Ευρωπαϊκά malls: Υπό κατασκευή 5,4 εκατ. τ.μ. εμπορικών χώρων

Πτωτικούς ρυθμούς καταγράφει η κατασκευή νέων χώρων στα ευρωπαϊκά εμπορικά κέντρα το 2019, σύμφωνα με έκθεση της Cushman & Wakefield.
Αυτή τη στιγμή είναι υπό εξέλιξη η κατασκευή εμπορικών χώρων συνολικού εμβαδού 5,4 εκατ. τ.μ., οι οποίοι αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2019 και του πρώτους μήνες του 2020. Η Τουρκία είναι η χώρα με τα περισσότερα έργα υπό κατασκευή.

Οι προκλήσεις και οι αλλαγές στο χώρο το λιανικού εμπορίου συνεχίζουν να επηρεάζουν τη δυναμική των ευρωπαϊκών εμπορικών κέντρων, καθώς η κατασκευαστική δραστηριότητα παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις ανά χώρα και ανά πόλη. Τ

ο πρώτο μισό του 2019 η κατασκευαστική δραστηριότητα στις περισσότερες χώρες είτε παρέμεινε σταθερή είτε σημείωσε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ωστόσο η σημαντική υποχώρηση που καταγράφηκε στην αγορά της Τουρκίας είχε αντίκτυπο στο σύνολο της δραστηριότητας, η οποία μειώθηκε κατά 18% στο σύνολο της Ευρώπης, με 863.000 τ.μ. νέων χώρων σε εμπορικά κέντρα να έχουν ολοκληρωθεί.

Συνολικά 5,4 εκατ. τ.μ. νέων χώρων που βρίσκονται υπό κατασκευή αναμένεται να παραδοθούν μέσα στους επόμενους μήνες. Σημειώνεται ότι τα τελευταία τρία χρόνια περίπου ένα 8% των προγραμματισμένων έργων ματαιώθηκε.

Η κατασκευαστική δραστηριότητα που αφορά τα εμπορικά κέντρα εμφανίζει σημαντικές διακυμάνσεις ανά χώρα και ανά πόλη. Για παράδειγμα, ενώ ο συνολικός αριθμός των νέων χώρων μειώνεται, οι μεγάλες πόλεις αύξησαν τον αριθμό των τετραγωνικών που τους αντιστοιχούν κατά 25% το 2016 και κατά 41% το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Λόγω του μεγέθους της αγοράς η Ρωσία αποτελεί την πρώτη χώρα σε κατασκευαστική δραστηριότητα το πρώτο εξάμηνο του 2019, με 200.000 τ.μ. εμπορικών κέντρων να παραδίδονται και καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 13% συγκριτικά με πέρσι. Περισσότερο από το 50% των νέων χώρων αφορούσε εμπορικά κέντρα στη Μόσχα.

Την πεντάδα των πιο ανεπτυγμένων αγορών σε ό,τι αφορά τους υπό κατασκευή χώρους σε εμπορικά κέντρα συμπληρώνουν η Ιταλία, η Πολωνία, η Γαλλία και η Γερμανία.

Παρά την κάμψη στις κατασκευές νέων εμπορικών χώρων, η Τουρκία εμφανίζει το μεγαλύτερο αριθμό έργων υπό κατασκευή, ο οποίος φτάνει το 1,5 εκατ. τ.μ. και αναμένεται να παραδοθούν στη λειτουργία μέσα στους επόμενους μήνες.

Η κατασκευαστική δραστηριότητα στη Ρωσία εκτιμάται ότι θα παραμείνει σταθερή με 1,4 εκατ. τ.μ. χώρων σε εμπορικά κέντρα υπό κατασκευή. Ξεφεύγοντας από τις τάσεις συγκέντρωσης στη ρωσική πρωτεύουσα, το 2020 οι νέοι χώροι θα αναπτυχθούν στην περιφέρεια και πιο συγκεκριμένα σε πόλεις όπως το Εκατερίνεμπουργκ, το Γκρόζνι, το Κιρόφ κ.ά.

Στην Ισπανία η αύξηση της κατανάλωσης και του τουρισμού ευνόησε την κατασκευή νέων εμπορικών χώρων. Σχεδόν 355.000 τ.μ. νέων χώρων προγραμματίζεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους μέσα στους επόμενους μήνες, με το 42% να βρίσκεται στην περιοχή της Μαδρίτης.
Η κατασκευαστική δραστηριότητα στη Γαλλία παραμένει σταθερή, παρά τον έντονο ανταγωνισμό. Η Φινλανδία βρίσκεται στην πέμπτη θέση των χώρων που έχουν εμπορικούς χώρους υπό κατασκευή, με 244.000 τ.μ. που θα παραδοθούν τους επόμενους μήνες και το 70% από αυτούς βρίσκεται στο Ελσίνκι, το Τουρκού και το Εσπό.

Σχετικά Νέα