Γ. Πρασσάς: Καμία μετάλλαξη δεν θα μας πάει στο σημείο μηδέν – Κερδίζουμε πόντους ανοσίας

Για τις δραματικές στιγμές που βιώνει ο Καναδάς από την επέλαση της παραλλαγής Όμικρον καταγράφοντας ρεκόρ κρουσμάτων από κορονοϊό μίλησε στην ΕΡΤ ο Γιάννης Πρασσάς, Διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Τορόντο. Και όπως ανέφερε, «όταν σαρώνει ένα τόσο μεγάλο τσουνάμι μολύνσεων την κοινωνία, ακόμα και οι μικρές δεξαμενές με ανεμβολίαστους θα χτυπηθούν».

«Η Δέλτα δεν άσκησε καμία ουσιαστική πίεση στο σύστημα υγείας. Είχαμε μονοψήφιο αριθμό θανάτων τον Σεπτέμβριο, αλλά με την έλευση της Όμικρον τα πράγματα άλλαξαν», ανέφερε ο Έλληνας επιστήμονας, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στον Καναδά.

«Αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία στο Οντάριο είναι σε πλήρη συναγερμό, έχουν ακυρωθεί όλα τα τακτικά χειρουργεία και έχει γίνει επιστράτευση του προσωπικού. Σήμερα έχουμε ρεκόρ νοσηλειών, περισσότερες από ότι είχαμε δει από την αρχή της πανδημίας».

Για να δώσει έμφαση είπε χαρακτηριστικά ότι «όταν σαρώνει ένα τόσο μεγάλο τσουνάμι μολύνσεων την κοινωνία, ακόμα και οι μικρές δεξαμενές με ανεμβολίαστους θα χτυπηθούν» και πρόσθεσε:

«Οι νοσηλείες είναι ποιοτικά διαφορετικές. Ακόμα και οι ΜΕΘ έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί. Από τις 120 εισαγωγές σε ΜΕΘ την ημέρα πλέον έχουμε ξεπεράσει τις 480 και πηγαίνουμε τις 500 και δεν ξέρουμε που θα σταματήσει. Έχουμε ξεπεράσει τη δυνατότητα να παρακολουθούμε τα κρούσματα με τεστ, αλλά βάσει με τα λύματα οι νοσηλείες θα αυξάνονται τις επόμενες εβδομάδες».

Τις επόμενες μέρες η κορύφωση

Σύμφωνα με τον Γ. Πρασσά, η Ελλάδα αν και βρισκόταν επιδημιολογικά δύο εβδομάδες πιο πίσω σε σχέση με τον Καναδά, λόγω κάποιων μέτρων που δεν τηρήθηκαν και της ραγδαίας αύξησης της πανδημίας τώρα βρίσκεται στο ίδιο σημείο.

«Αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες μέρες θα πιάσουμε μαζί την κορύφωση. Τις επόμενες εβδομάδες θα περιμένουμε μεγαλύτερη πίεση στα νοσοκομεία. Η κατάσταση που μου περιγράφουν συνάδελφοι στο ΕΣΥ είναι πολύ οριακή. Εύχομαι πραγματικά όσοι δουλεύουν στο ΕΣΥ να αντέξουν γιατί αυτοί δίνουν την έσχατη μάχη για να κρατηθεί όρθιο».

Ο κορονοϊός δεν είναι απλό κρυολόγημα

Σχετικά με όσους ανεμβολίαστους επιδιώκουν να νοσήσουν για να μην κάνουν το εμβόλιο, θεωρώντας ότι είναι μια απλή γρίπη, δήλωσε πως «έχουν πιαστεί στα δίχτυα της παραπληροφόρησης. Για τους ανεμβολίαστους, ειδικά, παραμένει ένας κορονοϊός, ο οποίος μπορεί να είναι θανατηφόρος».

Τόνισε επίσης ότι έχουν γίνει 10 δισ. εμβολιασμοί στον πλανήτη και ο καθένας μας θα πρέπει να κάνει έστω και τώρα αυτό που πρέπει. «Τα εμβόλια είναι σχεδιασμένα ώστε να μας προστατεύουν από σοβαρή νόσηση. Αυτό το ξέραμε. Κραυγαλέα αυτό αποδεικνύεται πολύ καλά. Τα εμβόλια προστατεύουν από όλες τις παραλλαγές που έχουν εμφανιστεί».

Ο Γ. Πρασσάς χαρακτήρισε επίσης τη στάση όλων όσοι αρνούνται να εμβολιαστούν στην Ελλάδα που έχει περάσει και μια κρίση χρέους «ως μια παντελή έλλειψη ενσυναίσθησης απέναντι στην επόμενη γενιά».

Για την Όμικρον και τις μεταλλάξεις

Εστίασε την προσοχή του κόσμου στις επόμενες εβδομάδες λέγοντας ότι «θα ζήσουμε μια κατάσταση συναγερμού. Παρά το μεγάλο κύμα νοσηλειών, το πιο σημαντικό είναι η πλειονότητα του πληθυσμού μας θα έχει μια στρώση εμβολιασμού».

Συμπλήρωσε μάλιστα, ότι πολλοί ανεμβολίαστοι θα αποκτήσουν ανοσία επώδυνα. «Μπορεί να υπάρξουν παραλλαγές που θα είναι πιο σοβαρές αλλά καμία μετάλλαξη δεν θα μας πάει στο σημείο μηδέν. Θα πηγαίνουμε σε μια πορεία που θα έχει αναταράξεις αλλά διαρκώς θα κερδίζουμε πόντους ανοσίας σε σχέση με τον ιό».

Όσον αφορά την Όμικρον ανέφερε γιατί έχουμε φανεί λίγο τυχεροί γιατί «σε συλλογικό επίπεδο είναι πιο επικίνδυνη, αλλά σε ατομικό επίπεδο είναι ηπιότερη από προηγούμενα στελέχη».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα