

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έθεσε εξαρχής ως προτεραιότητα την ενδυνάμωση των σχέσεων της Ελλάδας με την Oμογένεια και εφαρμόζει μια συντεταγμένη, συνεκτική πολιτική στήριξης των απόδημων Ελλήνων», τονίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».
«Η Oμογένεια αποτελεί πλούτο, ένα πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο για τη χώρα μας», τονίζει χαρακτηριστικά. Ο κ. Κώτσηρας αναφέρεται εκτενώς στο στρατηγικό σχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για τον απόδημο Ελληνισμό, το οποίο πρόσφατα τέθηκε σε διαβούλευση.
Η ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του σχεδίου, όπως σημειώνει ο υφυπουργός, και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται δράσεις όπως η επέκταση της διαδικτυακής πλατφόρμας staellinika.com, ενός καινοτόμου εργαλείου εκμάθησης των ελληνικών με μεγάλη απήχηση στο εξωτερικό.
Για το θέμα της επιστολικής ψήφου που θα ισχύσει στις ερχόμενες ευρωεκλογές, ο κ. Κώτσηρας αναφέρει ότι οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό θα συνδράμουν στην έγκαιρη πληροφόρηση των Ελλήνων του εξωτερικού και στη διευκόλυνσή τους στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.
«Αποτελεί μια ιστορική μεταρρύθμιση, που ενδυναμώνει τη δημοκρατία, ένα ουσιαστικό βήμα για την ισότιμη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στην πολιτική ζωή της χώρας», σημειώνει και προσθέτει: «Δεδομένου ότι πρόκειται για μια διαδικασία που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά, μόνο εκτιμήσεις μπορεί να κάνει κανείς για τον αριθμό των Ελλήνων του εξωτερικού που τελικά θα συμμετάσχουν».
Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο υφυπουργός επισημαίνει τις διαρκείς προσπάθειες της χώρας μας για αποφυγή της περαιτέρω επιδείνωσης της κρίσης και επέκτασης των εχθροπραξιών, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που είναι σε θέση να συνομιλούν με όλα τα μέρη, χάρη στην αξιοπιστία της και στο διπλωματικό κεφάλαιο που έχει αποκτήσει ασκώντας εξωτερική πολιτική αρχών».
Στο πλαίσιο αυτό, όπως προσθέτει, «εντάσσεται και η παρουσία της Ελλάδας στις επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα». «Είναι κατ’ αρχάς ζήτημα αρχής, έχει συμβολική και ουσιαστική σημασία, ως μεγάλη ναυτική δύναμη, να υπερασπιστούμε την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και να προστατεύσουμε τον εμπορικό μας στόλο».
«Κοινός στόχος μας είναι να αποτραπεί μια περαιτέρω κλιμάκωση, η οποία θα επιδρούσε αρνητικά στο παγκόσμιο εμπόριο και τις τιμές των προϊόντων και βέβαια στις προσπάθειες για αποκατάσταση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή», καταλήγει.
Σχετικά Νέα
Α.Τζιτζικώστας: Η Ευρώπη πρέπει να ακούσει τους νέους ανθρώπους αν θέλει να έχει μέλλον
«Η Ευρώπη πρέπει αν θέλει να έχει μέλλον, να ακούσει πρώτα εσάς, τους νέους.
Το μήνυμα Γ. Γεραπετρίτη για τα 80 χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και 75 χρόνια μετά την απαρχή της ευρωπαϊκής ενοποίησης
“Το 1950 ήταν μια ιστορική τομή για την πορεία της Ευρώπης, με τη Διακήρυξη.
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση μείωσε ακόμα περισσότερο την αγοραστική δύναμη των πολιτών
Κριτική στην κυβέρνηση ασκεί με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφερόμενος στο θέμα της ακρίβειας..
Σ. Φάμελλος: «Η μάχη κατά του φασισμού είναι συνεχής – Να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μια Ευρώπη Ειρήνης χωρίς πυρηνικά»
Στο Μνημείο των Πεσόντων της Μάχης της Ηλεκτρικής στο Κερατσίνι, κατέθεσε στεφάνι ο πρόεδρος.