Φ. Γεννηματά για τα εθνικά θέματα: «Δεν υπάρχει συνεκτική στρατηγική»

Για αποσπασματικότητα και έλλειψη στρατηγικής απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα κατηγορεί το Κίνημα Αλλαγής την κυβέρνηση. «Η Ελλάδα είναι αμήχανη, χωρίς να έχει χαράξει δική της συμμετοχή, με ευθύνη του πρωθυπουργού, που αρνήθηκε όλους τους προηγούμενους μήνες να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών και να σχεδιάσει πώς θα αντιμετωπιστούν όλα αυτά που είχε προαναγγείλει ο κ. Ερντογάν» σημείωσε χαρακτηριστικά η Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξή της στον Real FM και τον Νίκο Χατζηνικολάου.
«Αυτή τη στιγμή μιλάνε για διπλωματικές ενέργειες της Ελλάδας. Ενέργειες που γίνονται καθυστερημένα και πρόχειρα. Δεν υπάρχει μία συνεκτική στρατηγική που να υπηρετείται από την πλευρά της κυβέρνησης» υποστήριξε.

«Οι Τούρκοι λένε ότι το “Oruc Reis” κάνει έρευνες. Έρευνες κάνει μία χώρα που έχει κυριαρχικά δικαιώματα σε μία περιοχή. Δεν είναι μία αβλαβής διέλευση σε διεθνή ύδατα. Μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια η Ελλάδα έχει δυνητικά το δικαίωμα μονομερώς, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, να εξελίξει τα χωρικά της ύδατα, το δικαίωμά της, την αιγιαλίτιδα. Στην πραγματικότητα είναι σαν να μας λένε οι Τούρκοι ότι αυτό το δικαίωμα εμείς σας το περιορίζουμε ανά πάσα στιγμή» τόνισε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.

«Διπλωματικά και επιχειρησιακά θα έπρεπε η κυβέρνηση να μην αφήσει το “Oruc Reis” να περάσει μέσα από τα 12 ναυτικά μίλια. Γιατί αμφισβητείται και δικαίωμά μας κυριαρχικό, αλλά και δικαίωμα κυριαρχίας. Ζήτησα να ανακληθεί δήλωση υπουργού της κυβέρνησης για την κόκκινη γραμμή της χώρας και τα έξι μίλια, και όχι μόνο δεν έγινε, αλλά στην πράξη αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση αποδέχεται την αμφισβήτηση των δικαιωμάτων μας. Είναι μια εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη για τα εθνικά μας συμφέροντα», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Η ίδια υπογράμμισε ότι αυτή την ώρα χρειάζεται εγρήγορση, ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα. Συνεχίζοντας όμως την κριτική της απέναντι στην κυβέρνηση σημείωσε πως δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους συμμάχους να υπερασπιστούν τις απόψεις μας όταν εμείς δεν το κάνουμε στην πράξη. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι ώρα ενότητας των πολιτικών δυνάμεων και του ελληνικού λαού για αντιμετωπίσουμε τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας».

Ωστόσο, η Γεννηματά επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας πως «το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών το ζήτησα εδώ και έναν χρόνο. Ο κ. Μητσοτάκης το αρνήθηκε και είναι φανερό γιατί το αρνήθηκε. Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης του Αυγούστου στα εθνικά θέματα τον Οκτώβριο έχουν γίνει ροζ. Η κυβέρνηση υποτίμησε την κατάσταση».

Υπενθύμισε μάλιστα η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής πως η Ν.Δ. στον πρώτο της προϋπολογισμό είχε μειώσει τις αμυντικές δαπάνες. «Εμείς τότε το καταψηφίσαμε και ήταν πρώτη φορά που το έκανε κόμμα. Υπήρχε ήδη η εξέλιξη με το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο και η κυβέρνηση υποτίμησε την κατάσταση. Χτυπάμε το καμπανάκι του κινδύνου» σημείωσε η επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη.

Σχετικά Νέα