Ευ. Βενιζέλος: Η Δημοκρατία στη Δύση και η σημασία των εκλογών στις ΗΠΑ

Στους παγκόσμιους συσχετισμούς που ενδέχεται να διαμορφωθούν με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και την αξία της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στην τοποθέτησή του στην εκδήλωση Partners in Democracy την οποία διοργάνωσε η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σε συνεργασία με το Art in Embassies, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως η Ευρώπη που αντιλαμβάνεται τον πόλεμο στην Ουκρανία ως ευρωπαϊκό, καταλαβαίνει ότι μπορεί να διαχειριστεί το ζήτημα των αξιών, αλλά όχι της ασφάλειας.

Όπως εξήγησε, το γεγονός αυτό αποτελεί ένα πρόβλημα για τη λειτουργία της δημοκρατίας στη Δύση. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν να διασφαλίσουν μια δημοκρατία με γεωπολιτική εστίαση.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης σημείωσε ότι ο ρόλος των ΗΠΑ είναι πλέον σημαντικός που θα κριθεί στις εκλογές του 2024. Σε αυτές θα κριθεί αν η διασύνδεση αμερικανικής δημοκρατίας και Δύσης θα επιβεβαιωθεί, θα αντέξει ή θα οδηγήσει σε έναν νέο προσανατολισμό, που θα οδηγήσει σε προβλήματα δυτικής ταυτότητας και παγκόσμιων συσχετισμών. Τόνισε ότι εξαρτώνται πολλά από το τι θα συμβεί στις εκλογές των ΗΠΑ.

Εξήγησε ότι η Δημοκρατία ως λειτουργία συναντάται σε διάφορες μορφές σε περιοχές εκτός Δύσης. Πρόσθεσε ότι σε Ουκρανία – Κίνα – Ιράν, υπάρχει ένας κοινός παρανομαστής: Είναι η Δημοκρατία που ωστόσο εκτός Δύσης η έννοιά της διαφέρει.

“Η Κίνα δεν λέει ότι είναι δημοκρατία, λέει ότι έχει αριστοκρατία (meritocracy), ενώ έχει αποσυνδέει την ελευθερία της αγοράς από τη δημοκρατία και περιμένει να γίνει μια κανονική υπερδύναμη, δηλαδή να πουλάει εκτός από δάνεια και υπηρεσίες ασφάλειας” είπε ενώ πρόσθεσε ότι “έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν άλλο πόλο, που δεν αποδέχεται την αξιακή υπεροχή της δημοκρατίας”.

“Η Ε.Ε. Όπως σε όλα τα ζητήματα, τηρεί μια διττή στάση με τις ΗΠΑ να “είναι επίτιμο μέλος της Ε.Ε. χωρίς αυτήν δεν μπορεί να λειτουργήσει” σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα