Γάζα: Κοντά σε συμφωνία για εκεχειρία και απελευθέρωση των ομήρων

Οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος, το Κατάρ και το Ισραήλ βρήκαν κοινό έδαφος κατά τις πρόσφατες συνομιλίες τους στο Παρίσι και έχουν καταλήξει σε ένα βασικό περίγραμμα μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων και μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του αμερικανού προέδρου, Τζέικ Σάλιβαν, μιλώντας στο CNN και πρόσθεσε πως η συμφωνία βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση και θα πρέπει να υπάρξουν έμμεσες συνομιλίες από το Κατάρ και την Αίγυπτο με την Χαμάς.

Μιλώντας στο δίκτυο NBC και στην εκπομπή Meet the Press, ο Σάλιβαν είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν έχει ενημερωθεί για το σχέδιο του Ισραήλ σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα, αλλά πιστεύει ότι η ζωή των αμάχων πρέπει να προστατεύεται.

«Δεν πιστεύουμε ότι μια επιχείρηση, μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση, θα πρέπει να γίνει στη Ράφα εκτός αν υπάρχει ένα σαφές και εφαρμόσιμο σχέδιο για την προστασία εκείνων των αμάχων, για τη μεταφορά τους σε ασφαλές μέρος, τη σίτισή τους, τη στέγασή τους, την ένδυσή τους» , κατέληξε.

Νετανιάχου για ομήρους: «Αν υπάρξει συμφωνία, θα καθυστερήσει κάπως, αλλά θα συμβεί»
Νωρίτερα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε πως η Χαμάς πρέπει «να καταλήξει σε μια λογική κατάσταση» προσθέτοντας: «Δεν είναι ακόμη σαφές αν μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων θα προκύψει από τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις».

Σε συνέντευξή του στο δίκτυο CBS News, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου πρόσθεσε ότι αργότερα σήμερα θα συναντηθεί με συμβούλους του για να επανεξετάσουν ένα διπλό στρατιωτικό σχέδιο που περιλαμβάνει την απομάκρυνση Παλαιστίνιων αμάχων στη Γάζα και μια επιχείρηση για την καταστροφή των υπόλοιπων ταγμάτων της Χαμάς.

«Αν υπάρξει συμφωνία, θα καθυστερήσει κάπως, αλλά θα συμβεί. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα το κάνουμε έτσι κι αλλιώς» είπε στο CBS.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα