FT: Nέα επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης το 2020

Επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά «βλέπει» για το 2020 έρευνα που διενήργησαν οι Financial Times σε οικονομολόγους, οι οποίοι προβλέπουν ότι θα συγκρατηθεί από την πολιτική αστάθεια, τις εμπορικές εντάσεις και τις διαταραχές στη λειτουργία της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η ΕΚΤ αναμένει ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά μόλις 1,1% το 2020, από 1,2% το 2019, 1,8% το 2018 και 2,4% το 2017.

Ωστόσο, οι 34 οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από τους FT ήταν πιο απαισιόδοξοι, προβλέποντας κατά μέσο όρο ότι η ανάπτυξη θα υποχωρήσει κάτω από το 1% φέτος – το βραδύτερο ρυθμό της ευρωζώνης έπειτα από επτά χρόνια.

Οι προβλέψεις τους κυμαίνονται από την μηδενική ανάπτυξη, στο πιο απαισιόδοξο σενάριο, έως το 1,5%, στο πιο αισιόδοξο.

Μια περαιτέρω επιβράδυνση της ευρωζώνης θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στην Κριστίν Λαγκάρντ, τη νέα πρόεδρο της ΕΚΤ, να σκεφτεί το ενδεχόμενο επιπλέον χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Είναι επίσης πιθανό να προκαλέσει περισσότερες εκκλήσεις προς τις κυβερνήσεις με ισχυρότερες οικονομικές θέσεις – όπως η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες – να ξεκινήσουν μέτρα δημοσιονομικής ενίσχυσης.

 

Παρά την εξασθένηση των οικονομικών επιδόσεων, οι περισσότεροι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από τους FT αναμένουν από την ΕΚΤ να μην προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και πιστεύουν ότι η Γερμανία είναι απίθανο να ασκήσει πιέσεις για σημαντική δημοσιονομική ώθηση.

«Το βασικό σενάριο είναι η συνέχιση της μέτριας ανάπτυξης χωρίς την έντονη ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης, την εξάντληση των νομισματικών κινήτρων και την έλλειψη αποφασιστικής δημοσιονομικής στήριξης», δήλωσε ο Gilles Moec, επικεφαλής οικονομολόγος της γαλλικής ασφαλιστικής εταιρείας ΑΧΑ.

Από τους 34 οικονομολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα, μόνον εννέα περιμένουν μια νέα μείωση των επιτοκίων αυτή τη χρονιά, 24 δεν περιμένουν αλλαγές και μόνον ένας περιμένει αύξηση των επιτοκίων.

Οι μισοί περιμένουν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων 20 δισ. ευρώ τον μήνα ενώ 10 αναμένουν είτε να μειωθούν είτε να σταματήσουν και μόνο έξι αναμένουν να επεκταθούν.

Η Λουρέσια Ράιχλιν, καθηγήτρια οικονομικών στο London Business School, δήλωσε ότι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την οικονομία της ευρωζώνης είναι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το εμπόριο τόσο από τις ΗΠΑ και την Κίνα όσο και από το Brexit. Πρόσθεσε ότι οι πολιτικοί κίνδυνοι στην Ιταλία θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα.

«Ο ρυθμός αύξησης της οικονομίας της ευρωζώνης είναι πολύ χαμηλός λόγω της χαμηλής παραγωγικότητας και της θλιβερής δημογραφίας, έτσι ώστε οι κυκλικές κάμψεις να οδηγήσουν εύκολα στη στασιμότητα», ανέφερε ο Φίλιπ Λαγκρέν, ανώτερος σύμβουλος στο London School of Economics.

«Επίσης η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα, ενώ τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης είναι πιθανό να είναι πολύ λίγα, πολύ καθυστερημένα».

Η ΕΚΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε πέρυσι στο 1,2% – από 1,8% το 2018.

Μικρή πλειοψηφία των οικονομολόγων που ερωτήθηκαν για την πρόβλεψη του πληθωρισμού εκτίμησε ότι θα υποχωρήσει πάλι φέτος.

Η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε αισθητά στην ευρωζώνη πέρυσι, αλλά ο τομέας των εγχώριων υπηρεσιών εστίασης αποδείχθηκε ανθεκτικός.

Ο Πολ Ντιγκλ, οικονομολόγος στο Aberdeen Standard Investments, αναφέρει ότι αυτό θα μπορούσε να αντιστραφεί το 2020. «Η βιομηχανία θα ανακάμψει ελαφρώς, αλλά οι υπηρεσίες και η αγορά εργασίας θα επιβραδυνθούν περαιτέρω», επισημαίνει.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα