

Η επιζωοτική αιμορραγική νόσος, που μπορεί να είναι θανάσιμη στα βοοειδή, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη: η άφιξη στην ήπειρο ενός είδους σκνίπας μέσω της οποίας μεταδίδεται ο ιός είναι «συνέπεια της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε σήμερα η γαλλική υγειονομική υπηρεσία Anses.
Τα πρώτα κρούσματα αυτής της ιογενούς νόσου, που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, εντοπίστηκαν το φθινόπωρο του 2022 στη Σαρδηνία και κατόπιν στη Σικελία, σύμφωνα με την Anses. Εστίες της θανατηφόρας ασθένειας εντοπίστηκαν στη συνέχεια στην Ανδαλουσία, τη νότια Ισπανία.
«Στα βοοειδή, η δυνητικά θανατηφόρα νόσος προκαλεί πυρετό, ανορεξία, χωλότητα και αναπνευστική δυσχέρεια», ανέφερε η γαλλική υπηρεσία. Η επιζωοτική αιμορραγική νόσος καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1955 σε ελάφια στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Τα επόμενα χρόνια ο ιός εξαπλώθηκε στην Ασία, την Αυστραλία και την Αφρική.
«Πριν από 15 χρόνια δεν φανταζόμασταν ότι η ασθένεια θα μπορούσε μια μέρα να φτάσει στην Ευρώπη», εξήγησε ο ερευνητής Στεφάν Ζιενταρά. «Η εξάπλωσή του είναι άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής που επιτρέπει στις σκνίπες-φορείς να επιβιώνουν στις (ευρωπαϊκές) περιοχές», πρόσθεσε.
Η πιθανότερη υπόθεση είναι ότι οι σκνίπες πέρασαν τη Μεσόγειο μεταφερόμενες από τον άνεμο.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο για τον ιό αυτόν.
Σχετικά Νέα
Παππούς έγινε για 11η φορά ο Ντόναλντ Τραμπ
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγινε παππούς για 11η φορά την Πέμπτη (15/5), καθώς η.
Ορίστηκε η αντιπροσωπεία του Κιέβου για τις συνομιλίες με τη Ρωσία στην Κωνσταντινούπολη
Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας της χώρας του στις επερχόμενες.
Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας συναντάται με τη ρωσική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν συναντάται αυτήν την ώρα με τη ρωσική.
Ο Τραμπ “πιθανότατα” θα γυρίσει στην Ουάσινγκτον και ο Ζελένσκι έφυγε για Αλβανία και ο Φιντάν συναντά τους Ρώσους
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι κατά πάσα πιθανότητα θα επιστρέψει.