε για τρία “μέτωπα”: τη συγκράτηση της διασποράς του ιού, την ενίσχυση του ΕΣΥ και την εκπόνηση εθνικού σχεδίου για την οικονομία με πολιτική συναίνεση και συνεννόηση.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε στην ανάγκη να ηττηθεί ο λαϊκισμός και ο κυνισμός, η αντίληψη ότι οι αγορές από μόνες τους μπορούν να λύσουν όλα τα προβλήματα. Για να προσθέσει «όχι δεν τα λύνουν. Χρειάζεται η πολιτική, χρειάζεται κράτος οργανωμένο. Χρειάζονται ισχυρά δημόσια συστήματα υγείας».
Μιλώντας στη Βουλή η Φώφη Γεννηματά επεσήμανε πως η κυβέρνηση πρέπει να προλαμβάνει και έκανε λόγο για καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων. Εκτενή αναφορά έκανε σε θέματα που έχουν σχέση με τη στήριξη του συστήματος υγείας. Μεταξύ άλλων τόνισε στην ανάγκη να γίνονται τεστ και να παρέχεται βοήθεια σε όσους νοσούν στο σπίτι, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόταση του Ηλία Μόσιαλου για αγορά πατέντας των τεστ. Παράλληλα επανέλαβε την πρόταση για ένταξη των εργαζομένων στο ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα αλλά και στην επέκταση του επιδόματος Πάσχα σε στρατιωτικούς και αστυνομικούς.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής στήριξε ξανά την πρόταση για “κορωνο- ομόλογα”, καλώντας τον Πρωθυπουργό να κρατήσει ψηλά τη σημαία. Ειδική αναφορά έκανε στην ανάγκη εκπόνησης ενός ευρωπαϊκό σχεδίου Μάρσαλ, ενώ άσκησε κριτική στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση στην οικονομία. Όπως είπε “δεν μηδενίζουμε τα μέτρα αλλά είναι αποσπασματικά και ανεπαρκή. Δεν αποτελούν οργανωμένο σχέδιο”.
Ειδική αναφορά έκανε στις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για τη στήριξη συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας που πλήττονται. «Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι το μάρμαρο της κρίσης» σημείωσε χαρακτηριστικά. Μεταξύ άλλων ανάφερε:
* Είναι αναγκαίο ένα μεγάλο πρόγραμμα τόνωσης της ρευστότητας με εγγυημένα από το κράτος δάνεια και επιδοτήσεις.
* Πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη στήριξη των αγροτών. «Η εξαγγελία για 150 εκατομμύρια ευρώ συνολικά είναι σταγόνα στον ωκεανό, είναι απαράδεκτη» σημείωσε.
* Απαιτείται να μπει στο τραπέζι ένα πρόγραμμα τόνωσης της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού. Και να αποφασισθεί ότι θα μειωθούν δραστικά τα ένσημα που απαιτούνται για την χορήγηση στους εργαζομένους του κλάδου, του επιδόματος ανεργίας κατά τους χειμερινούς μήνες.
* Να σταματήσουν οι υπουργοί να αφήνουν ανοιχτά θέματα περικοπής μισθών η συντάξεων.
* Χρειάζεται να υπάρξει παράσταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας. Να συμπεριληφθούν στην τρίμηνη αναστολή δόσεων στις τράπεζες, όσοι έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Να ανασταλεί η καταβολή δόσεων για όλους όσοι έχουν έρθει σε ρύθμιση με τις τράπεζες μέσω της πλατφόρμας και του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
* Απαιτείται ρεαλιστική και βιώσιμη λύση για αυτή την περίοδο στο θέμα των επιταγών.
Σχετικά Νέα
ΠτΔ για εκδημία Πάπα: «Άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας»
Την βαθύτατη θλίψη του για την εκδημία του Πάπα Φραγκίσκου εξέφρασε με συλλυπητήρια δήλωσή.
Κ. Τασούλας για την 21η Απριλίου: Υποχρέωση όλων μας, να θωρακίσουμε και να ενισχύσουμε τους θεσμούς και την εθνική μας ενότητα
Την υποχρέωση όλων μας, πολιτικής ηγεσίας αλλά και πολιτών, να θωρακίσουμε και να ενισχύσουμε.
Α. Τσίπρας για Πάπα Φραγκίσκο: «Επέλεξε να γίνει η φωνή όσων δεν έχουν φωνή, των φτωχών και των κατατρεγμένων»
Τη βαθιά του «θλίψη στους απανταχού Χριστιανούς και όχι μόνο» για τον θάνατο του.
Ν. Κακλαμάνης για 21η Απριλίου: Η Δημοκρατία μας υπέστη μία μεγάλη πληγή η αιμορραγία της οποίας οδήγησε έως μία εθνική τραγωδία στην Κύπρο
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νικήτας Κακλαμάνης, με αφορμή το προ 58ετίας πραξικόπημα.