Ευρωεκλογές: Τι προτείνουν τα γερμανικά κόμματα στους ψηφοφόρους

Ισλαμισμός, μετανάστευση, εθνικισμός και κλιματική αλλαγή. Αυτά είναι τα θέματα που ενδιαφέρουν περισσότερο τους Γερμανούς αναφορικά με τις επικείμενες Ευρωεκλογές, όπως διαπίστωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων. Ποιες απαντήσεις δίνουν τα γερμανικά κόμματα σε αυτά τα ζητήματα;

Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU)

Για πρώτη φορά τα δυο αδελφά κόμματα κατεβαίνουν στις Ευρωεκλογές με ένα κοινό πρόγραμμα και με επικεφαλής τον κορυφαίο υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, χριστιανοκοινωνιστή Μάνφρεντ Βέμπερ. Στο επίκεντρο του προεκλογικού τους προγράμματος είναι η ασφάλεια, η ειρήνη και η ευημερία. Κοινός παρανομαστής η αντίσταση απέναντι στους αριστερούς και δεξιούς λαϊκιστές αλλά και εθνικιστές που απειλούν την ΕΕ.

Σοσιαλδημοκράτες (SPD)

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα επιδιώκει να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους του με μια ευρεία κοινωνική ατζέντα. Προτείνει, μεταξύ άλλων, κατώτατους μισθούς στο 60% του μέσου μισθού της εκάστοτε ευρωπαϊκής χώρας και αύξηση του κατώτατου ωρομίσθιου στη Γερμανία στα 12 ευρώ.  Επιπλέον ζητά ψηφιακό φόρο για ομίλους όπως η Google, Apple και Amazon. Τέλος, στο επίκεντρο βρίσκονται και ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον και την ειρήνη.

Πράσινοι

Το βασικό θέμα των Πρασίνων είναι φυσικά το περιβάλλον. Επιπλέον όμως ζητούν και πιο στενή συνεργασία μεταξύ των κρατών της ΕΕ σε θέματα ασφάλειας. Στο προεκλογικό τους πρόγραμμα προβλέπεται επίσης ένας ευρωπαϊκός φόρος για τους ψηφιακούς ομίλους, όπως και περιβαλλοντικοί φόροι για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και πλαστικά μίας χρήσης.
Από το 2030 οι Πράσινοι θέλουν όλα τα προϊόντα από συνθετικά υλικά να μπορούν είτε να ξαναχρησιμοποιηθούν, είτε να είναι διασπώμενα, είτε ανακυκλώσιμα. Την ίδια χρονιά θέλουν να σταματήσει και η ταξινόμηση νέων βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων Ι.Χ.

Φιλελεύθεροι (FDP)

Σε ορισμένα θέματα θέλουν να ενισχύσουν τη συνεργασία των χωρών της ΕΕ, σε άλλα πάλι βλέπουν την αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων. Έτσι προτείνουν τη συρρίκνωση της Κομισιόν που αυτή τη στιγμή απαρτίζεται από 28 μέλη. Σε θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής θέλουν να αρκεί η αρχή της πλειοψηφίας αντί της ομοφωνίας για τη λήψη αποφάσεων. Ένας από τους στόχους τους είναι επίσης κάθε μαθητής να πηγαίνει τουλάχιστον για ένα εξάμηνο σε μια άλλη χώρα της ΕΕ.

Η Αριστερά (Die Linke)

Η Αριστερά ζητά τη ριζική αναμόρφωση της ΕΕ, με διαπραγμάτευση όλων των συνθηκών και δημοψήφισμα όλων των χωρών της ΕΕ για ένα ευρωπαϊκό σύνταγμα. Επιπλέον, ζητά υψηλότερους φόρους για επιχειρήσεις, απαγόρευση όλων των εξαγωγών όπλων και ευρωπαϊκά δημοψηφίσματα. Τέλος, η Αριστερά προτείνει ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα θαλάσσιας διάσωσης και ειδικά κονδύλια για δήμους και κοινότητες που υποδέχονται πρόσφυγες.

Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD)

Η δεξιά λαϊκιστική παράταξη προτείνει προσεκτικά την έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ, αλλά υπό όρους και μόνο κατόπιν δημοψηφίσματος. Επιπλέον ζητά: «Κάθε μορφή μετανάστευσης προς την Ευρώπη να περιοριστεί και να ελεγχθεί έτσι ώστε σε κάθε περίπτωση να διατηρηθεί η ταυτότητα των ευρωπαϊκών πολιτισμών και εθνικοτήτων».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα