

Διήμερη επίσκεψη στην Ντόχα πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ του Κατάρ, Μοχάμαντ μπιν Αμπντουραχμάν αλ Θάνι.
Ερωτηθείς, μετά τη συνάντηση, σχετικά με το θέμα της μη παραμονής ορισμένων κρατουμένων στα Παλαιστινιακά Εδάφη, το οποίο περιλαμβάνεται στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε στη Γάζα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, απάντησε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να τους δεχτεί.
«Έχουμε το προηγούμενο αυτού του ζητήματος στην περίπτωση του (σ.σ. Ισραηλινού στρατιώτη) Γκιλάντ Σαλίτ. Εκείνη την εποχή, μας ζητήθηκε να πάρουμε κάποιους Παλαιστίνιους και δεχτήκαμε. Τώρα, ο πρόεδρός μας εξέφρασε την ετοιμότητά μας να φιλοξενήσουμε κάποιους Παλαιστίνιους, αυτούς που έχουν απελευθερωθεί, μαζί με άλλες χώρες για να υποστηρίξουν τη συμφωνία, όπως φυσικά η Τουρκία. Από αυτή την άποψη, η Τουρκία, μαζί με άλλες χώρες, θεού θέλοντος θα κάνει το καθήκον της. Αρκεί να υλοποιηθεί και συνεχιστεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Αυτή είναι η ευχή μας. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε κάθε είδους υποστήριξη από αυτή την άποψη» δήλωσε ο Χακάν Φιντάν.
Ο ίδιος τάχθηκε παράλληλα κατά της μεταφοράς των Παλαιστινίων από τη Γάζα σε άλλες χώρες, τονίζοντας ότι αυτό αντίκειται στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Επισήμανε ακόμη την ανάγκη να διατηρηθεί η εκεχειρία στη Γάζα και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της ώστε το Ισραήλ να μην εμποδίζει την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Όσον αφορά τις εξελίξεις στη Συρία, ο Χακάν Φιντάν επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν θα ανεχθεί την παρουσία τρομοκρατών στη γειτονική της χώρα, τονίζοντας ότι η ‘Αγκυρα παρακολουθεί από κοντά τις κινήσεις της νέας κυβέρνησης της Συρίας έναντι της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, τη συνδέει με την τρομοκρατία και το ΡΚΚ, που επί 40 και πλέον χρόνια δρα κατά της Τουρκίας.
Ανέφερε ακόμη ότι μαζί με τον ομόλογό του του Κατάρ συζήτησαν για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμβάλουν για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών της Συρίας.
Σχετικά Νέα
Στην Αίγυπτο αντιπροσωπεία της Χαμάς για να συζητήσει «νέες ιδέες» για εκεχειρία
Αντιπροσωπεία της Χαμάς είναι καθ’ οδόν προς το Κάιρο για να συζητήσει με τους.
Πρέσβης Κίνας: Οι ΗΠΑ παραβίασαν σοβαρά τα έννομα δικαιώματα και συμφέροντα όλων των χωρών
Για προστατευτισμό, μονομέρεια και οικονομική ηγεμονία στο όνομα της “αμοιβαιότητας” κάνει λόγο, σε άρθρο.
ΗΠΑ: Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ινδία για τους δασμούς
Σημαντική πρόοδο έχουν σημειώσει οι ΗΠΑ προς την κατεύθυνση μιας διμερούς εμπορικής συμφωνίας μετά.
Γάλλος ΥΠΕΞ: Η Ευρώπη έχει διατυπώσει στις ΗΠΑ τις κόκκινες γραμμές της για την Ουκρανία
Η Ευρώπη εξέφρασε στις ΗΠΑ τις κόκκινες γραμμές της σχετικά με την Ουκρανία κατά.