Γαλλία: Ο χειρότερος προϋπολογισμός από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 παρουσίασε τη Δευτέρα η γαλλική κυβέρνηση, σε μια από τις χειρότερες στιγμές της γαλλικής οικονομίας μετά τον πόλεμο και ενώ €42 δισ. ετοιμάζονται να διοχετευτούν στην οικονομία, στο πλαίσιο του διετούς σχεδίου ανάκαμψης των €100 δισ.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση αναμένει ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 10% φέτος, με βασική αιτία το δίμηνο lockdown λόγω της πανδημίας, βυθίζοντας τη χώρα, όπως και την υπόλοιπη Ευρώπη σε βαθιά ύφεση.

Το Παρίσι έχει κινητοποιήσει περισσότερα από €470 δισ. σε φορολογικές ελαφρύνσεις, κρατικές επιδοτήσεις και εγγυήσεις επιχειρηματικών δανείων για τον περιορισμό της κρίσης, διογκώνοντας το έλλειμμα του δημόσιου τομέα σε επίπεδα ρεκόρ κατά 10,2% του ΑΕΠ φέτος.

Σημειώνεται πως η οικονομία ανέκαμψε μετά την άρση των περιορισμών τον Μάιο και η κυβέρνηση προβλέπει ότι η ανάκαμψη θα αγγίξει το 8% το 2021.

«Θα διασφαλίσουμε ότι τα 42 δισεκατομμύρια ευρώ δαπανώνται γρήγορα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ σε δημοσιογράφους σε παρουσίαση του προϋπολογισμού του 2021.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Δημοσίων Οικονομικών, μια ανεξάρτητη επιτροπή εποπτείας, δήλωσε ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη ήταν επιφυλακτικές για το τρέχον έτος αλλά φιλόδοξες για το 2021, τονίζοντας ότι οι στόχοι για το έλλειμμα ήταν εφικτοί.

Το ξέσπασμα της COVID-19 δημιούργησε μια τρύπα άνω των €100 δισ. στο κρατικό έλλειμμα, το οποίο διογκώθηκε στα €195 δισ. φέτος και πρέπει να χρηματοδοτηθεί από πρόσθετο χρέος.

Ο Λε Μερ είπε ότι το επιπλέον χρέος θα εξοφληθεί μέσω της επιστροφής στην οικονομική ανάπτυξη, της προσεκτικής διαχείρισης του προϋπολογισμού και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως μια προγραμματισμένη αναθεώρηση των συντάξεων, την οποία η πανδημία ανέστειλε.

Πρόσθεσε δε, ότι εάν η Γαλλία μπορέσει να πραγματοποιήσει τις επενδύσεις που προβλέπονται από το σχέδιο ανάκαμψης, αυτό θα οφείλεται στο χαμηλό κόστος δανεισμού που δημιουργήθηκε από τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μας προστατεύει και μας επιτρέπει να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα ανάκαμψης», δήλωσε ο Λε Μερ.

 

Σχετικά Νέα