

Στους κινδύνους που είναι σύμφυτοι με τη φιλελεύθερη δημοκρατία αναφέρθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος συζητώντας με τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα στο Φόρουμ των Δελφών. Ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε ότι «η δημοκρατία ή είναι φιλελεύθερη, δηλαδή ή ταυτίζεται με τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου ή δεν υπάρχει»
«Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τη φιλελεύθερη δημοκρατία, αλλά αυτή είναι αναγκασμένη να ζει πάντα με τα γενετικά της χαρακτηριστικά και τους σύμφυτους κινδύνους της. Ο λαϊκισμός εμφανίζεται από κάθε δυνατή πλευρά, ακόμη και από εκεί που δεν θα το περίμενε κανείς. Η πλειοψηφική δημοκρατία έχει τη φυσική ροπή να υποτιμά τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου και τα δικαιώματα των μειοψηφιών και των μειονοτήτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Στη συνέχεια τόνισε ότι η κοινοβουλευτική δημοκρατία που είναι η συνήθης μορφή αντιπροσωπευτικής πλουραλιστικής δημοκρατίας, βρίσκεται διαρκώς υπό αμφισβήτηση καθώς κατηγορείται για ανεπαρκή εκπροσώπηση μιας πολύπλοκης κοινωνίας των πολιτών που νιώθει ότι εκπροσωπείται πιο αυθεντικά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Σημείωσε, δε, ότι η φιλελεύθερη δημοκρατία παραλύει πολύ συχνά μπροστά στο δίλημμα αν πρέπει να λειτουργήσει μαχητικά και αμυντικά απέναντι στους εχθρούς της ή να παραμείνει θεσμικά ουδέτερη και «πολιτικά ορθή» σεβόμενη τα δικαιώματα των εχθρών της. Τώρα μάλιστα καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί μεγάλες κρίσεις, όπως η πανδημία, με τρόπο περισσότερο ή έστω εξίσου αποτελεσματικό με τα διάφορα αυταρχικά καθεστώτα. Για την Ευρώπη τα υπαρξιακά αυτά προβλήματα της φιλελεύθερης δημοκρατίας είναι και υπαρξιακά προβλήματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
«Σε αυτά τα διλήμματα η ευρωπαϊκή φιλελεύθερη δημοκρατία πρέπει να απαντά με πολιτική σαφήνεια και ιστορικό θάρρος. Η δημοκρατία ή είναι φιλελεύθερη, δηλαδή ή ταυτίζεται με τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου ή δεν υπάρχει. Η φιλελεύθερη δημοκρατία ή είναι αντιπροσωπευτική ή πέφτει θύμα των λαϊκίστικων απλουστεύσεων και υπερβολών της δημοψηφισματικής δημοκρατίας.
Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ή θα αναδείξει και πάλι την προτεραιότητα της πολιτικής, της συμπεριληπτικής δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής ή δεν έχει μέλλον μέσα στον νέο παγκόσμιο καταμερισμό. Η φιλελεύθερη δημοκρατία ή θα μάχεται κατά των αντιπάλων της ή θα περιμένει να ψηφιστεί η έκπτωση της», κατέληξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Σχετικά Νέα
Τροπολογία: Επιτρέπεται η σύσταση εταιρειών από συγγενείς πολιτικών προσώπων σε συνεργάσιμες φορολογικά χώρες του εξωτερικού
Σε τροποποίηση της οριζόντιας απαγόρευσης που είχε θεσπιστεί το 2016 για τη σύσταση εταιρειών.
Ν. Κεραμέως: Πώς σε λίγα λεπτά μπορείς να βρεις εργασία μέσω της πλατφόρμας JOBmatch- Μέχρι τέλος του χρόνου ο οδικός χάρτης για την αύξηση των ΣΣΕ
«Μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε θέσει δημοσιότητα τον οδικό χάρτη για το πώς.
Αδ. Γεωργιάδης για το ηλεκτρονικό βραχιολάκι στους ασθενείς: Το ΕΣΥ αλλάζει και γίνεται καλύτερο
Μέσα από ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στη λειτουργία.
Φοιτητικές εκλογές 2025: «Με ενσωμάτωση 60 φοιτητικών Συλλόγων καθαρά πρώτη η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ»
Με ενσωμάτωση 60 φοιτητικών Συλλόγων, η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ κινείται σε ποσοστά της τάξης.