

Με τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία ασχολείται η εφημερίδα Financial Times, και ιδιαίτερα με την παραίτηση (αποπομπή κατά άλλους) του γαμπρού του Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊρκ, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι ενδεικτική της «αρχομανίας» του Τούρκου ηγέτη.
Το σημερινό άρθρο με τι τίτλο «Τι δείχνει το “οικογενειακό δράμα” του Ερντογάν για το μέλλον της χώρας και τις τύχες του», ασχολείται ενδελεχώς με το «φαινόμενο Αλμπαιρακ».
Η άνοδος του γαμπρού του προέδρου -και η δραματική πτώση του- είναι μια ιστορία για το πώς η Τουρκία έχει αλλάξει υπό τον έλεγχο του Ερντογάν και για τον χαρακτήρα του, αναφέρει η εφημερίδα.
«Είναι πολύ ενδεικτικό μιας αυταρχικής χώρας», λέει ο Ντάρον Ατσέμογλου, Τούρκος καθηγητής στο MIT και συγγραφέας του βιβλίου “Γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη».
Σύμφωνα με το κείμενο, «το επεισόδιο (με τον Αλμπαϊράκ) είναι μια υπενθύμιση του αδίστακτου ρεαλισμού ενός ανθρώπου για τον οποίο η παραμονή στην εξουσία φαίνεται ακόμα πιο σημαντική από οτιδήποτε άλλο».
Σε δεύτερο άρθρο γνώμης του Ντέιβιντ Γκαρντερ για το ίδιο μέσο, αναφέρεται πως «ο πρόεδρος της Τουρκίας προσβλήθηκε από το “μικρόβιο” της… αρχομανίας θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την οικονομία της χώρας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «Ο γαμπρός του τον είχε ωθήσει να αποπέμψει κεντρικούς τραπεζίτες, που πήγαιναν κόντρα στις προσταγές του και η Τουρκία ξόδεψε περίπου 140 δισ. δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα την τελευταία διετία σε μια απέλπιδα προσπάθεια να φρενάρει την κατρακύλα της τουρκικής λίρας».
«Το AKP, ένα απ’ τα πιο επιτυχημένα κόμματα εξουσίας της σύγχρονης εποχής, αδειάζει από στελέχη κι η κατεπείγουσα αλλαγή από τον Erdogan του οικονομικού του επιτελείου φαίνεται δύσκολο να αναστρέψει την κατάσταση…», καταλήγει ο αρθρογράφος.
Σχετικά Νέα
Ρωσία: Τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες από την έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών
Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα, Τρίτη (22/4).
ΟΗΕ: Ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες ξεκινάει στρατηγική αξιολόγηση της UNRWA
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη (22/4) τον διορισμό του κ. Iαν.
Φιντέλ Κάστρο: «Τι ακριβώς έχει λύσει ο καπιταλισμός;»
Ο Φιντέλ Κάστρο, ο ιστορικός κομμουνιστής ηγέτης της Κούβας, ήταν γνωστός για τις μακροσκελείς.
Ο πάπας Φραγκίσκος αφήνει μια Καθολική Εκκλησία «χωρίς περιορισμούς» αλλά και και διχασμένη – Τα επόμενα βήματα του Βατικανού
Ένας θεσμός όπως η Καθολική Εκκλησία, η οποία έχει ηλικία άνω των 2.000 ετών.