Γ. Κατρούγκαλος: Συνεχίζουν την εξωτερική πολιτική ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με δεξιά υποχωρητικότητα

Τροχιοδρομεί στις ράγες που θέσαμε και για τη Βόρεια Μακεδονία και για τα ελληνοτουρκικά και την ανατολική Μεσόγειο η ΝΔ του Μητσοτάκη, αλλά με την δεξιά πολιτική που θέλει την Ελλάδα συμπλήρωμα άλλων, μεγάλων δυνάμεων, είπε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.

«Επικοινωνιακά, κάθε μέρα που περνά θα επιβεβαιώνεται ότι η κριτική που είχε ασκήσει στο παρελθόν η ΝΔ στην εξωτερική μας πολιτική ήταν εντελώς αβάσιμη. Εφαρμόζει και τροχιοδρομεί την εξωτερική της πολιτική στις ράγες που εμείς είχαμε θέσει και για την Βόρεια Μακεδονία και στα ελληνοτουρκικά», είπε ο Γ. Κατρούγκαλος, «στην πραγματικότητα συνεχίζει την πολιτική των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά πώς την συνεχίζει; Όχι με τον δικό μας τρόπο».

Θύμισε ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «να μην υποκύπτουμε στη λογική της αδράνειας, να λέμε ότι ως χώρα σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που αποδεικνύουν ότι στην πράξη εξάγουμε σταθερότητα … αυτό προϋποθέτει ένα δεύτερο χαρακτηριστικό της εξωτερικής πολιτικής, την ανάγκη για πολυδιάστατη πολιτική … με τις ΗΠΑ φτάσαμε τις σχέσεις μας στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών γιατί ακολουθήσαμε πολιτικές ευθυγράμμισης συμφερόντων, την ανάγκη να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια».

Τώρα, υπάρχει υπαναχώρηση, «ήταν πάντα πολιτική της Δεξιάς να αντιλαμβάνεται τον ρόλο της Ελλάδας ως συμπληρωματικό άλλων, μεγάλων δυνάμεων», σημείωσε ο Γ. Κατρούγκαλος, θυμίζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας για συστάσεις προς την Τουρκία «σε ανώτερο επίπεδο από εμάς».

Το καλοκαίρι που τελειώνει, έγιναν πολλά και δεν τα έμαθε ο πολίτης, λόγω και της ασυλίας που παρέχει το σύστημα της μιντιοκρατίας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, σημείωσε νωρίτερα ο ίδιος για το θερμό πολιτικό κλίμα που αναμένεται την επόμενη περίοδο, αναφέροντας χαρακτηριστικά «το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα που επιχείρησε ο κ. Βρούτσης με την κατάθεση τροπολογιών που αναιρούσαν δικαιώματα των εργαζόμενων που είχε καθιερώσει η δική μας κυβέρνηση και οδήγησε στην αποχώρηση του συνόλου της αντιπολίτευσης», κάτι που δεν έχει συμβεί εδώ και δεκαετίες, όπως είπε, ενώ «πρόσφατα για την Επιτροπή Ανταγωνισμού παρουσιάστηκε ως είδηση ότι η “πλειοψηφία” έδωσε θετική γνώμη, πάλι αποσιωπώντας το γεγονός ότι το σύνολο της αντιπολίτευσης αρνήθηκε να δώσει θετική γνώμη στα υποψήφια μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αποδοκιμάζοντας την αντισυνταγματική πρακτική της καθαίρεσης της προέδρου κ. Θάνου και των άλλων μελών πριν ολοκληρωθεί η θητεία τους … σε μία φάση που η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξετάζει υποθέσεις που αφορούν το καρτέλ του Τύπου, τον σκληρό πυρήνα της διαπλοκής στην Ελλάδα».

Ο Γ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε και στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα και τα νέα χαρακτηριστικά που κατά τον ίδιο θα πρέπει να υιοθετήσει το κόμμα για την επόμενη ημέρα και την μάχη με την ΝΔ, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει ουσιαστική αντίρρηση επί των ζητουμένων, να ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ και να αντιστοιχηθεί οργανωτικά» με το μεγάλο πλήθος ανθρώπων που τον τίμησαν με την ψήφο τους στις εκλογές. «Όλοι συμφωνούν στο στόχο, να εκφράσουν το σύνολο της δημοκρατικής παράταξης μέχρι τις παρυφές του συντηρητικού χώρου, χωρίς να αλλοιωθεί η αριστερή ταυτότητά μας», όπως είπε, αλλά «το μεγάλο ζητούμενο είναι πώς θα γίνει αυτό, στο διεθνές περιβάλλον αποπολιτικοποίησης και απομαζικοποίησης των κομμάτων».

Σχετικά Νέα