

Σειρά βελτιωτικών τροποποιήσεων στις διατάξεις του νομοσχεδίου για τη Δικαστική Αστυνομία, ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, με την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια.
Πρόκειται για τροποποιήσεις που βασίζονται στις προτάσεις και παρατηρήσεις, οι οποίες διατυπώθηκαν από φορείς και κόμματα, στη φάση της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Οι βασικότερες αλλαγές που επέρχονται έχουν ως εξής:
Για τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Δικαστικής Αστυνομίας, ορίζεται ότι «της Διεύθυνσης Δικαστικής Αστυνομίας, προΐσταται συνταξιούχος ανώτατος ή ανώτερος δικαστικός λειτουργός, ο οποίος έχει αφυπηρετήσει τουλάχιστον δύο χρόνια, πριν την έκδοση της δημόσιας πρόσκλησης» (άρθρο 3).
«Η Διεύθυνση Δικαστικής Αστυνομίας είναι αρμόδια για τη χάραξη των γενικών κατευθύνσεων της Δικαστικής Αστυνομίας και μεριμνά για τη διοικητική και οικονομική υποστήριξη των περιφερειακών υπηρεσιών» (άρθρο 4).
Για τα όρια ηλικίας των υποψηφίων για διορισμό στη Δικαστική Αστυνομία, ορίζεται πλέον «ως κατώτατο όριο ηλικίας διορισμού το 19ο έτος, για το προσωπικό του αστυνομικού τομέα ορίζεται ανώτατο όριο ηλικίας διορισμού το 35ο έτος» (άρθρο 6).
Συστήνονται περιφερειακές υπηρεσίες αστυνομικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας ως επιπέδου τμήματος στις οποίες κατανέμονται οι οργανικές θέσεις ως ακολούθως: στο ΣτΕ με έδρα την Αθήνα, κατανέμονται 5 οργανικές θέσεις, στο Ελεγκτικό Συνέδριο με έδρα την Αθήνα, κατανέμονται 5 οργανικές θέσεις. Στην εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών κατανέμονται 156 οργανικές θέσεις (1 ΠΕ, 1 ΤΕ, 154 ΔΕ). Στην Εισαγγελία Εφετών Ανατολικής Κρήτης, με έδρα το Ηράκλειο, κατανέμονται 3 οργανικές θέσεις. Στην Εισαγγελία Εφετών Ιωαννίνων κατανέμονται 3 οργανικές θέσεις.
Στους δικαστικούς σχηματισμούς στους οποίους δεν υφίσταται εισαγγελική αρχή, τη διεύθυνση της Δικαστικής Αστυνομίας θα ασκούν οι διοικήσεις των δικαστηρίων
Για την πρόσληψη του προσωπικού γίνονται δεκτές ειδικές κατηγορίες πολυτέκνων και τέκνων πολυτέκνων, τρίτεκνων και τέκνων τριτέκνων, υποψηφίων που έχουν τέκνο, αδελφό ή σύζυγο ή είναι τέκνα ατόμων με αναπηρία, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
Στην κεντρική επιτροπή διαγωνισμού θα συμμετέχει και ένας δικηγόρος που θα ορίζεται από την ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας και ένας ταξίαρχος από την ΕΛ.ΑΣ., χωρίς δικαίωμα ψήφου.
Ο χρόνος των ενστάσεων θα είναι 5 εργάσιμες ημέρες.
Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Συλλυπητήρια Κ. Μητσοτάκη για το θάνατο του πάπα Φραγκίσκου
“Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι.
ΣΥΡΙΖΑ: Η επέτειος της 21ης Απριλίου αποτελεί υπόμνηση του καθήκοντος θωράκισης
«Η θλιβερή επέτειος της 21η Απριλίου αποτελεί πάντα υπόμνηση του καθήκοντος θωράκισης και υπεράσπισης.
ΚΚΕ: Οι πρωταγωνιστές της δικτατορίας των συνταγματαρχών ήταν πρόσωπα που υπηρέτησαν τους μηχανισμούς του αστικού κράτους
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του «για τη “μαύρη” επέτειο από την επιβολή της δικτατορίας.
Ν. Ανδρουλάκης για την 21η Απριλίου: Η συλλογική μνήμη άγρυπνος φρουρός των δημοκρατικών θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
«Το χουντικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967 γύρισε την Ελλάδα πολλές δεκαετίες πίσω,.