Ευρωκοινοβούλιο: Στις 18 Ιανουαρίου η εκλογή του αντικαταστάτη της Καϊλή

Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η εκλογή νέου Αντιπροέδρου στο Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά την καθαίρεση της Εύας Καϊλή για το σκάνδαλο Qatargate.

Θυμίζουμε πως η πρόεδρος του ΕΚ Ρομπέρτα Μετσόλα, σε ανάρτησή της στο twitter, είχε αναφέρει ότι: «Στο πλαίσιο των εν εξελίξει ερευνών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι η Εύα Καϊλή δεν είναι πια μία εκ των αντιπροέδρων του. Αυτή η απόφαση έχει άμεση εφαρμογή».

Η κ. Μετσόλα είχε προσθέσει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να συνεργάζεται πλήρως με τις αρμόδιες βελγικές δικαστικές Αρχές.

Με βάση τον Κανονισμό του ΕΚ, σε περίπτωση χηρείας έδρας Αντιπροέδρου στο Προεδρείο του ΕΚ, εκλέγεται νέος Αντιπρόεδρος στην ίδια σειρά προτεραιότητας. Κατά συνέπεια, όποιος ή όποια ευρωβουλευτής εκλεγεί την επόμενη εβδομάδα, θα αναλάβει καθήκοντα ως πέμπτος ή πέμπτη Αντιπρόεδρος.

Υποψηφιότητες μπορούν να υποβληθούν από το ένα εικοστό των μελών του Κοινοβουλίου ή από μια πολιτική ομάδα. Για να εκλεγεί Αντιπρόεδρος χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων σε μυστική ψηφοφορία.

Οι ευρωβουλευτές που αναφέρονται ως πιθανοί υποψήφιοι, σύμφωνα με το Politico, είναι ο Γάλλος Raphaël Glucksmann, ο Victor Negrescu από τη Ρουμανία, ο Juozas Olekas από τη Λιθουανία, η Miapetra Kumpula-Natri από τη Φινλανδία, ο Matjaž Nemec της Σλοβενίας, η Elena Yoncheva της Βουλγαρίας και ο Λουξεμβούργιος Marc Angel.

Ωστόσο, όπως σημειώνει στο άρθρο του Politico, δεν είναι σίγουρο ότι ο υποψήφιος που θα επιλέξουν οι Σοσιαλιστές θα πάρει τη θέση, καθώς μπορούν να προτείνουν τους δικούς τους υποψηφίους και οι άλλες ομάδες του ευρωκοινοβουλίου.

Ο εκάστοτε Πρόεδρος του ΕΚ αναθέτει συγκεκριμένα καθήκοντα στους δεκατέσσερις Αντιπροέδρους, οι οποίοι μπορούν να τον αντικαταστήσουν, μεταξύ άλλων προεδρεύοντας στις συζητήσεις της ολομέλειας και εκπροσωπώντας το Κοινοβούλιο σε συγκεκριμένες τελετές ή πράξεις, όταν είναι αναγκαίο.

Οι Αντιπρόεδροι είναι επίσης μέλη του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του Κοινοβουλίου. Μεταξύ των άλλων καθηκόντων του, καταρτίζει το προσχέδιο προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου και αποφασίζει για θέματα διοίκησης, προσωπικού και οργάνωσης. Κατά την εκλογή των μελών του Προεδρείου, οι πολιτικές ομάδες προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι το σύνολο των Αντιπροέδρων και των Κοσμητόρων αντικατοπτρίζει σε γενικές γραμμές την αριθμητική σύνθεση των ομάδων και λαμβάνουν υπόψη τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών για την εκλογή Προέδρου.

Ενα Χρόνο πριν όλα ήταν αλλιώς

Ένα χρόνο νωρίτερα στις 18.01.2022 η ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Εύα Καϊλή, εξελέγη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη ψηφοφορία που έγινε το απόγευμα στην Ολομέλεια του Σώματος, στο Στρασβούργο .

Η κ. Καϊλή συγκέντρωσε 454 ψήφους κι έτσι εξασφάλισε την εκλογή της από τον α’ γύρο, στην πέμπτη θέση, από τους εννέα υποψήφιους ευρωβουλευτές. Με τη διεξαγωγή του α’ γύρου, οι αντιπρόεδροι που θα εκλεγούν θα φτάσουν τους 14.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα