Γέλεν: Σημαντική η αναδιάρθρωση του χρέους της Ζάμπια

Κρίσιμης σημασίας χαρακτήρισε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν την αναδιάρθρωση του χρέους της Ζάμπιας, σε δηλώσεις της σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη νοτιοαφρικανική χώρα.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να σημειωθεί πρόοδος μετά τις ειλικρινείς συνομιλίες της την περασμένη εβδομάδα, όταν συναντήθηκε στη Ζυρίχη με Κινέζους αξιωματούχους, καθώς δήλωσε ότι το εμπόδιο για την επίλυση του προβλήματος ήταν η Κίνα.

«Έθεσα συγκεκριμένα το θέμα με τη Ζάμπια (με Κινέζους αξιωματούχους) και ζήτησα τη συνεργασία τους στην προσπάθεια επίτευξης ταχείας επίλυσης. Και οι συνομιλίες μας ήταν εποικοδομητικές», είπε η Γέλεν.

Επιπλέον η Γέλεν ανέφερε στον υπουργό Οικονομικών της Ζάμπια, Situmbeko Musokotwane, ότι η έγκαιρη οριστικοποίηση της διαχείρισης του χρέους της Ζάμπια ήταν κορυφαία προτεραιότητα για το Υπουργείο Οικονομικών.

«Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για όλους τους επίσημους διμερείς και πιστωτές του ιδιωτικού τομέα να συμμετάσχουν ουσιαστικά στην ελάφρυνση του χρέους για τη Ζάμπια, ιδιαίτερα την Κίνα», είπε.

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι επιθυμεί να συνεχίσει τις συνομιλίες με τον ομόλογό της στη Ζάμπια και άλλους αξιωματούχους της χώρας σχετικά με την “εντυπωσιακή πρόοδο” της χώρας στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και πώς η περιφερειακή οικονομική ολοκλήρωση και η εμβάθυνση των εμπορικών δεσμών θα μπορούσαν να στηρίξουν την ανάπτυξη της χώρας.

Η Γέλεν επρόκειτο επίσης να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ζάμπιας Hakainde Hichilema, ο οποίος ανέλαβε τον Αύγουστο του 2021.

Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους, ήταν σημαντικό για τη Ζάμπια να αντιμετωπίσει τη διαφθορά και τα ανθρώπινα δικαιώματα και να δημιουργήσει ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που θα προωθούσε τις επενδύσεις και το εμπόριο. Παράλληλα επαίνεσε τον Hichilema που έκανε την καταπολέμηση της διαφθοράς σημαντικό μέρος της ατζέντας του.

«Είναι κάτι που χρειάζεται συνεχή εστίαση», είπε. «Θα έλεγα ότι η δουλειά δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά σαφώς έχει δοθεί σημαντική εστίαση σε αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Τζάνετ Γέλεν πραγματοποιεί επίσκεψη σε τρεις χώρες στην Αφρική. Στη Σενεγάλη είπε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία πλήττει ιδιαίτερα σκληρά τους Αφρικανούς, επιδεινώνοντας την επισιτιστική ανασφάλεια και παρασύροντας την οικονομία της ηπείρου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα