

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ομάδας των 20 (G20) κατέληξαν σε κοινό κείμενο, μετά τη δεύτερη ημέρα των συναντήσεων τους στην Ιαπωνία, στο οποίο υπάρχουν θετικές προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία, αλλά και υπερτονίζεται η επικινδυνότητα της κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων. Επιπροσθέτως, συναποφάσισαν να βάλουν τέλος στην ευνοϊκή μεταχείριση των γιγάντων του διαδικτύου και της τεχνολογίας.
Παγκόσμια οικονομία και εντάσεις
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που είχε το Reuters, οι οικονομικοί αξιωματούχοι της G20 θα δηλώσουν σήμερα ότι η παγκόσμια ανάπτυξη είναι πιθανόν να επιταχυνθεί φέτος και την επόμενη χρονιά, αλλά ότι η κλιμάκωση των εντάσεων για το εμπόριο και τις γεωπολιτικές σχέσεις είναι μεταξύ των σημαντικότερων κινδύνων.
«Η παγκόσμια ανάπτυξη φαίνεται να σταθεροποιείται και γενικά προβλέπεται να επιταχυνθεί με μέτριο ρυθμό αργότερα φέτος και το 2020», αναφέρεται στο τελικό προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος. «Ωστόσο, η ανάπτυξη παραμένει χαμηλή και οι κίνδυνοι συνεχίζουν να είναι καθοδικοί. Το πιο σημαντικό είναι ότι έχουν κλιμακωθεί οι εντάσεις για το εμπόριο και τις γεωπολιτικές σχέσεις. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτούς τους κινδύνους και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε περαιτέρω δράση».
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να συναντηθούν στις 28-29 Ιουνίου στην Οσάκα της Ιαπωνίας, όπως δήλωσε χθες ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν. Ο Μνούτσιν χαρακτήρισε την συνάντηση παρόμοια με αυτή των δύο προέδρων την 1η Δεκεμβρίου στο Μπουένος Άιρες, όταν ο Τραμπ επρόκειτο να αυξήσει τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων. Ο Τραμπ προχώρησε σε αυτή την κίνηση τον Μάιο και αναμένεται να επιβάλει δασμούς στα υπόλοιπα κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισεκ. δολαρίων την ίδια περίοδο με τη σύνοδο της Οσάκα.
Φορολογία τεχνολογικών κολοσσών
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20) συμφώνησαν να δημιουργήσουν κοινούς κανόνες που θα κλείσουν τα «παραθυράκια» που χρησιμοποιούν κολοσσοί της παγκόσμιας τεχνολογίας για να μειώσουν την φορολογική τους επιβάρυνση, σύμφωνα με την τελική εκδοχή του κοινού ανακοινωθέντος, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.
Η Facebook, η Google, η Amazon και άλλες μεγάλες εταιρίες της τεχνολογίας έχουν δεχθεί επικρίσεις για τους μειωμένους φόρους που καταβάλλουν, καθώς δηλώνουν κέρδη σε χώρες με χαμηλό φορολογικό συντελεστή, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται ο τελικός αποδέκτης των προϊόντων και των υπηρεσιών τους, πρακτική που από πολλούς θεωρείται αθέμιτη.
Οι νέοι κανόνες θα σημάνουν υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση για μεγάλες πολυεθνικές και επίσης θα δυσκολέψουν χώρες όπως η Ιρλανδία να προσελκύσουν άμεσες ξένες επενδύσεις υποσχόμενες πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.
«Χαιρετίζουμε την πρόσφατη πρόοδο στην αντιμετώπιση των φορολογικών προσκλήσεων που δημιουργούνται από την ψηφιοποίηση και επικυρώνουμε το φιλόδοξο πρόγραμμα που αποτελεί από μια προσέγγιση δύο πυλώνων», αναφέρεται στην τελική εκδοχή του κοινού ανακοινωθέντος. «Θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για μια λύση βάσει της συναίνεσης με μια τελική έκθεση έως το 2020».
Σχετικά Νέα
Η Jaguar Land Rover “φρενάρει” εξαγωγές αξίας 6,5 δισεκατομμυρίων λιρών στις ΗΠΑ λόγω των δασμών Τραμπ
Η Jaguar Land Rover (JLR) αναστέλλει όλες τις αποστολές στις ΗΠΑ, με τη βρετανική.
Εξαγορές, συγχωνεύσεις και IPOs αξίας πολλών $δισ. πάγωσαν μέσα σε 24 ώρες, από τον εμπορικό πόλεμο του Ντ. Τραμπ
Εξαγορές, συγχωνεύσεις και αρχικές δημόσιες προσφορές (IPO) αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων ανεστάλησαν μέσα σε.
ΔΕΗ: Νέες δραστηριότητες με στόχο λειτουργικά κέρδη 2,7 δισ. και επενδύσεις 10 δισ. ευρώ
Νέες δραστηριότητες, πέρα από αυτές της παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας προστίθενται στους σκοπούς.
Apple, Amazon, Gap, Nike: Τα παγκόσμια αμερικανικά brands που πληρώνουν ακριβά τους δασμούς Τραμπ
Ο εμπορικός πόλεμος του Ντόναλντ Τραμπ έχει μέχρι στιγμής εξανεμίσει τρισεκατομμύρια από τη χρηματιστηριακή.