

Το χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ τους κόστους δανεισμού και η μείωση των πληρωμών για την εξυπηρέτηση του χρέους μπορεί να φέρει μία απροσδόκητη εξοικονόμηση 140 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2021, αποδεσμεύοντας κεφάλαια για επενδυτικά σχέδια που αφορούν από δρόμους έως την προστασία του περιβάλλοντος.
Η μείωση του κόστους δανεισμού φέτος έχει φέρει τα δημόσια οικονομικά της Ευρωζώνης σε πολύ ισχυρότερη θέση, μειώνοντας τα επιτόκια που πληρώνει και επιτρέποντας στις κυβερνήσεις να αναχρηματοδοτούν φθηνά παλαιότερο χρέος – πάνω από όλα δίνοντας τη δυνατότητα σε αυτές να έχουν διαθέσιμα κεφάλαια.
Αυτό ενισχύει το επιχείρημα όσων υποστηρίζουν ότι η Ευρωζώνη μπορεί και πρέπει να διαθέσει χρήματα για να βγει από τη δύσκολη οικονομική κατάστασή της.
Με τη Γερμανία να είναι κοντά στην ύφεση και τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να φαίνεται ότι εξαντλείται, πολλοί θεωρούν τώρα τις κρατικές δαπάνες ως το «κλειδί» για την ενίσχυση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού.
Με τις σημερινές αποδόσεις ομολόγων, οι χώρες της Ευρωζώνης μπορούν να εξοικονομήσουν κατά μέσο όρο από τόκους το 0,1% του ΑΕΠ φέτος ή σχεδόν 12 δισ. ευρώ, εκτιμά ο Φρανκ Γκιλ, υψηλόβαθμος διευθυντής του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P.
Οι εξοικονομήσεις θα αυξηθούν στο 0,25% του ΑΕΠ το 2020 και το 0,80% το 2021, είπε ο Γκιλ, σημειώνοντας ότι αυτά τα ποσά είναι πέραν των αναμενόμενων εξοικονομήσεων και ότι η μεγάλη διάρκεια των ομολόγων της Ευρωζώνης σημαίνει ότι οι εξοικονομήσεις θα αυξάνονται με το πέρασμα του χρόνου.
Οι εξοικονομήσεις θα ανέλθουν συνολικά σε περίπου 140 δισ. ευρώ – ενώ η μη ικανοποιηθείσα ζήτηση για δημόσιες επενδύσεις στη Γερμανία ανέρχεται σε 138 δισ. ευρώ – εκτιμά η γερμανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW.
Σχετικά Νέα
Μήνυση στη Google από το Μεξικό για τον «κόλπο της Αμερικής»
Σε μήνυση εις βάρος της Google προχώρησε το Μεξικό, καθώς άλλαξε το όνομα του Κόλπου.
Γερμανία: Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του νέου ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό ομόλογό του
Ο νέος επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Γιόχαν Βάντεφουλ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών.
ΗΠΑ: Συνελήφθη ο δήμαρχος Νιούαρκ έξω από κέντρο κράτησης μεταναστών – «Δεν έκανα τίποτα κακό», δήλωσε μετά την απελευθέρωσή του
Ο δήμαρχος του Νιούαρκ, της μεγαλύτερης πόλης του Νιου Τζέρσεϊ, Ρας Μπαράκα συνελήφθη έξω.
Πακιστάν: Σε εξέλιξη ανταποδοτικά πλήγματα εναντίον της Ινδίας
Οι ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν εξαπολύουν ανταποδοτικά πλήγματα εναντίον της Ινδίας, λίγες ώρες αφότου.